STIREA ZILEI 7 iulie 2022

Aproape 200 de copii în taberele malteze de la Câmpul Benedek, aflate la a XX-a ediție

de Diana Pantelimon | 1230 vizualizări

Au fost patru săptămâni și patru serii de tabere, la „foc continuu“, pentru Serviciul de Ajutor Maltez România (SAMR), filiala Sfântu Gheorghe. Reprezentanții SAMR au dăruit cu inimă deschisă clipe de neuitat celor aproape 200 de copii cu dizabilități, nevoiași, rromi sau propriii voluntari, începând cu 13 iunie a.c., în taberele organizate la Câmpul Benedek de lângă comuna Vâlcele. 

Prima tabără a fost organizată pentru copii din familii defavorizate, a doua serie pentru copii rromi, a treia pentru voluntarii SAMR, iar a patra, cea în desfășurare săptămâna aceasta, pentru tineri cu dizabilități. Copii și tineri din toată țara au avut parte de diverse activități, jocuri pe echipe, jocuri cu obstacole, activități meșteșugărești, excursii, petreceri cu DJ și karaoke, concert oferit de o formație cu tineri cu dizabilități, foc de tabără, plimbări cu ATV sau motociclete.

La invitația SAMR, jandarmii covăsneni au prezentat copiilor cele mai importante reguli de siguranță personală în drumețiile montane, dar și despre comportamentul corect în vacanță. Copiii au avut ocazia să se bucure și de exercițiile demostrative ale lui Adan – câinele de serviciu. Totodată, Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Covasna le-a oferit copiilor o demonstrație de acordare a primului ajutor în caz de accidentare.

„Am avut tabere continuu. Săptămâna aceasta ținem a 4-a tabără. Prima a fost cu copii din familii defavorizate, din regiuni mai sărace și cu posibilități mai reduse. Am încercat să găsim copii din familii mari, unde partea financiară este mai problematică. Au fost 58 de copii, din județele Covasna (din Târgu Secuiesc, Ghelința), Satu Mare, Mureș.

A doua tabără a fost organizată pentru copiii rromi. Noi, Serviciul de Ajutor Maltez, avem 8 centre de zi pentru copiii rromi și familiile lor, unde avem activități zilnice cu copiii. Am ales din fiecare filială dintre cei cu care lucrăm în fiecare zi peste 40 de copii care au fost aici timp de 5 zile, români, maghiari și cu o cultură specială și mult mai bogată. Au venit și din București, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, din județul Oradea, din Păuleasca, Argeș. Au fost foarte diferiți copiii, cu limba vorbită diferită, maghiari și români. Dar a fost o tabără foarte reușită.

Apoi a urmat tabăra organizată pentru voluntarii noștri. Avem în Sfântu Gheorghe copii voluntari cu care avem întâlniri de grup. Ne întâlnim o dată sau de două ori pe săptămână și avem activiăți de socializare. Iar după ce împlinesc 3 ani de când sunt în rândul nostru, al „maltezilor“, au deja activități sociale. Fac sandviciuri pentru persoane fără adăpost, vizite la cămine de bătrâni, diferite activități unde ei pot avea și o altă perspectivă de viață, pot vedea nu numai părțile bune, dar și cele mai puțin bune, sau chiar grave. 

Avem și o grupă de tineri cu deficiențe, organizăm întâlniri și cu ei, să vadă copiii că sunt și alte genuri de oameni, nu numai ca noi, sănătoși. În această tabără am avut aproape 60 de copii.

Iar acum, săptămâna aceasta, avem tabăra pentru tineri cu deficiențe, din toată țara: Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Aiud, Oradea, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, București, și alte zone. Și vin copii care așteaptă tot anul această tabără. Nu se simt beneficiari, ci participanți. Nu vorbim despre boala lor, de problemele lor, ci chiar fiecare face glume, atmosfera este degajată, suntem liberi. În primele tabere, acum 20 de ani, ne-am făcut griji. Cum o să discutăm cu ei, că sunt cu handicap? Ce provocări putem întâlni? Dar chiar ei au glumit pe tema asta, că nu au nicio problemă și sunt deschiși pentru orice fel de adresare.

Pentru această serie organizăm un program mai lejer, în general ei nu se întâlnesc între ei. Fiind cu un oarecare handicap, mai degrabă stau acasă cu părinții, cu familia. Între ei se întâlnesc foarte rar, și astfel, aici, noi oferim posibilitatea să se vadă, să discute, să-și spună părerile despre viață, despre boală. Socializare! Cel mai important lucru! Primele tabere au fost cu foarte, foarte multe probleme. Dar am învățat și noi că foarte mult contează să le dăm timp să discute între ei.

Anul acesta sunt mai puțini decât în anii precedenți, în total 80 de participanți, cu voluntari, cu toată echipa de administrație, dar peste 30 sunt cei cu handicap. Ei vin cu însoțitori, fiecare vine cu cineva. Oricine poate să îi însoțească, dar nu din familie. Tot anul aceștia trebuie să aibă grijă de ei. Am zis că hai să le dăm și lor o săptămână liber. Chiar îi îndemnăm să vină cu prieteni sau alți însoțitori, dar nu cu rudele cu care stau mereu.

Organizăm de mulți ani tabere pentru copii, ne place și merită tot efortul nostru“, a declarat pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro Székely Róbert, reprezentantul Serviciului de Ajutor Maltez Sfântu Gheorghe.

SAMR va mai organiza o tabără în septembrie, Christmas Challenge, unde vor strânge pachete pentru copii, de Crăciun. Activitatea va consta într-un concurs pentru clasele școlare. „Oferim câte o zi de team building cu activități de dimineața până seara pentru 5 clase, care strâng cele mai multe pachete“, a mai spus Székely Róbert.

Cazarea și mesele din cadrul taberelor de la Câmpul Benedek au fost asigurate de SAMR.

Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR) este o asociaţie non-profit cu sediul central la Cluj-Napoca. De 30 de ani, prin intermediul a 17 filiale şi sucursale în ţară, derulează programe în beneficiul celor aflaţi în nevoie – vârstnici, bolnavi, persoane cu dizabilităti şi alte grupuri vulnerabile. Peste 1200 de voluntari se implică în mod constant pentru a-i ajuta să ducă o viaţă demnă, fără distincţie de etnie, religie, sex sau apartenenţă politică, potrivit maltez.ro.

Sursa foto: Facebook/Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgy - SAMR Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.