ACTUALITATE 9 martie 2020

Competiția pentru suflet și minte a liceenilor din toată țara

de Covasna Media | 4858 vizualizări

Saint George City of Debate (SGCoD) și-a desemnat câștigătorii 

Cel mai important concurs-dezbatere pentru liceeni, Saint George City of Debate (SGCoD), ediția a 14-a, și-a ales duminică, 8 martie, câștigătorul. Locul I a fost adjudecat de echipa „LDC București” care s-a confruntat  în finală cu „Ocults Records”, din județul Timiș. Competiția a avut loc la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, iar marea finală s-a disputat în Sala de Festivităţi a Colegiului „Székely Mikó”.

Vineri, după înscrieri, participanții au avut posibilitatea să participe la o serie de workshop-uri pe teme variate, iar acestea s-au bucurat de popularitate, spun organizatorii. Sâmbătă fiecare echipă a jucat câte patru meciuri, iar la finalul zilei au fost alese cele mai bune 16 echipe de la avansați și opt de la începători, care au mers ulterior în rundele eliminatorii. 

Duminică acțiunea s-a mutat în sala de festivităţi a Colegiului „Székely Mikó” din municipiu, acolo unde a avut loc finala. Subiectul de dezbateri a fost „Acest Parlament nu ar fi permis politicienilor şi înalţilor funcţionari de stat care au activat în regimul comunist român să ocupe poziţii publice după căderea acestuia”. Trofeul a fost cucerit de echipa „LDC București” compusă din elevii Teodor Grama, Alexandra Rizoiu și Mara Buga. Aceștia s-au confruntat cu elevii Ficard Alex, Ronkov Horațiu și Robert Barbu din echipa „Ocults Records”, județul Timiș.

 „E foarte greu de interiorizat pe moment, poate o să realizez mai târziu în totalitate. E un moment destul de neașteptat. Noi am venit cu gândul că o să dăm tot ce avem mai bun și că o să încercăm să ajungem cât mai departe. Nu ne-am propus niciodată specific finala, pentru că nu ne-am gândit niciodată că dacă nu am ajunge în finală atunci ar fi un eșec pentru noi. Ne-am gândit că a fost un meci în plus frumos, jucat într-un context cu public și chiar așa a și fost, a fost un meci frumos. (...) Ce îmi place foarte mult la competiția din Sfântu Gheorghe este faptul că se adună toată comunitatea de dezbateri de aici pentru un singur eveniment. Eu nu am mai văzut genul acesta de coeziune, de lucru în echipă, de dorință de a face ceva împreună ca și comunitate, eu nu am mai văzut asta. În București sigur nu, dar nici în alte orașe la competițiile la care am fost, deci apreciez foarte mult chestia asta și întotdeauna este una dintre cele mai bine organizate competiții din țară, aș zice chiar comparativ cu unele competiții internaționale la care am participat. Genul de dedicare care există aici este foarte greu de comparat. A fost o experiență foarte frumoasă, mereu când am avut nevoie de orice a fost cineva acolo să ne ajute, să ne sprijine. Nu am simțit în niciun punct că sunt singur aici, ci că sunt parte din marea familie”, ne-a spus unul dintre membrii echipei câștigătoare, Teodor Grama. 

Totodată, titlul de „cel mai bun vorbitor” a fost obţinut de elevul George Mihălcean, din echipa Coaliția 65, Timișoara. 

„Sunt oameni care investesc în evenimentul acesta zile, ani din timpul lor”

Printre noutățile de anul acesta s-a numărat și includerea în echipa de organizare a încă doi tineri, iubitori ai dezbaterilor, câștigători ai edițiilor precedente, Tordai Mihály și Edmond Vrânceanu. Efortul și silința depuse de fiecare persoană, fie organizator sau voluntar, au făcut ca evenimentul să fie unul fără cusur. Nivelul ridicat al competiției care crește vizibil de la an la an se datorează oamenilor care și-au dat silința pentru ca acest eveniment să fie unul dintre cele mai prestigioase din țară, spune Edmond Vrânceanu. 

„Sunt oameni care investesc în evenimentul acesta zile, ani din timpul lor, când ar putea să facă altceva. Bebe (Alexandru Ujvarosi-Brezeanu) de exemplu, care e președintele onorific al Asociației, este un om senzațional care cred că muncește de zece ani pentru comunitate și în proiectul acesta de la prima ediție. Genul acesta de oameni sunt cei care pot să ducă comunitatea mai departe. (...) De la an la an din ce în ce mai multe școli adoptă proiectele noastre. Acum cinci ani nu era niciun profesor sau erau unu, doi profesori ca arbitri la Sfântu Gheorghe. Acum profesorii ăștia sunt arbitri și antrenează copii. Demersul acesta merge deja instituțional”, ne-a declarat Edmond Vrânceanu. 

Ca în fiecare an, echipa de voluntari ai Asociației de tineret „Ecou” a setat un nou standard la organizarea competițiilor de profil, iar mulțumiți de organizare au fost atât arbitrii, cât și debaterii. 

 „Sunt pentru prima oară la Sfântu Gheorghe. Am auzit numai de bine de această competiție. Noi suntem un club mai nou din Galați. În primul rând cred că este o competiție foarte bine organizată, adică totul este așezat și toată lumea știe ce are de făcut. Debaterii pe care i-am văzut până acum sunt foarte buni. E clar că este foarte diferit de ceea ce am văzut eu până în momentul de față. De foarte multe ori e greu să dai decizia pentru că ai prefera că câștige ambele echipe, dar nu se poate și atunci cauți să departajezi pe oricare dintre cele trei criterii – stil, conținut și strategie”, ne-a spus profesoara de filozofie, Nicoleta Dominteanu. 

„E una dintre competițiile mele de suflet”

Saint George City of Debate (SGCoD) este un test major pentru avansați, dar mai ales pentru începători, spune Jessica Tănase, de la clubul ARGO CNMV Ploiești. 

„Pentru mine e a treia oară când vin la Sfântu Gheorghe. E una dintre competițiile mele de suflet. A fost destul de greu să ajung aici pentru că sunt în a XII-a, am BAC-ul, am alte priorități, însă am vrut să profit cât mai mult de ultimul meu an de dezbatere, pentru că a însemnat foarte mult pentru mine în liceu. A fost o zi foarte grea, extenuantă, pentru că am stat aseară până târziu să lucrăm. Din cauza programului de acasă nu am avut timp să facem asta. Ne-am pregătit argumentele aseară destul de târziu. A fost obositor, dar a fost foarte interesant, ca de obicei. Au fost moțiuni interesante, totul foarte bine organizat. A fost extraordinar, ca în fiecare an. Toată oboseala a meritat. (...) Din punct de vedere al carierei tale în dezbateri, înveți foarte multe lucruri care îți sunt utile și te dezvolți foarte mult. Dacă vrei să te dezvolți, competiția asta e locul perfect”, ne-a spus sâmbătă Jessica Tănase.

Acești tineri sunt prea buni pentru țara în care trăiesc, a fost concluzia la care am ajuns după ce am fost martorii momentelor în care mințile lor sclipitoare au găsit răspuns la orice întrebare. „Speranța noastră însă e că o vor face mai bună (n.red. țara) ca să le fie potrivită”, a concluzionat coordonatorul evenimentului, Alexandru Ujvarosi-Brezeanu.

Dezbaterile „se infiltrează” în tot mai mule școli din țară 

Președintele executiv ARDOR - Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică, Emanuel Beteringhe, cel care a coordonat întreaga echipă de arbitri, ne-a spus sâmbătă că programul de debate există în România din 1994 și a început cu mișcarea de elevi. Eforturile asociației se concentrează mai ales pe transformarea modului în care profesorii lucrează la clase cu elevii, astfel încât orele lor să fie mai interactive. Anual sunt instruiți aproximativ 600 de profesori din toată țara, iar aceștia implementează schimbările în clasele lor. 

Conform acestuia, „abilitatea de argumentare și de comunicare structurată sunt indispensabile în orice domeniu, în orice poziție”, iar cei care vor să înceapă să își dezvolte această abilitate, trebuie să găsească un context în care să exerseze. 

Covalact Saint George City of Debate, cea mai mare competiţie de dezbateri pentru liceeni din România, organizată la Sfântu Gheorghe în perioada 6-8 martie, a reunit în oraşul covăsnean 70 de echipe, însumând 210 debateri, 70 de arbitri și 70 de voluntari. Astfel, Sfântu Gheorghe a devenit din nou timp  trei zile capitala dezbaterilor din România, iar concurenții au venit din toate colțurile țării, dar și din Republica Moldova. 

Echipele au dezbătut pe mai multe moţiuni, două dintre ele fiind anunţate cu o lună înainte de concurs, iar celelalte teme au fost anunțate cu o oră înainte de dezbaterea propriu-zisă. Cele două moţiuni pregătite la SGCoD14 au fost: „Acest Parlament nu ar fi permis politicienilor şi înalţilor funcţionari de stat care au activat în regimul comunist român să ocupe poziţii publice după căderea acestuia” şi „Acest Parlament regretă ascensiunea economiei de tip <<gig>> (muncă la comandă)”.

Până acum, peste 5000 de participanți au luat parte la Saint George City of Debate. Fondatorul competiției este fostul consilier local din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu. Recordul absolut al evenimentului în ceea ce privește numărul de echipe participante s-a ridicat la 129, în cadrul celei de-a opta ediții, din 2014, însă de atunci organizatorii au limitat numărul de locuri, pentru o mai bună organizare. Totodată, evenimentul a primit titulatura neoficială de „Cea mai bine organizată competiţie de dezbateri din România”, fapt demonstrat din nou la ediția cu numărul 14. 

Ediția de anul trecut a fost câștigată de echipa  „It's Staying Home” din Sfântu Gheorghe, formată din elevii Mihai Tordai, Edmond Vrânceanu și Cristina Mocanu. De asemenea, cel mai bun vorbitor al ediției din 2019 a fost numit Mihai Tordai, fost elev al Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

Daniela Luca 

David Leonard Bularca

Sursă foto: Saint George City of Debate

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.