SPORT 12 iulie 2019

Turul Franței la ediție centenară

de Covasna Media | 799 vizualizări

Celebra competiție Turul ciclist al Franţei, ediţia 2019 conține 21 de etape, 3.460 de kilometri, 30 de culmi de urcat şi trei sosiri la peste 2.000 metri altitudine. Un record pentru ediţia la care se va serba şi centenarul maioului galben, cel purtat de liderul şi câştigătorul final al cursei.

Pentru a celebra centenarul maioului galben, organizatorii au vrut să fie la înălţime, la propriu şi la figurat. Parcursul dezvăluit este unul de excepţie: 30 de culmi de urcat din care 7 de peste 2.000 de metri – din care un vârf de 2.770 de metri - şi trei sosiri la peste 2.000 metri. In aceste condiţii, greu de imaginat pe altcineva decât pe un căţărător pe cea mai înaltă treaptă a podiumului final.

De subliniat şi alte două-trei lucruri notabile pentru ediţia 2019. In primul rând, absenţa de pe harta circuitului a vestului Franţei. Pe cât a fost de promovată această zonă a Hexagonului în 2018, pe atât de mult sare în ochi absenţa ei din ediţia de anul acesta. Nu figurează pe circuitul 2019 nici drumurile cu caldarâm sau potecile printre viile franceze cum se mai întâmpla în trecut. In fine, organizatorii au planificat doar două etape contra-cronometru, încă o dovadă că în 2019 căţărătorii vor fi privilegiaţi.

Ca să marcheze 50 de ani de la prima victorie a lui Eddy Merckx în Turul Franţei, startul ediţiei 2019 s-a dat de la Bruxelles, capitala Belgiei de unde este originar Merckx. Reamintim că Eddy Merckx este considerat de mulţi drept cel mai mare ciclist al tuturor timpurilor. El a câştigat peste 600 de curse din care 11 Mari Tururi: 5 ale Franţei, 5 ale Italiei şi unul al Spaniei.

Cucerirea Turului Franţei 2019, de excepţie deci din mai multe puncte de vedere, va fi fără îndoială obiectivul numărul unu al formaţiei Sky, cea care a câştigat 6 din ultimele 7 ediţii graţie lui Christopher Froome şi Geraint Thomas. Acesta din urmă, ultim câştigător al Turul Franţei, a declarat că se mai gândeşte puţin dacă va lua startul ediţiei 2019.

Etapa a cincea din Turul Franței a fost câștigată la sprint de slovacul Peter Sagan, iar purtătorul tricoului galben, la general, este francezul Julien Alaphillipe. Peter Sagan este și lider al tricoului verde, totalizând 144 de puncte. La echipe conduce Team Jumbo-Visma, în vreme ce belgianul Tim Wellens este cel mai bun cățătător. Tot un belgian Wout Van Aert, este cel mai bun tânăr rutier, în ierarhia preliminară. 

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.