SPORT 2 februarie 2018

Sepsi OSK revine pe teren

de Covasna Media | 637 vizualizări
Sursa foto - Facebook
Sursa foto - Facebook

În data de 2 februarie, ora 18.00, practic în primul meci oficial al anului 2018, echipa noastră de fotbal, Sepsi OSK Sf. Gheorghe, revine pe teren. Pe Stadionul ”Ilie Oană” din Ploiești, formația noastră va juca împotriva celor de la ACS Poli Timișoara, într-un joc foarte dificil.

Minicronica meciului tur

Pe 16 septembrie 2017, ACS Poli Timișoara a remizat alb cu Sepsi Sfântu Gheorghe, într-un meci disputat în turul sezonului regulat al Ligii I, pe Stadionul ”Dan Păltinișanu” din Timișoara. Chiar dacă au lipsit golurile, meciul a fost extrem de încins, iar punctul obținut de elevii antrenați atunci de Valentin Suciu a fost extrem de important, în economia clasamentului.

Nikolic putea deschide scorul pentru noi încă din minutul 11, dar fundașul Melinte a respins de pe linia porții. Imediat, bănățenii au răspuns prin Bîrnoi, dar şutul mijlocașului de 20 de ani a fost scos de Fejér.

Portarul covăsnean putea fi surprins în startul reprizei secunde când Alex Munteanu a trimis puțin pe lânga poartă. Fejér a avut şansă şi la execuţia lui Vaşvari, din 9 metri.

Sepsi putea profita pe contraatac, însă Curileac a salvat în faţa lui Nikolic. Gazdele au cerut şi penalty, la incursiunea lui Mailat, fără succes însă. Ultima ocazie importantă i-a aparținut lui Şeroni, dar Fejér a intervenit in extremis și meciul s-a terminat indecis, 0-0.

ACS Poli Timișoara ajunsese, după remiza din tur, la cinci meciuri fără înfrângere în campionat.

Țînând cont de contextul luptei pentru evitarea retrogradării, dar și pentru că este prima etapă de la reluarea campionatului, opinăm că acest meci este unul de 6 puncte, între două echipe aflate în dispută directă, în subsolul ierarhiei.

Meciul va fi televizat pe Look TV, Digi Sport, Telekom Sport, iar pe unde hertziene poate fi urmărit, în transmisiune secvențială, pe Radio România Actualități.

Scurtă istorie a fotbalului timișorean

Timișoara este un oraș în care fotbalul a avut, mereu, un nivel foarte ridicat de popularitate și calitate. Încă din primii ani ai secolului trecut, timișorenii au jucat fotbal și au avut echipe foarte bune. Literatura de specialitate consemnează și numele cartierului Mehala, devenit celebru deoarece de acolo au plecat o serie de valoroși internaționali din perioada interbelică.

Mai întâi a fost glorioasa Chinezul, sextuplă campioană națională, consecutiv, între anii 1922 și 1927. Apoi sceptrul de putere a fost preluat de Ripensia Timișoara, prima echipă profesionistă din fotbalul românesc. Tocmai din acest motiv, profesionismul declarat prin statut, Ripensia nu a fost admisă, inițial, în competițiile interne, fiind obligată să evolueze doar în amicale de lux, împotriva unor echipe de peste hotare. Palmaresul ripensist numără patru titluri de campioană și două Cupe ale României, echipa fiind desființată după încheierea războiului, de către regimul comunist. Actualmente, sub egida Ripensia, există o echipă care a reușit promovarea în liga secundă și care dorește să demonstreze legătura cu originala Ripensia.

O altă echipă cu vechime a Timișoarei este și Politehnica, înființată pe nucleu studențesc în 1921. Niciodată însă, politehniștii nu au putut rivaliza din punct de vedere al rezultatelor cu Chinezul sau Ripensia, bugetul lor fiind net inferior în comparație. Totuși, Politehnica Timișoara a rezistat și după schimbarea regimului politic, în 1947, astfel că acest nume a devenit, în momentul de față, cel cu care timișorenii își identifică istoria fotbalistică. Poli Timișoara și-a trecut în palmares două Cupe ale României, precum și câteva victorii răsunătoare în cupele europene, împotriva unor echipe precum Celtic Glasgow sau Atletico Madrid.

Soarta acestei echipe a fost și ea zbuciumată, economia de piață făcând-o să treacă prin diverse transformări. Conducerea echipei, exercitată de diverse personaje, nu a reușit să aducă performanța managerială așteptată, astfel că Politehnica Timișoara a retrogradat până la nivel de județ, desființându-se în cele din urmă.

Fotbalul timișean nu a renunțat însă la această efigie, acum existând chiar două Politehnici la Timișoara. ASU Poli, echipă finanțată de Universitatea de Vest și de o asociație a suporterilor, evoluează în liga secundă și strânge un imens capital de simpatie pe malul Begăi. Adversara noastră de azi, ACS Poli Timișoara, este finanțată cu ajutorul factorilor locali și județeni, precum și de un grup de oameni de afaceri timișoreni. Ultima performanță a ACS Poli Timișoara este disputarea finalei Cupei Ligii, în ultimul sezon de existență al acestei competiții, în 2016-2017.

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.