SPORT 5 octombrie 2014

Motocross Cup, show de final de sezon la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 863 vizualizări

Fanii motocrosului au fost prezenţi în număr mare sâmbătă la Sfântu Gheorghe, la circuitul de la Sugaş Băi, pentru a urmări ultima etapă din acest sezon a Motocross Cup, singura competiţie privată de motocros din România. Circuitul a fost pregătit de Adrian Răduţă, după specificaţiile organizatorului local Tompa Csaba, tatăl sportivului Krisztian Robert Tompa, clasat în acest an pe locul 24 în Campionatele Mondiale de Motocros, clasa MX85. Provocarea lansată sportivilor a fost aşadar una de calibru, circuitul fiind presărat cu cele mai diverse elemente tehnice, care trebuiau abordate fie în plin gaz, pe urcare, sau în timpul negocierii unor coborâri abrupte.

Atunci când doi se bat al treilea câştigă, spune un vechi proverb, iar duelurile între rideri şi orgoliile nu au lipsit de la Sfântu Gheorghe. Krisztian Tompa şi-a dorit victoria nu doar la clasa MX2 Junior ci şi statutul de cel mai rapid pilot de pe circuit. În prima manşă, tânărul de 14 ani a şi reuşit acest lucru pe o motocicletă de 125 cmc în doi timpi, în faţa titratului Mihai Stoichescu. Lugojeanul s-a montat însă pentru manşa doi, reuşind hole-shot-ul şi punând o vremelnică distanţă între el şi Tompa. Dar pe fondul unor greşeli din partea ambilor rideri, Virgil Corbea s-a instalat la conducerea cursei, şi gestionând cu sânge rece situaţia a trecut primul linia de finiş. Ionuţ Corbea trece şi el de Krisztian Tompa şi victoria din manşa doi îl pune pe prima treaptă a podiumului la clasa MX2 Junior. Pe aceeaşi treaptă urcă şi Virgil Corbea, însă la clasa MX2, în timp ce Mihai Stoichescu, rămas fără adversari direcţi – Adrian Răduţă a ales să îşi menajeze genuchiul accidentat la Zărneşti, câştigă la clasa MX1. De menţionat prezenţa lui George Cabal la Sfântu Gheorghe, însă din păcate motocicleta îl trădează în antrenamentele libere, obligându-l să se retragă prematur din competiţie.

Krisztian Tompa din Sfantu Gheorghe

Clasele MX65 şi MX85 au alergat din nou împreună, spectacolul fiind pe măsură ambiţiilor tinerilor rideri. Andrei Poponut reuşeşte o victorie de moral la clasa MX85, după ce cu o săptămână înainte, la Zărneşti, fusese trădat de motocicletă. Chiar dacă târg-mureşeanul a avut probleme în startul manşei doi, rămânând printre ultimii, el a recuperat poziţie după poziţie, pentru a fi cel mai rapid pilot de pe circuit. În momentele în care Andrei era ocupat cu recucerirea poziţiilor pierdute, Mario Popovici, cu motocicleta sa de 65 cmc a condus vitejeşte cursa. De notat şi evoluţia spectaculoasă a celor două fete de la MX85, Ştefania Băcilă şi Iasmina Stan, care au abordat cu curaj rampele în coborâre şi urcare de pe circuit, la fel cum la clasa MX 65, Aida Cojanu, clasată pe locul doi a dovedit multă siguranţă de sine. Multe ar fi de povestit despre prestaţia puştilor din Motocross Cup, Zoltan Ordog abordând prea în forţă săriturile a reuşit să îşi rupă efectiv motocicleta în două, fără a păţi din fericire nimic, şi evoluând ulterior pe vechea sa motocicletă de 50 cmc.

Trecând la MX Amatori, Rakossy Alpar a trebuit de această dată să cedeze primul loc lui Roşu Mihai, „elevul” lui Mihai Stoichescu, un tânăr rider care avea ceva de demonstrat, după ce în prima etapă a Motocross Cup, cea de la Ciolpani, şi-a fracturat o mână, ratând o aterizare. La MX Veterani, Ciprian Popescu a fost din nou cel mai rapid rider, iar asta înainte de a pregăti ceremonia de premiere a ultimei etape din acest an a Motocross Cup.

Deşi fiind vorba despre o cupă privată, nu se pot acorda titluri de campion naţional, organizatorii au ţinut să ofere riderilor câte o plachetă pentru efortul şi consistenţa de care au dat dovadă de-a lungul a cinci etape. Cu toţii merită felicitaţi, aproape 100 de sportivi concurând de-a lungul sezonului 2014 în Motocross Cup. Spaţiul ne permite să-i menţionăm doar pe cei care au primit placheta cu numărul “1” – Mario Popovici este „şeful de clasă” al micuţilor de la MX65, Iasmina Stan poate da lecţii la MX85, în timp ce la MX2 Junior, Ionuţ Corbea e şef de promoţie. Motocrosul e la el acasă în familia Corbea, căci fratele mai mare al lui Ionuţ, Virgil, e cel mai bine pregătit la materia MX2. Cea mai puternică clasă, MX1 este „prezidata” de Ionuţ Cojanu, Adrian Răduţă privind de pe margine etapa de la Sfântu Gheorghe, iar la clasa Veteranilor, Ciprian Popescu este deocamdată fără rival. Organizatorii promit să revină în 2015 cu noi surprize!

Marc Sandu

PR Motocross Cup

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.