EXCLUSIV: Accidentele pe trecerile de pietoni din județ au crescut îngrijorător
Numărul accidentelor pe marcajele rutiere adresate pietonilor aproape că s-a dublat față de anul trecut, arată statistica poliției covăsnene
Statistica Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna prezintă date destul de îngrijorătoare cu privire la numărul de accidente petrecute în zonele trecerilor de pietoni. Dacă în primele 11 luni ale anului 2016 numărul accidentelor petrecute pe marcajele pietonale de pe raza județului Covasna s-a ridicat la 12, în aceeași perioadă a anului curent numărul a sărit deja la 21. Autoritățile locale din reședința de județ spun că au luat noi măsuri suplimentare de prevenire, însă, din cauza birocrației, acestea se vor implementa abia din primăvară.
În urmă cu câțiva ani, România era prezentată ca fiind prima țară din Europa la numărul de pietoni morți în accidente. Odată cu trecerea timpului, problemele nu par să dispară, ci din contră, chiar să se înmulțească.
Neatenția, graba, numărul tot mai mare de autoturisme sau cine știe ce alte motive greu de înțeles, atât de partea șoferilor, cât și de partea pietonilor, au făcut deja anul acesta 18 victime cu răni ușoare, respectiv altele trei cu răni grave, în urma celor 21 de accidente întâmplate chiar pe trecerile de pietoni din județul Covasna, potrivit datelor oferite de IPJ Covasna ziarului „Observatorul de Covasna”, ca urmare a unei solicitări.
Comparativ cu primele 11 luni ale anului 2016, statistica județeană arată că s-au înregistrat 12 accidente în același context, respectiv în zona trecerilor de pietoni, în urma cărora o persoană și-a pierdut viața și alte 13 au fost rănite ușor.
Peste 1.200 de sancțiuni contravenționale
Datele poliției ne arată, de asemenea, că pe parcursul acestui an, 39 de șoferi au fost sancționați contravențional pentru neacordare de prioritate pietonilor.
De altfel, nici pietonii care și-au majorat riscul de accidente trecând prin locuri nepermise nu au scăpat de sancțiuni, astfel că 1.174 de persoane au fost pedepsite de polițiști pentru încălcarea acestei prevederi legale.
Ceea ce este cel mai îngrijorător este că nici traversarea printr-un loc permis, marcat corespunzător, nu este o garanție a siguranței rutiere.
„De când s-a desființat taxa de mediu, a luat-o razna lumea cu mașinile. După ce nu mai putem circula pe trotuare din cauza celor care parchează după bunul plac, fără să le pese de noi, am ajuns să nu mai fim în siguranță nici pe trecerile de pietoni. Șoferilor nu le pasă că sunt bătrâni, copii, mame cu căruciorul pe trecere, ei se grăbesc și sunt agitați, iar noi le stăm în cale. Am ajuns să ne fie frică să traversam strada și prin locurile permise. E revoltător, dar ce putem face?”, ne-a spus un pieton din Sfântu Gheorghe.
„Nu mă simt în siguranță mereu când trec strada prin locurile marcate. Mă deplasez foarte des pe jos, și uneori chiar îmi este frică să trec strada. Haosul care este pe străzile orașului îl simt și atunci când merg cu mașina, ca pasager. Am observat că șoferii nu respectă indicatoarele și fac manevre periculoase”, ne-a declarat un tânăr din reședința de județ.
„Din fericire, nu am fost implicată niciodată într-un astfel de eveniment, dar nici nu mi-aș dori. Cred că niciun șofer sănătos la cap nu se simte bine dacă lovește pe cineva, cu atât mai puțin pe o trecere de pietoni. Dar eu nu cred că e numai vina noastră, a șoferilor. Adică nici când îți sare pietonul în fața mașinii, cu o atitudine de „regele șoselelor”, nu e în regulă. Până la urmă cred că problema pleacă și de la o lipsă a educației rutiere. Cred că dacă toți am fi învățați încă din primii ani de școală să ne asigurăm temeinic, atunci ne-ar intra în reflex și poate am fi mai atenți atât ca șoferi, cât și ca pietoni”, este părerea unei șoferițe din județul Covasna.
Ce măsuri se vor lua anul viitor la Sfântu Gheorghe
Și autoritățile din reședința de județ sunt de părere că numărul mai mare de accidente este o consecință a creșterii numărului de mașini, iar statisticile poliției nu par să le fie străine. Potrivit administratorului public din Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba, se află în avizare un proiect cu soluții la această problemă. Planul prevede anularea primului loc de parcare din imediata vecinătate a trecerilor de pietoni, astfel încât să crească vizibilitatea pentru pietoni, dar și pentru șoferi.
„Noi luăm măsuri prin care încercăm să reducem acest fenomen, însă nu știm cât o să ne ajute, pentru că numărul mașinilor tot crește. (...) Am pregătit o documentație pentru care solicităm avizele necesare. Chiar la propunerea Poliției Rutiere, am pregătit un proiect prin care vrem să amenajăm în fața trecerilor de pietoni niște insule mici. Acestea vor fi situate în locul primului loc de parcare din imediata apropiere a trecerii de pietoni, astfel încât mașinile să nu mai poată să parcheze acolo. E o soluție simplă și sperăm eficientă pentru că mărim vizibilitatea atât pentru pieton, cât și pentru șofer. De fapt, încercăm să evităm situațiile în care pietonii ies dintre mașini direct pe marcajul de trecere. Este vorba de vreo opt amplasamente, unde sunt cele mai aglomerate sau cele mai des folosite treceri de pietoni din oraș, de pe artere cu circulație intensă. Mă gândesc aici la străzile Bălan, Iorga, 1 Decembrie 1918, Ciucului și altele. Aceasta este una dintre soluții, pe care o vom implementa din primăvară”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, administratorul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba, care a specificat și că anularea locului de parcare se va face prin borduri și asfalt, până la nivelul trotuarului.
Ideea îi va supăra cel mai probabil pe șoferii care și așa deplâng lipsa acută a locurilor de parcare, însă autoritățile sunt de părere că merită, totuși, încercat.
Întrebat dacă o trecere de pietoni 3D, asemenea celei desenate în Buzău luna trecută, nu ar fi o soluție ce s-ar putea aplica și la Sfântu Gheorghe, administratorul public a spus că această idee nu a fost luată încă în considerare de autoritățile locale.
Limitatoarele de viteză sunt ineficiente
În anii trecuți, tot în vederea scăderii acestui risc de accidentare la trecerea de pietoni, autoritățile au amplasat limitatoarele de viteză, însă, potrivit administratorului public din Sfântu Gheorghe, acestea sunt ineficiente.
„Degeaba am amenajat marcaje pe asfalt, pentru că nu se respectă. (...) În ultimii ani am tot pus limitatoare de viteză în fața trecerilor de pietoni, dar după câte am observat noi, nu sunt eficiente. Din câte știm, una dintre cele mai periculoase treceri de pietoni este la intersecția străzilor 1 Decembrie 1918 cu Sporturilor. După ce am montat limitatoarele de viteză, nu a durat mai mult de o săptămână și a și fost un accident. Poți să faci orice, se pare că există scăpare. Și conducătorii auto și pietonii sunt extrem de neatenți, îndrăgostiți. Poate că cea mai eficientă soluție pentru a evita astfel de accidente este să interzicem circulația vehiculelor în oraș. Mașina e condusă de om, iar zebra e folosită tot de om. Se pare că suntem prea grăbiți”, ne-a spus Czimbalmos Csaba.
Trei recomandări ale polițiștilor
Polițiștii covăsneni vin și cu trei recomandări care ar fi utile dacă ar fi luate în seamă:
- Pietonii să se asigure cu atenție la traversarea străzii și să nu se angajeze în traversare decât după momentul în care au certitudinea că au fost observați de către conducătorii auto.
- Traversarea să se facă numai prin locurile marcate și semnalizate corespunzător și în conformitate cu prevederile Codului rutier.
- Conducătorii auto să circule cu viteză redusă în zona trecerilor de pietoni, să acorde prioritate persoanelor angajate în traversare conform prevederilor legale, să dea dovadă de atenție sporită în preajma unităților de învățământ în perioadele de trafic intens pietonal.
Nu ar strica, cel mai probabil, ca fiecare persoană angajată în trafic, fie pieton, fie șofer, să fie mai responsabilă și atentă, în condițiile în care este vorba despre o problemă importantă care pune în pericol vieți omenești și care ar putea fi ușor evitată.