SPORT 12 septembrie 2018

Raliu cu peripeții pentru Csongor Szabó la Cotnari Rally Iași 2018

de Covasna Media | 744 vizualizări

Cotnari Rally Iași Centenar 2018 s-a desfășurat la începutul lunii septembrie, fiind a șasea etapă din Campionatul Național de Raliuri „Dunlop“ și ultima de macadam a sezonului. După un an bun în raliurile din România, Csongor Szabó și Rareș Fetean au plecat în Moldova cu dorința unui raliu reușit, în care să aibă un ritm bun de pe primul kilometru al raliului până la sosire.

Cotnari Rally Iași Centenar 2018 a programat peste 130 de kilometri de probă în două zile de concurs, grupați pe lungimea a 10 speciale. După startul festiv desfășurat sub privirile a sute de fani locali veniți pe unul din principalele bulevarde din Iași să vadă mașinile de concurs de aproape, echipajele au luat startul pe probele din prima zi de concurs, vineri. La fel ca la toate etapele din acest sezon, echipajul Csongor Szabó & Rareș Fetean s-a aflat la start cu Ford-ul Fiesta R2 de clasa 7 cu care se luptă pentru titlul categoriei și podiumul clasamentului mașinilor cu 2 roți motrice.

În lungime de 15 kilometri, prima probă a fost un adevărat test pentru echipaj. După aproximativ 3 kilometri de la start, într-un moment de neconcentrare, echipajul greșește și ajunge în șanțul din dreapta drumului, unde mașina de concurs rămâne suspendată, fără posibilitatea de a pleca rapid din acel loc și fără daune majore din cauza ieșirii. În timp ce echipajul se străduia să readucă Ford-ul Fiesta R2 pe drum, un alt echipaj derapează în același viraj și lovește mașina lui Csongor și Rareș, aducând daune semnificativ mai mari modelului Fiesta. „Momentul de pe prima probă specială este unul pe care nu-l voi uita niciodată. Din cauza lipsei de concentrare într-o secțiune, am ajuns suspendați pe un canal de beton, de unde nu am mai reușit să ieșim. Chiar înainte să reușim să mutăm mașina cu ajutorul unor spectatori prezenți, un alt echipaj ne-a lovit mașina, fară ca vreunul din noi să fie în pericol sau rănit. Din fericire, am putut să continuăm și să ajungem la finalul primei probe“, a spus Csongor după primele probe ale Cotnari Rally Iași Centenar 2018.

Ziua a continuat pentru echipaj cu un comportament ciudat al mașinii la viteze mari, echipajul fiind nevoit să se limiteze pentru a nu risca un nou incident, dar ritmul devine tot mai ridicat și Csongor și Rareș obțin timpi buni pe probele speciale. „Din păcate, timpul pierdut pe prima specială a raliului ne-a aruncat pe ultimele locuri în toate clasamentele. Din fericire, suntem încă în cursă și vom încerca să salvăm cât mai mult, să avem un ritm bun și poate recuperăm niște locuri în clasament“, a spus Csongor la finalul primei zile de concurs, după superspeciala din centrul Iașului, unde fanii s-au aflat în număr foarte mare pentru a vedea evoluția echipajelor în zona „Râpa Galbenă“.

Cu urmele incidentului din prima zi încă vizibile pe mașina de concurs, Csongor Szabó și Rareș Fetean pornesc în ziua secundă pe cele 5 probe speciale cu un obiectiv clar setat: să recupereze cât mai mult timp. Probă după probă, echipajul reușește timpi în top-ul 3 al clasamentului mașinilor cu 2 roți motrice și obține cei mai buni timpi în clasamentul clasei 7, reușind să urce un loc în această categorie. Ultima încercare a avut loc pe Power Stage-ul raliului, acolo unde echipajul a ridicat la maxim ritmul și a reușit un timp excelent, recuperând aproape toate minutele pierdute în prima zi față de echipajul aflat pe locul 4. Din păcate, timpul pierdut a fost prea mare pe prima probă a raliului și Csongor și Rareș încheie raliul pe locul 5 în clasamentul clasei 7.

„Ziua secundă a fost una mult mai bună - am avut un ritm bun de care suntem mulțumiți, în condițiile în care mașina nu a fost perfectă după ieșirea de vineri. Ne-am simțit bine, ne-am distrat pe probe, unde am avut un feeling bun, și am recuperat cât de mult am putut: doar 13 secunde ne-au despărțit să mai urcăm un loc în clasament. În aceste condiții, titlul clasei 7 se decide la ultimul raliul al sezonului, la Sibiu, unde ne vom lupta și pentru podiumul categoriei mașinilor cu 2 roți motrice. Vom da totul la Raliul Sibiului și sunt sigur că vom reuși“, a spus Csongor Szabó la finalul Cotnari Rally Iași.

Pentru echipaj, în calendarul Campionatului Național de Raliuri „Dunlop“ urmează ultima etapă a sezonului, Raliul Sibiului, care are loc la începutul lunii octombrie pe asfaltul de pe Transfăgărășan, din zona Păltiniș, dar și pe alte drumuri din județul Sibiu.

În 2018, echipajul Csongor Szabó – Rareș Fetean este susținut de Ferroli România,, Brenntag, Szaboek, Instal Dac, Instal Carpatica, AMK Impex, Auto - Bogyo, Gother Service și partenerii media Observatorul de Covasna, RallyMax şi We Radio.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.