ACTUALITATE 10 decembrie 2021

Programul „Csíki Sándor”: 90% dintre școlarii din Sfântu Gheorghe au platfus

de Iulia Drăghici - Taraș | 1399 vizualizări

„Mulți copii mici se luptă cu această problemă, care poate duce la dificultăți de învățare”

Primele concluzii după analiza stării din sănătate a elevilor din învățământul preșcolar din perspectiva posturii și a mobilității, realizată prin programul „Csíki Sándor” inițiat de Primăria Sfântu Gheorghe, arată, printre altele, că 90% dintre cei peste 2.200 de elevi din clasele primare evaluați au diferite forme de platfus (picioare plate), afecțiune cauzată de lipsa de activitate fizică sau de mersul pe jos doar pe suprafețe fără denivelări. 

Programul „Csíki Sándor”, care a analizat postura corectă și pe coordonarea mișcării a elevilor din învățământul preșcolar din Sfântu Gheorghe, s-a derulat în perioada 10 mai – 15 iunie 2021. Au fost implicați 16 kinetoterapeuți din oraș, care au mers la orele de sport din 11 școli aflate în reședința de județ și una din Chilieni, și care, cu acordul părinților, au verificat 2.202 elevi din mai multe perspective: înălțime, indice de masă corporală, picioare, glezne, genunchi, umeri, coloană vertebrală, echilibru, capacitate pulmonară. Pentru fiecare elev în parte s-a întocmit o fișă de evaluare cu recomandări de la specialiști, care au ajuns la părinți, prin intermediul învățătoarelor. 

„Scopul nostru a fost de a monitoriza în primă fază copiii din punct de vedere al posturii. Preocuparea primăriei în a ajuta părinții și copiii să trăiască sănătos este importantă. Vă spun sincer, pe mine personal m-au surprins, chiar m-a șocat în anumite aspecte rezultatul acestui studiu. Cred că este nevoie de o atenție foarte mare în această direcție, o conștientizare a părinților și sprijin din partea specialiștilor către părinți pentru a găsi soluții pentru a trăi mai sănătos”, a spus joi, în cadrul conferinței de presă în care s-au prezentat rezultatele programului, primarul Antal Árpád.   

„Mulți copii mici se luptă cu această problemă, care poate duce la dificultăți de învățare”

Magyarósi Orsolya, unul dintre fizioterapeuţii implicați în implementarea programului și în evaluarea copiilor a spus joi, la aceeași conferință de presă, că cea mai frecventă problemă întâlnită a fost cea a picioarelor plate (platfus) și a subliniat că un procent îngrijorător, de 90% dintre copiii evaluaţi, au fost depistați cu diferite forme de platfus. Totodată, și obezitatea în rândul celor mici provoacă îngrijorare. 

Picioarele plate ar trebui să fie luate în serios și tratate, deoarece mulți copii mici se luptă cu această problemă, care poate duce la dificultăți de învățare. Picioarele plate pot fi, de asemenea, cauzate de creșterea bruscă și de creșterea în greutate, așa că am dori să-i facem pe părinți conștienți de faptul că acest lucru poate duce la probleme de sănătate, precum și la probleme estetice. Iar în cazul picioarelor în x, este important să avem grijă să nu încărcăm copiii pe o singură parte”, a spus Magyarósi Orsolya.

În același context, ea a subliniat că între 6 și 10 ani, copiii ar trebui să practice o gamă cât mai variată de sporturi, astfel încât corpul să se dezvolte cât mai armonios. 

Statul la calculator și lipsa sportului au consecințe asupra stării de sănătate a copiilor, a mai arătat acest program. „Mai la toată lumea s-a găsit câte ceva, ba la coloană, la talpă, capacitatea pulmonară. Dar este un lucru bun că părinții au primit aceste fișe de evaluare, cu informații pe înțelesul lor și acum au o oglindă, un punct de unde pot să pornească și să meargă la specialiști, la medic, să vadă cum pot să îmbunătățească starea de sănătate a copiilor sau să facă mișcare mai multă”, a spus unul dintre coordonatorii proiectului, consilierul local Magyarósi Imola. 

E motivație în plus pentru părinți să fie atenți la mișcarea copiilor, la ieșirile în aer liber. (...) Eu, după ce am discutat cu specialiștii, acum sunt foarte atentă la felul cum stau copiii la școală, le atrag atenția să stea drepți, pentru că aceste discuții m-au sensibilizat. Sper să fie la fel și pentru părinți și învățători, profesori de educație fizică, pentru că astfel scopul nostru, de educare a copiilor pentru o viață mai sănătoasă, va fi atins”, a spus un alt coordonator al programului, profesoara și consilierul local Kondor Ágota. 

Ce urmează 

Primarul a spus și că în perioada următoare vor începe diverse programe, cu finanțare din bugetul municipalității, de a motiva școlile să acceseze fonduri să monteze aparate diverse care să motiveze elevii să facă mișcare în curtea școlii. 

Începem un program de modernizare a locurilor de joacă. Și acolo vom ține cont de aceste observații care vin de la specialiști”, a mai spus Antal Árpád.   

Tot ca planuri de viitor, acest program va conține și ateliere despre postură corectă și alimentație sănătoasă, dar și alte subiecte similare, pentru profesorii de sport și învățători, dar și directori, diriginți, profesori, dar și părinți, cu scopul de a-i sensibiliza și face atenți asupra prevenției, mai ales în cazul copiilor cu vârste fragede. 

Totodată, urmează o serie de activități cu elevii de clasa a III-a și a IV-a, care vor învăța despre obiceiuri alimentare sănătoase, transpuse în cursuri pe limbajul lor, iar în viitorul apropiat și elevii de liceu vor fi incluși într-un program similar. Acestora li se va vorbi și despre problemele de alimentație, ca bulimia sau anorexia, de pildă, dar și postură și importanța mișcării. 

Programul de prevenție a fost numit „Csíki Sándor” după profesorul de educație fizică câștigător al Premiului Pro Urbe, care de-a lungul vieții sale a considerat întotdeauna foarte important să îi învețe pe copii postura și mișcarea corectă.   

Programul va continua anual și fiecare copil care începe școala va putea beneficia de o astfel de analiză.

Demersul a fost finanțat din bugetul local, iar partea de evaluare a stării de sănătate a copiilor a costat aproximativ 14.000 de lei, având în vedere că specialiștii au fost plătiți cu câte 7 lei pentru fiecare copil verificat în cadrul acestui proiect. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.