STIREA ZILEI 17 august 2017

Gol în fotbalul întorsurean

de Iulia Drăghici - Taraș | 2961 vizualizări

Orașul Întorsura Buzăului rămâne fără echipele principale de fotbal, de seniori și juniori A1

Echipele AS Ciucaș de seniori din Liga a V-a și de juniori A1 nu au mai fost înscrise în noul sezon competițional din lipsă de bani, spune conducerea Asociației Sportive care coordonează activitățile. De cealaltă parte, reprezentanții autorităților locale subliniază că au oprit finanțarea pentru AS Ciucaș din cauza lipsei de rezultate, dar și pentru că sportul înseamnă mai mult decât fotbal.  

 Zilele de sâmbătă și duminică petrecute la stadionul orașului, în vederea susținerii echipei locale de fotbal în confruntarea cu adversarele din județ, sunt aproape apuse pentru Întorsura Buzăului.

Vestea oficială a pierderii echipelor de fotbal, care nu doar că reprezentau comunitatea din Întorsura Buzăului în competițiile județene și nu numai, ci și promovau mișcarea pentru sănătate, a venit în seara de 14 august, prin intermediul unui comunicat transmis prin rețeaua de socializare Facebook.

„Din motive financiare, AS Ciucaș va înscrie în anul competițional 2017–2018 o singură grupă de juniori, categoria C. Juniorii A1 sunt rugați să ia legătura cu conducerea clubului în vederea unor eventuale transferuri sau împrumuturi. Componenții lotului de seniori sunt liberi de contract. Dacă există cineva care dorește să înscrie, să conducă și să finanțeze una dintre grupe, este rugat să ne contacteze!”, a scris, într-un comunicat de presă, președintele AS Ciucaș, Constantin Iagăr.

Iubitorii de fotbal, dar mai ales jucătorii, s-au arătat dezamăgiți de veste, iar unii dintre ei chiar și-au manifestat deznădejdea prin intermediul rețelei de socializare.

„După trei ani frumoși trebuie să zic «pa» unei echipe care mi-a arătat ce înseamnă să câștigi un campionat și să lupți pentru a-ți reprezenta orașul”, a scris un fost jucător în echipa de juniori a orașului prin intermediul Facebook.

„Trist, foarte trist. Eu am crescut cu echipa asta”, sunt cuvintele altui tânăr întorsurean la mesajul președintelui AS Ciucaș.

Costuri de circa 1.000 de lei pentru fiecare etapă

În ultimii ani, fiecare etapă disputată aducea tot mai multe greutăți de ordin financiar pentru conducerea echipei, având în vedere cheltuielile de minimum 1.000 de lei pe meci, dar și faptul că AS Ciucaș avea trei echipe înscrise (seniori, juniori A1 și juniori D). Până acum, Primăria Întorsura Buzăului, diverși sponsori privați sau Consiliul Județean Covasna au mai acoperit din cheltuielile celor trei echipe de fotbal, însă ajutorul a încetat să mai vină, ducând astfel, în final, la închiderea acestei activități sportive.

„Deocamdată suntem în așteptarea unor vremuri mai bune. Îmi pare foarte rău pentru o parte dintre cei implicați. (...) Cele mai mari regrete le am pentru membrii grupei de juniori A1, care, anul trecut, au fost campioni. Pe ei nu pot să îi înscriu în campionat fără să avem și echipă de seniori. Asta înseamnă încă două echipe, iar noi nu permitem. În momentul în care începi să socotești transport, arbitraje, observare, vize de joc, vize medicale, asigurări medicale, deja încep să-ți tremure genunchii. Am câștigat un proiect la Consiliul Județean, de 2.000 de lei, dar nici pentru acesta nu putem primi banii pentru că s-a schimbat legislația. (...) De la Consiliul Local, iarăși, nu putem primi bani, pentru că ne trebuie nu știu ce aviz. (...) E o situație delicată”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, președintele AS Ciucaș, Constantin Iagăr.

Jucătorii au cerut deja transferuri chiar și la echipe din Brașov

Potrivit președintelui AS Ciucaș, o bună parte din jucători, fie juniori, fie seniori, vor continua pe calea fotbalului, fie la alte echipe din zona Buzăului, fie chiar la echipe locale din Brașov.

„Îmi pare foarte rău pentru juniorii A1. Probabil unii dintre ei se vor duce la echipa din Sita. Unii m-au căutat ieri și mi-au spus că vor să se transfere la Brașov. Mă bucur pentru ei. Poate în altă parte au alte condiții. Din echipa de seniori, de asemenea, au venit vreo trei persoane pentru transferuri”, ne-a mai spus Constantin Iagăr.

Rămân 64 de juniori care se antrenează la AS Ciucaș

În cadrul AS Ciucaș au mai rămas 64 de fotbaliști, cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani.

„O să păstrăm o echipă de juniori C ca să nu ne pierdem afilierea. S-a muncit mult ca să ajungem la nivelul acesta și nu vrem să pierdem totul. (...) Și aici o să avem aceleași cheltuieli, deplasări, vize medicale, asigurări, vize de joc, arbitraje, observare. (...) O să avem nevoie de circa 700 –800 de lei pe etapă. Avem foarte mulți copii la pregătire. Sunt vreo 64 care se antrenează. Chiar nu e glumă”, a mai spus Constantin Iagăr.

Obiectivul AS Ciucaș era cel al sportului pentru sănătate

Echipa de fotbal „Ciucaș” a fost un simbol al Întorsurii Buzăului, înființată cu mulți ani în urmă, încă din vremea comunismului. Probabil o bună parte dintre părinții și bunicii actualilor juniori au fost chiar jucători în echipa etalon a comunității. Dacă prin anii 1990, echipa a suferit un declin și chiar și-a încetat existența, în 2003, sportul rege a prins din nou rădăcini în orașul de la poalele munților Ciucaș. În 2008, echipa a beneficiat de o revigorare cu ajutorul noii conduceri a Primăriei Întorsura Buzăului, pentru ca, acum, să fie constrânsă iarăși la stadiul de minimă supraviețuire. Lipsa banilor este cea care îi limitează pe jucătorii întorsureni pentru că, în sezonul trecut, tinerii fotbaliști, de la juniori A1, s-au remarcat prin câștigarea campionatului, iar seniorii aveau șanse să promoveze din Liga a V-a în eșalonul superior.

Acum, obiectivul declarat al Asociației Sportive Ciucaș de a promova sportul de masă și, implicit, de a forma o generație de tineri sănătoși devine din ce în ce mai greu de realizat. 

„Nu știu dacă mulți vor fi afectați de această pierdere, însă ce știu sigur este că iubitorii de sport vor resimți lipsa echipelor de fotbal. (...) Eu, să vă spun sincer, am investit până acum un volum de muncă important, pentru că e un domeniu unde nu ai zi, seară sau weekend. Nu poți să evaluezi în bani chestiile astea. Să te zbați toată ziua și să nu rămână nimic – e dureros. Eu nu am cerut nimic pentru mine. (...) E adevărat, nu suntem profesioniști, dar suntem ai comunității și încercăm să atragem copiii spre mișcare. Obiectivul nostru acesta a fost: să creștem copii sănătoși. Dacă, pe lângă acesta, mai exista loc și de altceva, adică performanță, era cu atât mai bine”, a mai transmis președintele asociației, Constantin Iagăr.

Primăria vrea să susțină și alte ramuri sportive, nu doar fotbalul

Reprezentanții autorităților locale susțin răspicat faptul că promovează sportul, însă acum au ales să facă acest lucru prin alte investiții, decât printr-o cheltuială care nu aducea rezultate la nivelul comunității.

„De opt ani, fără niciun fel de reținere, ne-am dus cu 5% către bugetul Asociației care susține echipa de fotbal. În acești opt ani, am venit și cu o altă măsură și am spus că antrenorul este o persoană publică, pe care o finanțăm de la bugetul local. (...) Am susținut întotdeauna public și substanțial asociația de sport, numai că la noi se pare că sportul înseamnă doar fotbal. Aș vrea să se înțeleagă faptul că sportul înseamnă și altceva”, ne-a declarat primarul Leca Băncilă, care a ținut să precizeze că nu puține au fost investițiile din ultima vreme în domeniul sportiv.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.