SPORT 9 martie 2010

Investiţii spectaculoase în baza sportivă a Clubului Sportiv Municipal

de Covasna Media | 987 vizualizări
Sala Sporturilor din Sfântu-Gheorghe a intrat la începutul lunii martie într­un amplu proces de modernizare 09mar2010-salaSala Sporturilor din Sfântu-Gheorghe a intrat la începutul lunii martie într-o amplă modernizare care implică într-o primă fază schimbarea suprafeţei de joc cu alta nouă, probabil una dintre cele mai moderne care se găsesc în România. Scopul este ca în cel mai scurt timp Sala din municipiu să devină una dintre cele mai competitive baze pentru competiţii sportive. Potrivit directorului Clubului Sportiv Municipal (CSM)

Sala Sporturilor din Sfântu-Gheorghe a intrat la începutul lunii martie într­un amplu proces de modernizare

09mar2010-salaSala Sporturilor din Sfântu-Gheorghe a intrat la începutul lunii martie într-o amplă modernizare care implică într-o primă fază schimbarea suprafeţei de joc cu alta nouă, probabil una dintre cele mai moderne care se găsesc în România. Scopul este ca în cel mai scurt timp Sala din municipiu să devină una dintre cele mai competitive baze pentru competiţii sportive.

Potrivit directorului Clubului Sportiv Municipal (CSM), Șanta Carol, lucrările presupun înlocuirea vechii pardoseli – pusă iniţial în anii ‘90 și ulterior acoperită în anul 2004 cu un strat de parchet – cu un parchet ultramodern, care se găsește în multe săli din America. Noua suprafaţă este concepută pe un sistem complex, cu partea superioară din parchet de arţar canadian stratificat, iar sub el se găsesc câteva straturi inferioare care îi dau elasticitate, plus un strat de pâslă care oferă protecţie microbiologică și absoarbe umezeala.

Lucrări supervizate de un specialist din Statele Unite

„Din fericire, am găsit înțelegere la fostul Minister al Tineretului și Sportului, actuala Autoritate Națională a Tineretului și Sportului, și ni s-a alocat o sumă care să ne permită montarea unei suprafețe de joc poate una din cele mai moderne care sunt în România. Este o suprafață specială pentru baschet, dar nu numai, și este agreată de Federația Internațională de Baschet. La instalarea ei va veni un specialist american care va coordona lucrarea”, a spus directorul CSM, Carol Şanta.

Acesta a subliniat că toate investițiile care se derulează sunt realizate din sumele alocate de minister și o mare parte din veniturile proprii, plus unele lucrări efectuate prin eforturile angajaților CSM. Dorința este aceea de a oferi condiții excelente pentru desfășurarea de competiții și de antrenamente, atât pentru sportivii clubului, cât și pentru echipele din oraș sau din țară.

500.000 de lei alocaţi de Guvern

Investiția în schimbarea pardoselii se ridică la aproximativ 500.000 de lei și este asigurată din resurse guvernamentale. „Nu am fi putut face o astfel de investiție în vremuri precum acestea, dacă nu găseam înțelegere din partea guvernului Boc și a secretarului de stat Doina Melinte“, a declarat Şanta. Pe durata derulării lucrărilor, respectiv până în luna aprilie, antrenamentele vor avea loc la Sala de Sport din Târgu-Secuiesc.

„În tot răul e și un bine, pentru că probabil se fac mai cunoscute echipele și probabil vor face o bună popularizare a sporturilor respective în Tg.Secuiesc. Pe de altă parte, este și o sursă de venit pentru sala de sport de acolo. Cred că efortul pe care noi îl facem compensează un pic disconfortul creat cu întreruperea activității competiționale în Sala Sporturilor. Eu am gândit și gândesc că pașii pe care i-am făcut acum în modernizarea sălii erau absolut necesari și cred că ne vom bucura cu toții de un alt apect al Sălii”, a mai spus Șanta Carol.

Panouri de baschet suspendate și tabelă de marcaj ultramodernă

În paralel, la Sala Sporturilor au avut loc și alte investiții. Astfel, au fost montate panouri de baschet suspendate, omologate, care funcționează cu motor electric, și urmează să fie amplasată o tabelă electrică de marcaj.

Până acum erau probleme cu meciurile oficiale de baschet din cupele europene, deoarece tabela nu era corespunzătoare și nu era bine amplasată, dar CSM a achiziționat una nouă, de 5 pe 2,8 metri, mult mai mare decât actuala și atestată Fiba2. Vechea tabelă va fi amplasată în partea opusă, pentru a putea fi văzută de pe banca de rezervă. În acest fel, spectatorii vor avea mai multă vizibilitate. Odată cu reabilitarea parchetului, conducerea Clubului intenționează să rezolve și problema ventilației Sălii Sporturilor. În acest an a fost achiziționată și o suprafață de competiție pentru arte marțiale și judo, care va permite în afară de antrenamente și organizarea de competiții de orice fel.

„Marea problemă e că nu avem decât o sală, va fi greu de mulțumit în primul rând activitatea secțiilor Clubului – atletism, lupte libere, judo, arte marțiale, handbal și gimnastică. Deocamdată am făcut investițiile acestea nu neapărat pentru secțiile proprii, dar având în vedere că există o componentă a bugetului CSM care înseamnă venituri proprii, sunt convins că prin aceste îmbunătățiri putem să găzduim competiții, cantonamente la oricare din ramurile sportive care ne solicită”, a declarat Șanta Carol.

Bază de refacere modernă

Pe lângă toate acestea, o altă latură importantă s-a referit la aspectele legate de refacerea sportivilor clubului. Astfel, CSM a demarat un plan de reabilitare a bazei proprii de refacere și a finalizat o saună umedă, a modernizat sauna uscată și a extins spațiul bazei de refacere, iar zilele următoare intenționează să finalizeze și un jacuzzi modern și util de refacere. În paralel, vor face demersuri pentru amenajarea exterioară a clădirii, pentru a elimina contrastul cu interiorul care va fi unul foarte modern.

Planurile de viitor ale CSM cuprind și pista de atletism. Stadionul din Sfântu-Gheorghe este printre cele mai vechi din țară dar din fericire a avut o viață lungă, iar dacă va fi exploatat conform cerințelor și în limite normale, va mai face față încă un an – doi.

În paralel, spune directorul CSM, trebuie îmbunătățite performanțele la atletism, care în ultimii câțiva ani au fost sub cele obișnuite și urmarea pașilor pentru un stadion care să poată să găzduiască competiții. Pentru aceasta ar fi nevoie cam de 250.000 de euro.

Secţie de gimnastică feminină

Raportat la secțiile Clubului, Șanta Carol a spus, printre altele, că intenționează ca secția de gimnastică să devină una funcțională și pe lângă băieții care mai sunt la gimnastică – printre care și Adrian Bucur, de lot olimpic, să se înființeze și o secție de gimnastică feminină.

„Fetele sunt mult mai puțin solicitate în aria sportivă de performanță, aria de selecție în județ ar fi mai mare. La băieți avem inflație de discipline sportive și este greu greu să faci selecție raportat la populația noastră”, a spus Șanta, cu mențiunea că dacă există persoane interesate de o asemenea catedră, ea este disponibilă.

Dacă pe de o parte tinerii sunt mai puțin dispuși să depună eforturi pentru performanță, ei nu sunt nici suficient motivați, astfel că va trebui identificat un sistem motivațional.

Directorul CSM consideră că nu ar fi foarte greu ca la nivelul Comisiei Locale de Tineret și Sport să se gândească împreună cu cei implicați o serie de burse pentru sporturile individuale, care să îi stimuleze.

Centrul Olimpic de Lupte Libere – în pericol?

La nivelul CSM funcționează și un Centru Olimpic de Lupte Libere Fete, care a avut rezultate deosebite până acum, dar care din păcate nu are un spațiu adecvat de pregătire și există premisele să piardă acest statut.

Antrenamentele celor 12 fete din întreaga țară au loc acum, spune antrenorul Matefy Arpad, într-o sală de 6 metri lățime și 14 lungime, deși normele minime spun că ar trebui 11 – 12 m lățime și 18 m lungime, pentru a avea loc două rânduri de saltele.

Directorul CSM a spus că problema va fi rezolvată într-un fel și le vor oferi 4 ore pe zi antrenamente în Sală, prin rărirea antrenamentelor la alte echipe. În plus, vor încerca să discute despre problemă la nivelul Comitetului Olimpic.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Dinparcare, 9 martie 2010
Se mai face ceva si in orasul nostru minunat.... Bravo!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.