SPORT 5 iulie 2018

Sportul ecvestru din județul Covasna o ia la galop

de Covasna Media | 677 vizualizări

În weekend, la Bodoc are loc prima competiție Internațională de Atelaje cu Doi Cai din țară

Creșterea cailor a fost o activitate care a stârnit interesul covăsnenilor încă din vremuri îndepărtate, însă acum, pentru că nu e o muncă ușoară, efortul le este răsplătit prin faptul că devin gazda primului concurs internațional de Atelaje cu Doi Cai din țară. La evenimentul din 6 -8 iulie a.c. sunt așteptate în jur de 20 de echipaje din țară și străinătate, iar punctajele obținute aici îi vor califica pentru Campionatul Mondial de anul viitor.

Ființe inteligente, dar și cu personalitate, caii au fost aproape dintotdeauna alături de oameni, de la războaie, la muncile câmpului și până la concursuri ca cel pe care comuna covăsneană Bodoc se pregătește să îl organizeze. Deși nu sunt întotdeauna apreciate la adevărata lor valoare, aceste animale transmit prin postură și gestică noblețe și bunătate.  

Acum, în cinstea lor, comuna Bodoc, organizează, în premieră națională, fiind singura localitate din România care a intrat în calendarul competiţional 2018, pe lângă Olanda, Germania, Franţa şi Statele Unite ale Americii, competiția internațională la care au confirmat prezența unii dintre cei mai buni atelajiști din lume.

În ciuda inundațiilor și a problemelor de organizare ce nu țin de coordonatorii locali (care includ lipsa de seriozitate a unor parteneri sau programarea, de către Federația Ecvestră, în același timp a altui eveniment de același tip în Slovenia, iar mulți participați au preferat să meargă acolo datorită autostrăzilor), evenimentul de la sfârșit de săptămână din Olteni se așteaptă să fie unul remarcabil.

„Este un concurs internațional de 2 și 3 stele. Cei care concurează la 3 stele fac punctajul pentru calificare pentru anul viitor la Campionatul Mondial. (...) Din fiecare județ vin oamenii la eveniment, pentru că este un concurs și de frumusețe și de prezentare. (...) Noi ne pregătim și o să fie foarte frumos. Sperăm să vină și oamenii. Au venit deja patru arbitri din Ungaria și sosește și unul din Austria. Sunt arbitri internaționali. (...) După concurs o să avem mai multe programe, printre care și dresaj hipic sau prezentarea asociației cascadorilor profesioniști”, ne-a declarat primarul din Bodoc, principalul organizator al evenimentului, Fodor István.

Terenul de la Bodoc a fost inaugurat anul trecut, iar de atunci aici s-au mai ținut câteva concursuri naționale.

„Locația este foarte bună. Eu cred că terenul este cel mai bun din România. S-ar putea organiza și un campionat mondial, numai că trebuie în primul rând să ne facem renume, iar cu timpul vor veni atelajiștii. Concursul internațional de trei stele e un început. Eu zic că în vreo 5, 6 ani, dacă ne ținem bine, atunci se pot organiza chiar și campionate europene, iar în câțiva ani și mondiale. Pentru noi este foarte bine că este aproape”, ne-a declarat, într-un interviu, Eduard Bartha din Chichiș, crescător de cai de rasă și practicant al sportului cu atelaje încă din copilărie.

„Eu zic că acest sport este mult mai greu decât orice alt sport, pentru că te ocupi de un animal, ai un tovarăș cu care îl faci”, a mai spus acesta.

Specialiștii din cadrul Federației Române Ecvestre prezenți anul trecut la inaugurarea terenului de atelaje de la Olteni au catalogat spațiul drept o bijuterie, un spațiu care nu se poate compara cu infrastructura existentă în acest moment în România în ceea ce privește concursurile cu cai. Așadar, în 6-8 iulie, terenul de la Olteni va găzdui un concurs de talie internațională, adică își va împlini, la un nivel înalt, scopul pentru care a fost creat.

O campanie de promovare a tradițiilor locale susținută de „Holzindustrie Schweighofer”

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.