SPORT 1 septembrie 2012

Românul Carol Novak a luat medalia de aur la Jocurile Paralimpice

de Covasna Media | 377 vizualizări

Eduard Carol Novak a stabilit un record mondial în proba de ciclism urmărire din cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra şi după câteva ore, în finală, el a cucerit medalia de aur.

La patru ani distanţă după medalia de argint, la Jocurile Paralimpice din 2008, ciclistul român Eduard Carol Novak a luat aurul în cursa de urmărire din cadrul concursului de ciclism de la Jocurile Paralimpice de la Londra. El a fost urmat de cehul Jiri Jezek şi de britanicul Jody Cundy.

Anterior, în semifinale, cu timpul de 4:40.315, pe distanţa de 3 km, ciclistul român stabilise un nou record mondial în această probă.

Originar din Miercurea Ciuc, Eduard Novak a început să practice încă de mic patinajul viteză, ulterior al doborând toate recordurile naţionale de juniori mici şi mari. În 1996, la vârsta de 20 de ani, a suferit un grav accident rutier, în urma căruia şi-a pierdut laba piciorului drept, iar cariera de patinator i-a fost compromisă.

"Aveam 20 de ani, eram în ultimul an de juniorat şi am decis, împreună cu părinţii, să mergem cu maşina la un concurs internaţional în Italia. Vremea era foarte urâtă şi, după serpentinele de la Luduş, ne-a ieşit un camion în faţă. Şoseaua era în lucru, drumul era foarte alunecos, am derapat şi ne-am izbit lateral de bara de protecţie, care mi-a retezat laba piciorului drept", povestea Edi, care cu o voinţă de fier s-a reorientat spre sportul profesionist, practicând însă ciclismul.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.