ACTUALITATE 6 iunie 2018

(Update) Comunitatea din Sfântu Gheorghe care caută probleme și găsește soluții

de Iulia Drăghici - Taraș | 1936 vizualizări

Fostul premier Dacian Cioloș a participat la o dezbatere pe probleme locale și naționale în reședința județului Covasna

Comunitatea RO100 din Sfântu Gheorghe, definită ca o mișcare civică ce își propune nu doar să găsească, ci să și rezolve probleme din societate, a avut în această săptămână prima ieșire oficială în public. Celor 18 membri activi li s-a alăturat chiar inițiatorul de la nivel național al mișcării România 100, fostul premier Dacian Cioloș. A fost o dezbatere deschisă, în care s-au discutat probleme stringente ale țării, dar și ale județului și în care s-au implicat și persoane din județ din afara comunității RO100.

Peste 50 de persoane, printre care și membrii comunității locale RO100 din Sfântu Gheorghe, au luat parte luni, 4 iunie, la dezbaterea „Întrebăm România Împreună”, cu tema „Sfântu Gheorghe: micile orașe și marile probleme”, desfășurată la Restaurantul Park. La eveniment a fost prezent fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș, președinte al partidului nou-format Mișcarea România Împreună, dar și fostul secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Erika Stanciu, prezentă și în calitate de moderator al discuțiilor.

Dacă pe alocuri în dezbatere s-au atins corzi sensibile, în subiecte precum sistemul educațional și discriminarea copiilor maghiari în procesul de învățare a limbii române sau soluțiile concrete și planurile omului politic Cioloș de a salva România, vorbindu-se chiar de un „Titanic care se scufundă”, în final discuția s-a încheiat cordial, într-o notă pozitivă, optimistă.

Mai mult, chiar dacă discuțiile s-au raportat la diferite domenii, principalul mesaj al întâlnirii a fost acela al transformării României individualiste, de azi, într-o Românie în care fiecare persoană, indiferent de statut sau preferințe politice, se implică și acționează pentru a produce schimbarea în bine atât de râvnită în societate.

„Acesta este doar un început. Întâlnirea face parte dintr-o acțiune pe care noi am început-o, numită „Întrebăm România Împreună”, în care în momentul de față suntem într-o fază de ascultare, adică vrem să avem cât mai multe dialoguri cu oamenii. Noi, sigur, lucrăm la un program inclusiv politic, cu oamenii cu competență din platformă, dar vrem să vedem și cum gândesc oamenii din societate, cum văd anumite probleme. Ăsta a fost sensul discuției. Eu văd mulți oameni care sunt conștienți de problemele din societate. Unii dintre ei au impresia că rezolvarea trebuie să vină din altă parte, că soluțiile trebuie să vină din altă parte și cred că genul acesta de discuții nu doar că ne ajută pe noi să înțelegem mai bine problemele și cum văd oamenii lucrurile, dar cred că din dialogul ăsta reușim să și transmitem esența a ceea ce înseamnă platforma România 100 și anume că schimbăm România, dar împreună, că e important să te implici, la nivelul la care poți, dar e important să fii activ și să îți asumi ceea ce se întâmplă în societate, pentru că altfel nu o să apară schimbarea undeva mai sus, dacă ea nu apare în comunitate. Deci comunitățile locale tocmai asta au ca obiectiv, să dea instrumentul oamenilor să se implice în societatea în care trăiesc și să caute soluții acolo unde pot fi găsite, fără să trebuiască să le așteptăm din altă parte”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Dacian Cioloș, după întâlnirea de luni.

Multiculturalitatea, tinerii, regionalizarea, printre temele abordate în dezbatere

Dezbaterea de luni, începută ce-i drept cu minute bune de întârziere, a abordat mai multe teme, alese însă în urma unor chestionare completate online de cetățeni din Sfântu Gheorghe, cu privire la subiectele de interes pentru aceștia. Reforma administrativă, regionalizarea, multiculturalitatea și dărâmarea „zidurilor”, tinerii, dezvoltarea economică și infrastructura au fost cele câteva subiecte mari după care s-au ghidat discuțiile.

Prima inițiativă a platformei RO100 Sfântu Gheorghe

Comunitatea RO100 din Sfântu Gheorghe a luat ființă în urmă cu două luni, în aprilie, și are în prezent 18 membri activi. Activitatea grupului a început cu o acțiune care privește infrastructura ciclistă din reședința de județ și s-au găsit și primele soluții și direcții de acțiune.

„În comunitatea locală am încercat să nu ierarhizăm, adică să nu fie un șef care dictează și alții să execute, ci suntem un grup de oameni care avem aceleași idei, împărtășim aceleași valori și împreună, la modul real și fără să fie un slogan – facem. Fiecare vine cu o idee, o discutăm și găsim împreună cea mai bună soluție. Vă pot da un exemplu: s-a plecat pe un proiect de inspector civic, în care se dorește să sesizăm problemele din oraș pe care le vedem noi, cetățenii. Discutând, am ajuns la concluzia că nu dorim să fim un clopoțel care urlă și încă o sirenă care să fie pe capul autorităților, pentru că nu rezolvăm mare lucru, așa că am vrut să avem altă abordare: adică noi să fim parte din rezolvare. Adică, de exemplu, din multele probleme pe care le avem, am ales să o rezolvăm pe cea cu pistele de biciclete. Am ales să ne adresăm fabricilor de la periferie, să vedem în ce măsură sunt interesate să facă un sistem de bike-sharing, să creăm această masă a oamenilor care se mișcă cu bicicleta și apoi să venim la autoritatea locală și să arătăm că sunt oameni interesați să se rezolve această problemă. (...) Abordarea noastră este să fim un partener al autorităților locale și nu un inspector care arată cu degetul”, ne-a spus inginerul topograf și antreprenorul din Sfântu Gheorghe Andrei Alexandru, unul dintre membrii comunității RO100 din municipiu.

„Nu ne-am adunat aici doar să vorbim, ci să facem ceva la modul real”, a mai adăugat inginerul, care a adăugat că implicarea în Platforma RO100 nu va însemna și o carieră politică în viitor, ci va rămâne în tabăra societății civile până la capăt.

Înaintea dezbaterii de luni seara, membrii comunității locale RO100 din Sfântu Gheorghe s-au întâlnit  într-o ședință de lucru cu Dacian Cioloș, unde au discutat de asemenea despre probleme și planuri de acțiune.

„Aici suntem într-o zonă cu o specificitate aparte, multietnică. Comunitatea locală România 100 are ca obiectiv nu doar să nu construiască bariere în interiorul comunității lor, ci să contribuie la dărâmarea acestora. Mai e o specificitate. Am văzut un mix de vârstă, de la oameni tineri, de 20 și ceva de ani, până la pensionari de 60 și ceva de ani, care iată că găsesc puncte comune și modalitatea prin care să poată să se înțeleagă și să meargă în aceeași direcție”, ne-a mai spus și Dacian Cioloș.  

RO100 - Mișcare civică, nu partid politic

Un alt subiect interesant subliniat de organizatorii evenimentului a fost diferențierea dintre  platforma RO100, o mișcare civică, și Mișcarea România Împreună – partidul politic.

„În Platforma România 100 se lucrează pe 7 teme mari, definite pentru viitorul program politic. Această muncă este încă în desfășurare. (...) Există numeroși specialiști pe platformă care în momentul de față iau toate aceste informații, opinii”, a explicat moderatorul evenimentului, Erika Stanciu.

Dacian Cioloș a venit mai apoi cu o completare al cărei rol este să sublinieze diferența dintre platforma civică RO100 și partidul politic Mișcarea România Împreună, dar și care este de fapt legătura dintre acestea.

„Aș vrea să fie lucrurile clare: Platforma România 100 este o mișcare civică. Aceasta are ca obiectiv să reunească oameni care sunt interesați să se implice, să propună soluții pornind de la experiența lor. (...) Partea politică va fi constituită în afara platformei. Platforma România 100 rămâne ca o mișcare civică, însă intenția noastră este să folosim competențele și ideile degajate în mișcarea civică pentru a alimenta programul politic al viitorului partid. Asta e una din modalitățile în care vedem noi conlucrarea dintre societatea civilă și acțiunea politică. În momentul de față, folosind resursa umană din Platforma România 100 lucrăm la o propunere de program care va fi apoi asumată de viitorul partid ca un program politic”, a spus Dacian Cioloș.

Ulterior, Erika Stanciu a subliniat că Platforma RO100 va acționa astfel ca un instrument de monitorizare, iar dacă „partidul o ia pe arătură, la un moment dat, față de ceea ce promite, să fie acel corp tehnic, de specialiști care să spună «sunteți într-o direcție greșită, haideți să vedem ce soluții există». Cred că ar fi un instrument extrem de important și eu cred că poate funcționa așa”, a mai spus aceasta.

„Obiectivul nu este de a câștiga alegerile, ci de a provoca o schimbare în comportament”

„Noi ne-am obișnuit în general cu mentalitatea asta a liderului mesianic, cu El care vine și ne salvează. (...) Este o problemă în a ne asuma noi toți responsabilitatea, față de cine să ne conducă. (...) Nu avem cum să cerem la nesfârșit o clasă politică, dacă noi, de la firul ierbii, nu ne apucăm să o facem. Mie îmi este foarte clar lucrul acesta”, a spus un alt membru al comunității RO100 din Sfântu Gheorghe, artistul și omul politic Marius Popa, în cadrul discuțiilor din dezbatere.

Acesta a fost completat de Dacian Cioloș, care a subliniat că obiectivul său principal nu este de a câștiga cu orice preț alegerile. „Obiectivul principal, din punctul meu de vedere, este nu de a câștiga alegerile cu orice preț, ci de a provoca o schimbare de comportament. Dacă nu provocăm schimbarea de comportament, nu ne modificăm caracterul, iar dacă nu ne schimbăm caracterul, nu avem nici cum să schimbăm lucrurile din jurul nostru. Deci ceea ce cred eu că ar trebui să se întâmple în perioada următoare, ca să putem provoca schimbarea pe ca o dorim, până la urmă tot comportamentul nostru trebuie să îl schimbăm. (...) România nu e un Titanic, România nu se poate scufunda. România e un popor, un stat, o societate. Dacă cineva încearcă să inducă în mentalul colectiv ideea că ne putem scufunda din cauza unor incompetenți, e tot o manipulare. Dacă deja ne gândim că România ar putea eșua din cauza unora, atunci nici nu mai are rost să discutăm de soluții. (...) Noi de zeci de ani am acceptat să băgăm capul în nisip, să facem compromisuri și să sperăm că mâine poate fi mai bine. Eu spun că, dacă în momentul de față nu ne trezim, nici n-are rost să vorbim de instrumente, pentru că un Guvern și un Parlament sunt instrumente. Nu are cum să arate altfel Guvernul și Parlamentul, dacă nu se schimbă punctul de plecare, cei care definesc Guvernul și Parlamentul. Eu încerc să merg la rădăcină. (...) Nu accept ideea că o să ajungem într-o situație catastrofală, în care nu o să mai avem ce face. Ba da, o să avem! Numai să fim noi pregătiți!”, a mai spus Dacian Cioloș.  

Dezbateri asemănătoare cu cea de la Sfântu Gheorghe vor avea loc în comunitățile RO100 din țară, următoarele fiind programate la Alba Iulia și Sibiu.

Potrivit reprezentanților RO100 Sfântu Gheorghe, cei interesați să facă un prim pas spre schimbare și să se alăture acestei comunități a oamenilor activi, orientați către soluții și nu doar către probleme, pot să o facă prin transmiterea intenției printr-un e-mail la adresa sf.gheorghe@ro100.ro sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook RO100 Sfântu Gheorghe.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.