SPORT 3 mai 2019

Naționala de hochei pe gheață a României a obținut patru victorii la Campionatul Mondial

de Covasna Media | 763 vizualizări

Pentru a patra oară consecutiv ”Deșteaptă-te, române!” a răsunat pe patinoarul Tondiraba din Tallin, selecționata României terminând învingătoare cea mai dificilă întâlnire din cadrul Campionatului Mondial de Seniori, Divizia I, Grupa B organizat anul acesta în capitala Estoniei, la hochei pe gheață.

Polonia, formație retrogradată anul trecut din Divizia I Grupa A era cotată ca principala favorită la câștigarea acestei grupe, însă băieții pregătiți de antrenorul principal Julius Pénzes și secundul Marius Trandafir au făcut un meci aproape perfect și au obținut două puncte imense ce ne pot aduce o mult visată calificare în eșalonul superior.

Szilárd Rokaly a deschis scorul în minutul 8:37 al primei reprize cu sprijinul lui Tamás Részegh și al lui Anton Butochnov, apoi a urmat un joc defensiv foarte bun al tricolorilor, care au patinat foarte bine și au pus în valoare experiența acumulată într-o competiție regională de nivel foarte bun așa cum este Erste Liga și în care două formații românești s-au calificat în semifinale. În cele din urmă reduta tricoloră a căzut în minutul 51:56, polonezul Damian Kapica învingându-l pentru prima dată pe Töke, dar șansa a fost de partea hocheiștilor tricolori în minutul 53:25 când o pasă a lui Anton Butochnov trimisă din treimea mediană a ajuns în crosa portarului polonez, iar încercarea acestuia de degajare a trimis pucul în piciorul unui coechipier și apoi a ricoșat în poartă. În disperare de cauză, antrenorul Poloniei a înlocuit portarul cu un atacant în ultimele două minute, superioritatea numerică fiind exploatată pe tabelă atunci când mai erau 23 de secunde de joc, Krystian Dziubinski aducând egalarea cu un șut de la distanță ce l-a surprins pe Töke. În repriza suplimentară Pavlo Borysenko a adus victoria formației noastre cu un șut din apropierea liniei albastre pe fondul unei superiorități numerice și a declanșat bucuria în rândul grupului de susținători ai selecționatei tricolore prezenți în tribune.

Este o victorie ”mică”, de 2 puncte, dar pe lângă perspectiva deschisă pentru calificarea în Divizia I Grupa A spune foarte mult despre progresul pe care hocheiul românesc îl înregistrează în ultimii ani. Dacă în 2010 evolua în Divizia II Grupa B cu China, Israel și Noua Zeelandă, România a avansat constant și iată că se află la două victorii de promovarea în eșalonul superior, antecamera grupei de elită a competiției.

Mai mult decât atât, victoria de astăzi este cea a unei națiuni cu 306 jucători seniori legitimați și 4 patinoare acoperite în fața uneia care are peste 1.000 de jucători și 15 patinoare acoperite.

În meciul al patrulea, România a învins Ucraina, în stil de echipă mare, cu 5-1 (2-0, 1-1, 2-0). Maturitatea tactică deosebită, dar și linia specială care a produs primele două goluri în superioritate numerică, au însemnat tot atâtea atuuri. România s-a bazat pe evoluția unor hocheiști ucraineni sau ex-sovietici naturalizați, cum ar fi Nutochnov, Yemelianenko sau Borysenko.

Programul și rezultatele echipei noastre:

  • 28 aprilie, ora 16:30: România – Estonia  4:3 (2:0, 0:2, 1:1, 0:0, 1:0)
  • 29 aprilie, ora 13:00: Japonia – România  2:3 (2:0, 0:2, 0:1)
  • 1 mai, ora 20:00: Polonia – România  2:3 (0:1, 0:0, 2:1, 0:1)
  • 2 mai, ora 16:30: Ucraina – România 1-5 (0-2, 1-1, 0-2)

4 mai, ora 13:00: România – Olanda

Clasamentul grupei este următorul:

1. România          4              2              2              0              0              15:8        10

2. Polonia            3              2              0              1              0              17:7        7

3. Japonia            4              2              0              0              2              12:10     6

4. Estonia             3              1              0              1              1              9:10        4

5. Ucraina            4              1              0              0              3              14:16     3

6. Olanda             4              1              0              0              3              6:22        3

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.