SPORT 25 iunie 2019

Romania avea voie sa piardă cu maxim 2-0

de Covasna Media | 773 vizualizări

Campionatul European de fotbal pentru tineret U21, din Italia și San Marino, este în plină desfășurare, una dintre protagoniste fiind echipa națională a României. După două victorii spectaculoase, 4-1 cu Croația și 4-2 cu Anglia, tricolorii pregătiți de Mirel Rădoi au jucat aseară, de la ora 22.00, contra Franței, în ultimul meci al grupei. Auspiciile unei calificări în semifinale, implicit la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, din 2020, ne-au fost extrem de favorabile. În urma rezultatelor din celelalte grupe, a rezultat că România putea pierde și la o diferență de două goluri contra Franței. În acest context, al eșecului la maximum două goluri cu cocoșii galici, România ar fi fost, la golaveraj, cel mai bun loc secund din grupe și ar fi intrat în cvartetul de ași al competiției.

Desigur că la ora apariției acestor rânduri cititorii au la îndemână rezultatul jocului cu Franța. Noi nu putem decât să vă promitem că vom reveni detaliat în ediția de mâine, despre acest meci și, special, evoluția celor doi fundași de la Sepsi OSK Sf. Gheorghe, Florin Ștefan respectiv Adrian Rus, selecționați pentru echipa națională de tineret a României. 

De asemenea, vă mai propunem o lectură a unui material prezentat în data de 6 septembrie 2017, pe blogul personal al semnatarului acestui material.

***

Incredibil! Noi nu știam că avem șanse de calificare…

Nu este nici un mișto ieftin. Chiar avem șanse de calificare cu naționala României de fotbal.

În perioada în care Daum ne încheia preliminariile mai devreme (am ajuns deci și la asemenea contraperformanță), departe de ochii jurnaliștilor, naționala de tineret U21 a României aborda și ea preliminariile pentru Campionatul European. A fost, la Ovidiu, un 1-1 ghinionist cu Elveția. Oaspeții au deschis scorul pe un contraatac norocos, iar apoi Pușcaș, atacantul din Serie A, de la Benevento, a egalat la șutul-centrare al lui Costache. Apoi băieții lui Daniel Isăilă au mai avut o sumedenie de ocazii dar mingea nu a intrat în poartă.

Grupa de calificare este foarte grea. Ne vom bate cu Portugalia în primul rând, dar și cu Elveția, Țara Galilor sau Bosnia-Herțegovina. Liechtensteinul iese din ecuație în mod cert. Deocamdată suntem lideri cu 7 puncte, acest draw cu Elveția fiind primul pas semigreșit, după 6 puncte aduse din deplasări: 2-0 în Liechtenstein și 3-1 în Bosnia-Herțegovina.  Pușcaș este golgeterul preliminariilor, cu 4 reușite.

Clasamentul grupei:

  1. România 7 puncte din 3 jocuri
  2. Elveția 4p – 3j
  3. Bosnia-Herțegovina 3p – 3j
  4. Portugalia 3p – 1j
  5. Țara Galilor 3p – 2j
  6. Liechtenstein 0p – 2j

Ecuația de calificare este extrem de complicată, iar eu cel mai tare mă tem de Portugalia, care a intrat recent în horă,  învingând echipa britanică acasă, cu 2-0. Fotoliul nostru de lider nu este o garanție, deoarece am jucat în Liechtenstein, unde punctele sunt ca și asigurate.

Prima clasată merge direct la turneul final al CE U21 din 2019, organizat de Italia și San Marino. Apoi cele mai bune 8 locuri secunde (sunt 9 grupe preliminare) merg la baraj play-off. În această toamnă mai avem două meciuri foarte grele și importante pentru calificare. Pe 6 octombrie ne luăm revanșa în Elveția, unde sper să batem. Cei din Țara Cantoanelor au antecedente, după ce au pierdut acasă cu galezii, cu 3-0. Apoi, pe 10 noiembrie, vine Portugalia. Acela va fi meciul meciurilor.

Oricum mai sper ca fluctuațiile de formă, specifice la tineret, să ne fie favorabile iar surprizele să lucreze pentru noi.

Va fi foarte dificil, deoarece traseul este lung, însă măcar avem șanse de calificare. Poate nu aș fi compus toată această polologhie dacă această campanie n-ar fi avut, din punctul meu de vedere, un caracter special. Turneul final continental U21 servește drept criteriu de calificare și pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020. Iar eu întotdeauna mi-am dorit să văd naționala olimpică de fotbal a României la un turneu.

Apropo, oare când a fost ultima aventură olimpică a fotbaliștilor români? La Tokyo în 1964. Atunci când am fost la un pas de semifinală. Am pierdut cu 2-0 în fața puternicei selecționate a Ungariei, în sferturile de finală, după ce, înainte de golul al doilea, profesorul Constantin ratase un penalty. Și atunci a fost teribil de greu să ajungem atât de sus. Poate mai greu ca acum.

Am convingerea că nu este doar o simplă coincidență și că vom ajunge din nou în Japonia, la turneul olimpic. Nu știu de ce, dar am convingerea asta. Motiv pentru care și susțin naționala României care aspiră la statutul olimpic.

Închei cu lotul selecționat pentru meciul cu Elveția, de către Daniel Isăilă, dar și cu o recomandare:

Portari: Ionuț Radu (Avellino), Cătălin Cabuz (AFC Hermannstadt);

Fundași: Cristian Manea (CFR Cluj), Ionuț Nedelcearu (FC Dinamo), Alexandru Pașcanu (Leicester City), Virgil Ghiță (FC Viitorul), Andrei Radu (Aris Limassol), Florin Ștefan (Juventus București);

Mijlocași: Dragoș Nedelcu (FCSB), Dennis Man (FCSB), Marius Chelaru (CSM Poli Iași), Marco Dulca (Swansea), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Mihai Dobre (Bournemouth), Valentin Costache (FC Dinamo), Ianis Hagi (ACF Fiorentina), Olimpiu Moruțan (FC Botoșani), Alexandru Cicâldău (FC Viitorul);

Atacanți: Adrian Petre (Esbjerg), George Pușcaș (Benevento Calcio), Florinel Coman (FCSB).

Recomandarea? Bine ar fi să nu aplicăm o tactică defectuoasă și, pentru ultimele meciuri ale lui Daum la seniori, să promovăm masiv din lotul de mai sus. Ar fi, pasămite, o schimbare accelerată de generație, în detrimentul campaniei de tineret-olimpic. Un supliment de recomandare? Păi poate Federația Română de Fotbal și Comitetul Olimpic și Sportiv Român vor construi un proiect comun, tocmai bazându-se pe ce am sintetizat mai sus.

Poate citește cineva și se sesizează… Calificarea la tineret este mai importantă pentru contextul general al fotbalului românesc decât spălarea rușinii daumiene.

Materialul poate fi lecturat la linkul http://cristianfrisk.ro/2017/09/06/incredibil-noi-nu-stiam-ca-avem-sanse-de-calificare/

Unde poate fi verificată și data apariției.

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.