România – Serbia 0-0 în Liga Națiunilor
Echipa națională de fotbal a României a remizat, 0-0 cu Serbia, în Liga Națiunilor. Partida a avut loc pe Arena Națională din București și a fost urmărită de 48513 spectatori. Jocul, considerat o adevărată finală a grupei, a început relativ echilibrat, însă greșeala lui Tamaș din minutul 20, când a sărit contratimp, l-a lăsat pe Mitrovic singur cu Tătărușanu. Periculosul atacant sârb a șutat însă pe lângă poartă. O altă mare ocazie de gol a oaspeților i-a aparținut lui Gacinovic, iar apoi Mitrovic s-a înălțat în apropierea porții, reluând cu capul agonizant de aproape.
Intențiile noastre ofensive au fost relativ timide în prima repriză, reducându-se la o lovitură liberă bine executată de Maxim și la alte câteva incursiuni încheiate în preajma careului mare al oaspeților.
În minutul 41, Tamaș a intervenit în stil K1 lovindu-l violent în careul propriu pe un sârb, fapt care i-a adus eliminarea directă. Din fericire pentru noi, căpitanul sârbilor, decarul Tadic, a șutat mult peste poartă din lovitura de la 11 metri rezultată, fiind la al doilea penalty ratat în Liga Națiunilor, după cel de la Vilnius. În minutele de prelungiri ale primei reprize, Drăguș, care se zbătuse cu tupeu în atac, a fost sacrificat pentru introducerea lui Nedelcearu ca fundaș central.
Beneficiari ai omului în plus, sârbii au presat în repriza a doua, iar Radonjic a avut o mare ocazie în minutul 55, când a șutat în Manea. La puține momente după, Țucudean a luptat aerian cu portarul sârb Rajkovic care a comis henț în afara careului, arbitrul a lăsat avantaj iar Stanciu a avut poarta goală în față, fiind însă blocat în ultimul moment de fundașul dreapta Rukabvina. A fost ultima și cea mai mare ocazie de gol a tricolorilor. Tătărușanu s-a remarcat cu parade la loviturile de cap ale lui Mitrovic, în minutele 65 și 75, iar atacantul care a înscris de două ori la Belgrad a făcut-o și la București, dar din ofsaid. Până la final a plouat cu centrări în careul nostru, dar apărarea a rezistat eroic, pentru un 0-0 care ne menține șansele matematice la câștigarea grupei.
Echipele de start:
România: Tătărușanu - Manea, Săpunaru, Tamaș, Toșca - R. Marin, T. Băluță - Maxim, Stanciu, Drăguș - Țucudean
Rezerve: Pantilimon, Niță – Benzar, Stoian, Rotariu, Bancu, Keșeru, Nedelcearu, Tănase, Mitriță
Antrenor: Cosmin Contra
Serbia: Rajkovic - Rukavina, Milenkovic, Veljkovic, Rodic - Lukic, Maksimovic Gacinovic, Tadic, Radonjic – Mitrovic
Rezerve: Dmitrovic, Jovanovic – Spajic, Zivkovic, Prijovic, Vukovic, Jovicic, Kostic, Milinkovic-Savic, Miletic
Antrenor: Mladen Krstajici
În celălalt meci al grupei, Muntenegru a făcut instrucție cu Lituania, impunându-se cu 4-1. Astfel, clasamentul s-a complicat, toate cele trei echipe având șanse de câștigare a seriei. În același timp, eșecul de la Podgorica i-a făcut pe baltici să fie virtuali retrogradați în Divizia D a Ligii Națiunilor, cu două etape înainte de încheierea campaniei.
Clasamentul arată astfel:
- Serbia 8 puncte
- Muntenegru 7
- România 6
- Lituania 0
Se mai joacă următoarele partide:
- 17 noiembrie | Serbia – Muntenegru (ora 16:00), România – Lituania (ora 21:45) – stadion “Ilie Oană”, Ploiești
- 20 noiembrie | Serbia – Lituania, Muntenegru – România (ora 21:45)
Echipa noastră se poate gândi la locul 1 al grupei numai în contextul în care va învinge Lituania în următorul meci. Apoi depinde și de ceea ce se întâmplă și în celelalte meciuri, pe noi avantajându-ne, de exemplu, un X în duelul de limbă sârbă al grupei. Avantajul nostru în duelurile directe cu Serbia este că la ei am făcut 2-2, iar acasă 0-0, deci ne-ar conveni o egalitate de puncte. Muntenegru are însă și ea o carte de jucat pe final de grupă, așa că ultima etapă va decide ordinea finală a primelor clasate.
România are, în teorie, grija retrogradării în Divizia D a Ligii Națiunilor. Dacă ne bate Lituania cu un rezultat mai bun decât al nostru 2-1 de la Vilnius, apoi noi pierdem în Muntenegru și ei înving la Belgrad, în ediția viitoare ne vom duela cu San Marino și Liechtenstein.
Imediat după încheierea meciului România – Serbia, Primăria Municipiului București a derulat un amplu exercițiu de simulare a unui cutremur de magnitudine mare, prin amenajarea unei tabere pentru sinistrați, la Arena Națională. Datele tehnice ale acestuia sunt incluse în comunicatul oficial al Primăriei Municipiului București:
"Conform scenariului, astăzi, la ora 14.00, s-a produs o replică de 5,8 grade la cutremurul din ziua precedentă și a fost organizată tabăra pentru sinistrați la Arena Națională, cu capacitate totală de 20.600 de persoane care pot fi adăpostite: 20.000 în interiorul stadionului, 600 în exteriorul Arenei.
Un număr de 10.000 de paturi de campanie și saci de dormit se instalează în această noapte, operațiunea a început deja.
Primăria Capitalei participă la exercițiul de organizare a taberei de sinistrați de pe Arena Națională, în total, cu peste 500 de angajați, 72 de utilaje (10 nacele, 5 autoutilitare, 53 de autospeciale, 3 moto, 1 ATV) și cu 47 alte tipuri de echipamente (generatoare, proiectoare etc). Alte 600 de persoane participă pe bază de voluntariat, prin Compania Municipală de Protecție Civilă și Voluntariat și primăriile de sector".
Cristian Frisk