SPORT 13 aprilie 2018

Szabó Kati – de la Zagon până la Paris

de Covasna Media | 493 vizualizări

În cadrul unei ceremonii ce a avut loc miercuri, 11 aprilie, la Ambasada Ungariei la Paris, steaua gimnasticii mondiale Szabó Kati a fost premiată cu Ordinul Ungariei în grad de cavaler, acordat de statul maghiar.

Distincţia, care a fost acordată multiplei campioane olimpice şi mondiale ca recunoştinţă pentru munca sa de înaltă calitate, pentru performanţele obţinute în gimnastică şi în pregătirea noilor speranţe, respectiv pentru promovarea acestei discipline sportive în rândul maghiarilor de dincolo de graniţă, a fost înmânată de ambasadorul Ungariei la Paris, Károlyi György, în numele președintelui Ungariei, Áder János.

Prezent la eveniment, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a spus următoarele: „Am propus-o pe Szabó Kati, în numele pământului natal, pentru acest premiu onorabil al guvernului maghiar, pentru că merită acest lucru nu numai pentru că s-a născut la Zagon şi pentru că simte o dragoste pentru pământul natal, la fel cum a simţit  şi Mikes Kelemen, ci pentru că are dreptul să primească o răsplată pentru munca sa de o viaţă, pentru gloriile obţinute în prima jumătate a vieții sale. Considerăm că trebuie să readucem în centrul atenţiei acea Szabó Kati care, în trecut, a adus României şi, în acelaşi timp, naţiunii maghiare o glorie mondială. Cu ocazia zilei sale de naştere, care coincide cu Ziua Culturii Maghiare, am organizat o relansare demnă a ceea ce am dori şi pe viitor, şi anume, să fie «ambasadorul pământului natal».”

În Laudatio prezentat, Károlyi György, ambasadorul Ungariei la Paris, a subliniat faptul că numele campioanei olimpice secui-maghiar din Ardeal, cu generaţiile anilor şaptezeci şi optzeci, a devenit unul dintre simbolurile revoluţiei calităţii. „Un concurent care a moștenit o existenţă minoritară nu aleargă doar pentru el însuși și, în primul rând, nu pentru steagul și imnul care îi însoțesc succesele. Pentru un maghiar transilvănean, în despărţirea sa de neam, provocarea cea mai secretă și cea mai valoroasă este aceea de a-şi servi comunitatea națională, prin performanța individuală. Naţiunea maghiară este unitară în sport. Este responsabilitatea noastră, a tuturora să ţinem în evidenţă şi să premiem succesele noastre obţinute chiar sub steagurile străine. Astăzi, prin această distincţie de stat, ne exprimăm, în numele patriei maghiare, recunoștința și aprecierea faţă de Szabó Katalin. Kati a noastră şi-a asumat identitatea naţională de la naşterea sa şi până la sfârşitul carierei sale competiţionale şi, pe cei cu care a fost pusă în competiţie, i-a lăsat în urmă tăcut, prin fapte şi prin calitate. A dus mai departe moştenirea strămoşilor noştri şi a plătit cu vârf şi îndesat pentru sacrificiile asumate de părinţii noştri atunci când, în amintirea carierei sale, numele Szabó din Zagon a fost trecut, în faţa unei familii mai mari, printre marile personalităţi ai naţiunii” – a afirmat ambasadorul.

Szabó Kati a primit distincţia statului maghiar cu profunde emoţii. „Acest premiu este o mare onoare pentru mine. Este un sentiment înălțător faptul că pământul meu natal și națiunea maghiară se gândesc la mine și mă includ cu mândrie printre marile personalităţi ale naţiunii” – a declarat Szabó Kati, steaua gimnasticii. Născută la Zagon, a ajuns de mică la centrul din Oneşti, iar astăzi are în palmares multiple titluri de campioană olimpică, două titluri de campioană mondială şi europeană.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.