STIREA ZILEI 19 ianuarie 2021

Programările pentru vaccinare anti-COVID, o altă bătaie de cap pentru medicii de familie

de Covasna Media | 1443 vizualizări

Platforma este greoaie, spun cadrele medicale, însă nici cererea nu este prea mare deocamdată 

Etapa a II-a de vaccinare anti-COVID-19 a început luni și în câteva centre din județul Covasna. Totuși, medicii de familie întâmpină dificultăți în ceea ce privește programările, mai ales în cazul pacienților cu boli cronice, spune reprezentanta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș. Conform acesteia, numărul vârstnicilor și al bolnavilor cronici interesați de posibilitatea de vaccinare nu este prea mare momentan. Motivul reticenței ar putea fi informațiile contradictorii din spațiul public în ceea ce privește posibilele reacții adverse, mai spun medicii de familie. 

Medicii de familie din județ au început să facă programările pentru categoriile aflate în a II-a etapă de vaccinare împotriva COVID-19, doar că nici de data aceasta lucrurile n-au mers așa cum trebuie, spune reprezentanta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș.

„De dimineață iar n-a mers programul. Și colegii mi-au zis că nu merge. În timp ce avem pacienți și suntem în programul informatic nu putem să intrăm și în celălalt program. Sperăm că acum va merge și vom încerca din nou să îi programăm pe cei care vor. Probabil că încă se mai lucrează la el, de aceea nu funcționează. Sâmbătă și duminică problema a fost că nu ne lăsa să introducem cronicii. Baza de date de la Casa de Asigurări nu era completă și nu erau cuprinși toți cronicii. Unii poate că au mers numai la privat și medicii n-au putut să introducă și cronicii în program. Medicul de familie știe pacientul și putea să îl introducă, pentru că e și o rubrică acolo, acest lucru se face pe răspunderea medicului. Nu știu dacă s-a rezolvat problema între timp. Pentru cei care erau în sistem a mers bine, iar pentru alții nu ne-a lăsat programul. Dacă nu îl validează programul cu boală cronică, fiind sub 65 de ani, nu poți merge mai departe”, ne-a spus luni dr. Lucia Șereș.

Conform acesteia, platforma ar fi trebuit să fie mai accesibilă, astfel încât nici pacienții și nici medicii de familie să nu întâmpine dificultăți în ceea ce privește utilizarea ei. 

„E foarte complicat programul. Dacă au vrut să își facă pacienții programarea și să poată intra toată lumea, trebuia să fie mult mai simplu. Noi facem o listă, cerem toate datele necesare și apoi facem programarea. Dacă are adresă de e-mail, pacientul primește pe e-mail programarea, iar dacă nu, atunci pun adresa mea de e-mail și îi scot eu programarea la imprimantă, o recipisă în care are doza întâi și doza a doua automat și centrul de vaccinare și atunci pacientul în vârstă care nu are e-mail vine și îi dau programarea”, ne-a explicat dr. Lucia Șereș. 

DSP Covasna: E nevoie de mai multă atenție și răbdare 

Medicii de familie se vor obișnui în timp cu această metodă de programare, spune directorul DSP Covasna, Ágoston László. 

„Medicii de familie se lovesc mai mult de problema înregistrării în site, în sensul că pentru a putea programa pacienții la vaccinare, prima dată trebuie să înregistreze firma, respectiv cabinetul. Partea asta, ce să zic, necesită mai multă atenție sau răbdare. Probabil că asta e prima oară. Că dacă face a treia sau a patra înregistrare, deja știi ce și cum. La prima încercare trebuie să dai niște date, vine e-mail, după aia vine SMS pe telefon, descarci PDF, semnezi electronic, treci date în sistem. Partea asta s-ar putea să pară puțin complicată pentru medicii de familie și s-ar putea să se fi speriat sau să aibă rețineri”, a spus directorul DSP Covasna, Ágoston László.

„Cei mai mulți dintre vârstnici vor să se vaccineze”

Deși nu există o statistică pe județ în acest sens, reprezentanta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna spune că majoritatea celor care activează în cabinetele de medicină de familie s-au vaccinat. În ceea ce privește pacienții care ar putea cere o programare pentru vaccin, o parte dintre aceștia sunt reticenți deocamdată. Totuși, dintre cele două categorii, vârstnicii sunt mai interesați de această posibilitate, spune medicul de familie. 

„Nu sunt foarte mulți. Acum pacienții se informează și încearcă să vadă care sunt părerile pro și contra și noi îi sfătuim pe cei care ne întreabă și mergem înainte. Părerile de la televizor sunt neconcludente și e foarte rău asta, pentru că îi zăpăcesc pe oameni. Unii sunt în dubii pentru că sunt atâtea informații contradictorii. Bătrânii însă sunt mai complianți decât cei tineri, cu boli cronice. Cei mai mulți dintre vârstnici vor să se vaccineze”, a mai spus dr. Lucia Șereș. 

Cei care vor să se programeze singuri ar trebui mai întâi se discute cu medicul de familie sau cu medicul specialist pentru a se asigura că se încadrează în cea de-a II-a etapă de vaccinare, a mai adăugat aceasta. 

Un alt medic de familie din Sfântu Gheorghe, dr. Dan Bolcu, a declarat că în cazul pacienților pe care îi are el în evidență, mai interesați de vaccinare sunt cei cu boli cronice. În ceea ce privește platforma pentru programări, acesta a spus că deși a întâmpinat dificultăți la început, i-a dat de cap pe parcurs. 

„La început au fost probleme cu instalarea programului, iar după aceea nu a funcționat, dar ieri  am reușit să îl instalez și am programat primul bolnav cronic. E greoi sistemul și mergem și pe ideea ca pacientul să se înscrie singur, de pe calculatorul propriu, pentru că e mai simplu decât pe acest program al medicilor de familie. Vârstnicii pot și ei să apeleze la copii sau la nepoți. Cei cu boli cronice sunt puțin cam speriați ca să nu facă diverse complicații și sunt mai interesați de vaccin. Deocamdată e modestă cererea. Trebuie să vedem cum va merge în continuare”, ne-a spus dr. Dan Bolcu. 

Unii medici de familie le recomandă pacienților să se programeze singuri 

Există și cazuri în care medicii de familie nu au făcut încă nicio programare, pentru că nu sunt lămuriți pe deplin ce presupune acest lucru. Ei le recomandă pacienților să facă acest lucru individual, pe platforma națională de programare, disponibilă pe site-ul programare.vaccinare-covid.gov.ro. 

„Au zis astăzi la televizor că noi medicii de familie nu avem voie să programăm și atunci nici n-am făcut asta. Toată lumea zice că medicul de familie te poate programa, dar dacă nu avem voie, ce să facem? Astăzi nu am folosit programul și dacă nu va trebui, nici nu îl voi folosi. Până ce nu primesc ceva confirmare ori de la DSP, ori de la CAS Covasna ce trebuie să fac, eu nu fac nimic. Și eu am înțeles că nu prea merge programul, dar nu am încercat pentru că nu știu dacă am voie sau nu, pentru că unii zic că da, alții că nu. Au zis oricum că mai avem 1.000 de locuri, pentru că alt vaccin încă nu am primit și asta înseamnă că dacă oamenii vor avea timp și răbdare, astăzi o să se ocupe toate cele 1.000 de poziții. Pacienții mă întreabă, dar până când nu știu ce să fac, mai aștept. Le-am zis să încerce să se programeze singuri, dar nu știu încă dacă au reușit sau nu”, ne-a spus un medic de familie din Târgu Secuiesc. 

Președintele Colegiului Medicilor din județul Covasna, dr. Opris Zsolt, spune că deocamdată nu a primit sesizări de la medicii de familie în ceea ce privește programările pentru vaccinare. 

„A fost o singură problemă la început la prima etapă de vaccinare în cadrul căreia a fost vaccinat personalul sanitar. Un coleg m-a informat atunci problema de ordin tehnic și organizatoric, dar s-a rezolvat destul de rapid. În ceea ce privește treapta a doua de vaccinare, nu știu exact dacă medicii de familie se confruntă cu ceva problemele, dar miercuri vom avea ședință de birou executiv la nivelul colegiului, unde sunt semnalate probleme și din cadrul medicilor de familie. Atunci o să vedem dacă sunt nelămuriri legate de cine și cum trebuie să programeze pacienții pentru vaccinare. Din câte știu, oricine poate să facă programare pentru treapta a doua, adică și aparținătorii vârstnicilor de exemplu le pot face programare”, ne-a spus dr. Opris Zsolt. 

Chiar dacă uneori le este recomandat să se programeze singuri, unii dintre pacienți spun că vor apela mai degrabă la medicii de familie, pentru că această metodă li se mare mai sigură. 

„O să fac o programare pentru bunica mea care are 85 de ani și care are probleme de sănătate, specifice vârstei. Aș dori să mă informez prima dată dacă mai sunt locuri și cât de repede va avea acces la vaccin. Cât despre metoda de programare, o voi face la medicul de familie, pentru că așa cred că va fi mai rapid. Consider că vaccinarea e benefică pentru ea pentru că nu va mai trebui să îmi fac griji pentru faptul că aș putea să îi fac rău bunicii mele fără să vreau, adică să o infectez. Am și un bolnav cronic în familie, cu diabet, și tot la medicul de familie o să apelez pentru programare. Nu cred că voi apela la programarea online pe platformă, pentru că mi se pare mai sigur ca un specialist să se ocupe de acest lucru”, ne-a spus un bărbat din Sfântu Gheorghe. 

Metode de programare pentru pacienții cu afecțiuni cronice

Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat luni cum se pot înscrie pe platforma pentru vaccinare pacienții cu boli cronice care nu se regăsesc în baza de date a CNAS. 

Astfel, conform unui comunicat de presă al STS, persoanele cu afecțiuni cronice pot opta pentru următoarele metode de programare:

„1. Individual, direct în platformă.

2. Prin intermediul unui aparținător – pot fi înscrise și programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar.

3. Prin intermediul direcțiilor de asistență socială.

Prin aceste trei metode, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecțiunii. Dacă persoana nu se regăsește în evidență, este necesară contactarea medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice și furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare.

4. Prin intermediul medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice.

Acesta poate înscrie și programa persoane cu afecțiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP și să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.

5. Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25”, se arată pe sts.ro. 

Conform aceleiași surse, în perioada 15 ianuarie 2021, orele 15:00 până luni, 18 ianuarie, orele 15:30, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 300.109 persoane din etapa a II-a de vaccinare. Dintre aceștia, 159.288 sunt adulți cu vârste de peste 65 ani, 68.146 sunt persoane cu afecțiuni cronice și 72.675 sunt angajați în domenii esențiale. 

În ceea ce privește modalitatea de accesare a platformei, conform sts.ro, programarea persoanelor din etapa a II-a s-a realizat în cele mai multe cazuri individual, direct pe platformă (138.962 de persoane), prin intermediul angajatorului (83.919 de persoane din domenii esențiale), telefonic, prin Call Center (47.946 de persoane) și prin intermediul medicilor (29.282 de persoane). 

Daniela Luca

Iulia Drăghici – Taraș

Foto: Vargyasi Levente

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.