STIREA ZILEI 26 octombrie 2020

Festivalul copiilor pasionați de teatru se întoarce la Sita Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1425 vizualizări

Actor Fest se organizează, dar într-un format diferit – cu participare indirectă 

Festivalul „Actor Fest  - Teatru în comuna ta” revine la Sita Buzăului cu a treia ediție. Evenimentul va fi organizat în condiții speciale anul acesta, astfel că din sala de spectacol, emoțiile se mută mai degrabă în online. 

Așa cum se anunța încă de la finele ediției trecute, festivalul-concurs „Actor Fest – Teatru în comuna ta” trece de la statutul de eveniment inter-județean din 2019, respectiv zonal - cum a fost la prima ediție în 2016, la cel de național, pentru că deja și-au anunțat participarea echipe din mai multe zone ale țării, pe lângă cele din diverse localități ale județului Covasna. 

Așteptăm participanți din toată țara. Deja avem o echipă din Olt. Este un festival pentru toată lumea. (...) Să dea Dumnezeu să ne vedem cu bine, chiar dacă o să ne vedem indirect, oarecum. Le dorim succes tuturor. Ne dorim foarte mult să avem cât mai mulți participanți, deși organizarea este alta față de anii trecuți și să ne vedem pe data de 29 noiembrie, online, cu piesele pe care urmează să le pună în scenă. Ne dorim foarte mult să avem mulți participanți și anul acesta pentru că, de ce să nu spunem, cultura trebuie să meargă mai departe și teatrul trebuie să continue, chiar dacă sub o altă formă. Noi facem tot posibilul să ne desfășurăm în condiții de maximă siguranță și să ne bucurăm de copiii noștri talentați”, ne-a declarat coordonatorul evenimentului, profesoara Otilia Buzea. 

Înscrierile

Înscrierile, adică transmiterea videoclipurilor cu momente teatrale, sunt deschise până în 16 noiembrie a.c.. Totuși, înainte, cei interesați trebuie să completeze formularele online de participare, disponibile pe pagina de Facebook «Festivalul de teatru „ActorFest-teatru în comuna ta”» sau pe site-ul școlii www.scoalanrussu.ro, până cel târziu la data de 8 noiembrie. 

Ziua decisivă, când vor fi anunțați câștigătorii, este 29 noiembrie, cu mențiunea că totul va fi transmis în mediul virtual, pentru a evita întâlnirile, din cauza epidemiei de COVID-19. 

Dacă aveți înclinații artistice și vă visați pe marile scene, trimite-ne pe adresa de mail buzea.otilia@yahoo.com până la data de 16.11.2020, un filmuleț  de maxim 15 minute  în care tu singur sau împreună cu prietenii tăi ( maxim 9 elevi în echipaj) ne prezentați un moment teatral (dramă, monodramă, nuvelă, schiță, poezie, povestire etc.). Momentul teatral  va fi însoțit de o prezentare de 5 minute a echipajului, a profesorului coordonator și a piesei ce urmează a fi urmărită.

Juriul  format  din 5 membri va urmări filmulețele voastre în data de 27.11.2020 și va alege câștigătorii pentru: Marele trofeu, premiile I, II, III, premiul de popularitate, premiul pentru cel mai bun actor/cea mai bună actriță. 

Evenimentul va fi transmis online în data de 29.11.2020”, este apelul transmis de organizatori. 

La fel ca anul trecut, președintele juriului va fi managerul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Anna Maria Popa. 

Criteriile de participare care trebuie îndeplinite sunt: echipajul trebuie format doar din elevi de gimnaziu, fiecare echipaj trebuie să aibă maximum 9 elevi, iar timpul alocat piesei să fie de maximum 15 minute. 

Criteriile de jurizare sunt, potrivit regulamentului concursului: calitatea actului interpretativ (originalitate, ritm, intonaţie şi mimică corespunzătoare mesajului transmis prin text), decor, costumaţie și nu numai. Se va ține cont de respectarea tuturor celorlalte detalii prevăzute în regulamentul disponibil spre consultare pe pagina de Facebook a evenimentului. 

Premiile constau în diplome și sume de bani, pe care echipele câștigătoare le vor putea investi așa cum consideră de cuviință. 

Sigur că dincolo de premii, evenimentul în sine aduce o mulțime de alte beneficii pentru participanți. 

Astfel de evenimente aduc copiilor deschidere în a se descoperi pe partea de creativitate, de înfrângere a temerilor, pe partea de a se putea transpune în pielea oricărui personaj, aduce mai multă încredere în sine și deschidere la tot ce înseamnă partea aceasta de artă, de cultură. În plus, le aduce și bucurie. Eu așa am observat. Sau relaxare. Unii copii îmi declară că se simt relaxați și chiar dacă este muncă, pot să facă lucrurile cu plăcere. Sunt o mulțime de beneficii. Noi suntem încă micuței, copii de V-VIII, dar cu toate acestea am dovedit că reușim să transmitem bucurie. Iar acest lucru este foarte important”, a mai spus Otilia Buzea, care a precizat că este nevoie de astfel de lucruri, mai ales în această perioadă, în care lumea are nevoie să privească dincolo de veștile negative din lumea întreagă și să se mai gândească și la altceva. 

Succesul ediției de anul trecut 

La ediția a II-a, de anul trecut, care a avut loc în Căminul Cultural din Sita Buzăului, au participat peste 100 de elevi de gimnaziu din Sita Buzăului, Întorsura Buzăului, Barcani, Sfântu Gheorghe, Vama Buzăului, Siriu și Nehoiu. 

Trofeul Actor Fest a fost câștigat de echipa de la Școala Gimnazială din Bobocea, care a prezentat „Balada Brâncovenilor”, momentul cu care au făcut publicul și jurații chiar să plângă. 

Premiile trei și întâi au mers la echipele Școlii Gimnaziale din Vama Buzăului, cu „În țara lui mură-n gură” și „Povestea pădurilor”- teatru al umbrelor, în vreme ce locul al doilea a plecat la Sfântu Gheorghe, la echipa Colegiului Național „Mihai Viteazul”, cu „Poveste de război”.

Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unui rol masculin a fost obținut de elevul Matei Posea de la Școala Gimnazială din Siriu, iar cea mai bună interpretare a unui rol feminin i-a revenit elevei Ștefania Bularca de la Sita Buzăului. 

Premiul de popularitate a fost obținut de echipa Casei familiale Nr.1 din Întorsura Buzăului, cu spectacolul, creație proprie, „Una dorești, alta primești. Un Crăciun nebun”. 

Printre invitații speciali ai ediției se vor număra, la fel ca anul trecut, și formația 3T a Centrului de Tineret Întorsura Buzăului, dar și echipa Casei Familiale din Întorsura Buzăului. 

Festivalul este organizat de Asociația părinților și cadrelor didactice a Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”- ProComunitate, iar proiectul este finanțat de Primăria și Consiliul Local al comunei Sita Buzăului.

Toate noutățile vor fi publicate în timp util pe pagina de Facebook - Festivalul de teatru „ActorFest-teatru în comuna ta”, dar și în paginile ziarului Observatorul de Covasna, respectiv pe site-ul CovasnaMedia.ro, care este partener al evenimentului. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.