SPORT 31 mai 2018

Naționala Ținutului Secuiesc participă la Campionatul Mondial

de Covasna Media | 1195 vizualizări

În perioada 31 mai – 10 iunie, la Londra, în Marea Britanie, are loc Campionatul Mondial Conifa, rezervat unor echipe reprezentative de minorități etnice, regiuni sau state neafiliate la FIFA.

La această competiție participă și echipa națională de fotbal a Ținutului Secuiesc, în a cărei compoziție intră și 3 covăsneni. Antrenorul Ilyés Robert, alături de directorul tehnic Jakab Zoltán, au selecționat următorul lot de jucători:

Adrian Pavel, Béla Barna și Pál Csaba – portari;

Szabolcs Kilyen, Csaba Csizmadia, Tanko Zsolt, Csiki Dénes, Rozsa Árpád, Benkő-Biró Norbert, Balázs Csiszer – fundași;

Kis Szabolcs, Csuros Atilla, Ilyés Róbert, György Arthur, Szőcs Loránd, Mitra Szilárd, Magyari Szilárd, Gazda József, Fülöp István și Fülöp Loránd – mijlocași;

Hodgyai László, Szőcs László, Bajkó Barna – atacanți.

Osatura lotului de 23 de jucători este alcătuită pe nucleul celor de la AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, echipă de liga a III-a din județul Harghita. Covasna participă cu trei jucători la lotul secuilor. Au fost convocați fundașul Tanko Zsolt, dar și mijlocașul Gazda József, ambii de la KSE Tg. Secuiesc, ultimul fiind, cu 10 selecții, printre veteranii naționalei secuiești. De asemenea, Fülöp István, de la Sepsi OSK Sf. Gheorghe, a solicitat învoire de la club pentru a juca, alături de fratele său Fülöp Loránd, legitimat la FC Botoșani, în naționala secuiască.

În afara acestora, Csizmadia joacă la Budafoki MTE, liga a doua din Ungaria, Kis este la Csornai, liga a III-a din Ungaria, iar Pál la Bákéscsaba, tot în liga a II-a maghiară. În lot au intrat și doi jucători de futsal, precum Szőcs László, de la Futsal Klub Odorheiu Secuiesc, alături de fratele său Szőcs Loránd, care joacă la Imperial Wet Miercurea Ciuc. Csiki joacă în liga a III-a, la AFC Odorheiu Secuiesc, iar Rozsa la AFC Unirea Cristuru Secuiesc, în liga a IV-a din Harghita.

Restul jucătorilor sunt legitimați la AFK Csikszereda Miercurea Ciuc.

Naționala Ținutului Secuiesc participă pentru a doua oară consecutiv la un Campionat Mondial de profil, după ce în 2016 a ocupat locul al nouălea din 12 participante.  Conform unui clasament întocmit de Conifa, după criterii proprii, Naționala Ținutului Secuiesc ocupă locul al cincelea în lume, cu un total de 1307 puncte acumulate. Fotbaliștii secui au mai participat și la Campionatul European, în 2015 (locul 6), dar și în 2017, când au ocupat locul al treilea. Naționala Ținutului Secuiesc a fost înființată în anul 2014.

Pentru Campionatul Mondial de la Londra, Naționala Ținutului Secuiesc se va duela, în grupe, cu Tuvalu, Padania și Matabeleland. Primul joc este programat chiar astăzi, de la ora 14.00, contra celor din Tuvalu, formațiune statală de mici dimensiuni din Oceanul Pacific, neafiliată la FIFA, dar care joacă în competițiile continentale din Oceania. Meciul se va disputa pe Coles Park Stadium, din Haringey. Al doilea meci în grupe este programat pe 2 iunie, de la ora 16.00, cu Matabeleland, o regiune din partea de vest a statului african Zimbabwe. Ultimul meci din grupe va avea loc pe 3 iunie, ora 20.00, la Bedford, cu Padania, o selecționată a unei regiuni compusă din 8 ținuturi situate în nordul Italiei.

Primele două echipe se vor califica în sferturile de finală.

Componența celorlalte grupe de la Campionatul Mondial Conifa, este următorea:

Grupa A - Barawa (diaspora somaleză din Marea Britanie, această echipă fiind și gazda competiției), Ellan Vannin (naționala Insulelor Man), Tamil Eelam (selecționata sri-lankezilor din SUA, Canada și Elveția), Cascadia (regiune din SUA și Canada);

Grupa B – Abkhazia (republică separatistă autoproclamată din Georgia), Ciprul de Nord (țară nerecunoscută la nivel internațional), Karpatalja (minoritatea maghiară din Rutenia Carpatică), Tibet (exilații din regiunea culturală tibetană);

Grupa C – cea în care se află secuii;

Grupa D – Panjab (diaspora Punjabi din Marea Britanie), United Koreans în Japan (comunitatea coreenilor din Japonia), Armenia de Vest (teritoriu aparținând Turciei), Kabylia (populația kabylienilor din nordul Algeriei).

Sferturile de finală vor avea loc pe 5 iunie, semifinalele pe 7 iunie, iar cuplajul finalelor este programat în data de 9 iunie, pe Queen Elizabeth II Stadium din Enfield. Marea finală va fi arbitrată de către celebrul cavaler al fluierului Mark Clattenburg. Actualmente, acesta a semnat un contract de arbitru profesionist cu forul din Arabia Saudită, dar are un palmares excepțional, el fluierând o finală de Liga Campionilor și una de Campionat Mondial.

Sponsorii acestei competiții au impus și o modificare experimentală a Legilor Jocului, pentru Campionatul Mondial Conifa. Astfel, un jucător care protestează sau simulează va primi cartonașul verde, ceea ce înseamnă eliminare imediată, cu drept de înlocuire.

Fiecare echipă va susține câte 6 meciuri, deoarece și după faza grupelor sunt programate partide în turneul de consolare, pentru stabilirea locurilor 9-16.

Desigur că surprinde absența din lot a unuia dintre cei mai buni portari din România, Niczuly Roland. Acesta însă a refuzat plecarea, pentru moment, deoarece a considerat că este mai important meciul echipei de club, Sepsi OSK Sf. Gheorghe, cu Dinamo, în ultima etapă a Ligii I. Totuși, în cazul în care Naționala Ținutului Secuiesc va ajunge în fazele superioare, nu este exclus să îl vedem pe Niczuly apărând în lot, pe finalul Campionatului Mondial Conifa.

Publicația Observatorul de Covasna consideră că această acțiune este una foarte importantă pentru județul Covasna și pentru Ținutul Secuiesc, așa că va urmări traseul echipei noastre la Campionatul Mondial Conifa.

Mult succes!

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.