SPORT 26 mai 2009

Opriţi de viscol în cucerirea vârfului

de Covasna Media | 755 vizualizări
Covăsnenii Tulit Zsombor şi Ruszuly Eva nu au reuşit cucerirea vârfului Cho-Oyu (8201 m) din Himalaya

Cei doi covăsneni care au plecat în cucerirea vârfului Cho-Oyu (8201 m) din Himalaya, alipinistul Tulit Zsombor şi Eva Ruszuly, nu au reuşit să atingă această înălţime aşa cum îşi propuseseră, fiind opriţi de viscolul şi vremea rea. Cei doi alpinişti au ajuns duminică în tabăra 3 (7.600 m), unde Eva a rămas să îl aştepte pe Tulit, care împreună cu doi colegi a pornit spre cucerirea vârfului, fără mască de oxigen.

Covăsnenii Tulit Zsombor şi Ruszuly Eva nu au reuşit cucerirea vârfului Cho-Oyu (8201 m) din Himalaya

Cei doi covăsneni care au plecat în cucerirea vârfului Cho-Oyu (8201 m) din Himalaya, alipinistul Tulit Zsombor şi Eva Ruszuly, nu au reuşit să atingă această înălţime aşa cum îşi propuseseră, fiind opriţi de viscolul şi vremea rea.

Cei doi alpinişti au ajuns duminică în tabăra 3 (7.600 m), unde Eva a rămas să îl aştepte pe Tulit, care împreună cu doi colegi a pornit spre cucerirea vârfului, fără mască de oxigen.

„Toţi au fost întorşi din drum de un viscol puternic, după trei ore Tulit Zsombor a pornit din nou spre vârf şi a mai mers 250 de metri, dar s-a întors în cele din urmă din cauza viscolului. Nu mai au timp să urce, a fost singura lor şansă, vremea e proastă, le e greu şi să coboare”, a declarat Erdely Andras, reprezentantul unui post local de radio, care ţine legătura cu alpiniştii prin satelit.

Acesta estimează că Tulit Zsombor a ajuns la înălţimea de 7.800 de metri altitudine, fără mască de oxigen şi fără oprire.

Vârful Cho Oyu sau „zeiţa tibetană” cum i se spune în limba Tibetului, se află la 20 km de vârful Mount Everest, şi este al şaselea vârf ca înălţime din lume.

Expediţia din Himalaya se încadrează în lanţul de expediţii „Ardelenii pe vârfuri“, care are drept scop escaladarea celor mai înalte vârfuri din cele 7 continente, şi cucerirea celor 14 vârfuri având peste 8.000 de metri din lume.

Tulit Zsombor a iniţiat şi organizat lanţul de expediţii „Ardelenii pe vârfuri“ cu scopul de a demonstra că şi alpiniştii acestei părţi a lumii sunt capabili de performanţe deosebite, cât şi pentru a populariza în rândul tinerilor importanţa sportului.

Alpinistul Tulit Zsombor (34 ani) are în palmares expediţii şi vârfuri importante cucerite, cum ar fi Triglav (Slovenia), Ercyes (Turcia), Mont Blanc (Franţa), Elbrusz (Rusia), Lenin (Kirgizstan), McKinley (Alaska), Matterhorn (Elveţia), Kilimandjaro (Tanzania), Aconcagua (Argentina), Mount Vinson (Antarctica).

Tot el deţine şi recordul naţional de înălţime în ascensiune şi coborâre pe schiuri. La începutul anului, Tulit Zsombor şi bucureşteanul David Neacşu au cucerit şi cel mai înalt vârf din Antarctica, Mount Vinson, înalt de aproape 5.000 de metri.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.