SPORT 14 noiembrie 2013

Întorsura Buzăului – gazda Campionatului Național de Oină în sală pentru juniori [FOTO]

de Covasna Media | 1089 vizualizări

Sala de Sport „Valeriu Bularca” din Întorsura Buzăului a fost, în perioada 8-10 noiembrie, gazda Campionatelor Naționale de Oină în sală pentru juniori. Practic, la această competiţie naţională de oină în sală au participat jucători pe următoarele categorii de vârstă împlinită în anul când are loc competiţia: juniori III (10-12 ani); juniori II (13-15 ani) şi juniori I (16-18 ani).

Organizate pentru prima oară în istorie la Întorsura Buzăului, la aceste competiții de oină au participat un numar de 6 structuri sportive: C.S. Biruinţa Gherăeşti (jud. Neamţ), S.C. Cronos Bârlad (jud. Vaslui), C.S. Dacia Mioveni 2012 (jud. Argeş), C.S.M. Progresul Băileşti (jud. Dolj), C.S. Progresul Dieci Arad (jud. Arad) şi C.S. Spicu Horia Constanţa (jud. Constanţa).

Competiţiile de oină în sală pentru juniori au fost organizate de Federaţia Română de Oină (FRO) în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria Întorsura Buzăului, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (Sf. Gheorghe), Asociatia Sportivă „Ciucaş” Întorsura Buzaului, Palatul Elevilor Întorsura Buzăului şi Scoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului.

Conform regulamentului FRO, competiţia a fost arbitrată de doi arbitri profesionişti: Daniel Benghea şi Mihai Georgescu (ambii din Constanţa), care au avut o prestaţie impecabilă pe toată durata turneului. Partidele au fost asistate la masă de Evelina Lisenco, secretar în cadrul FRO. Asistenţa medicală a fost asigurată de Cristian Iagăr (ISU Întorsura Buzăului). Pentru fiecare categorie de juniori s-a jucat pe sistemul tur – retur, practic s-au jucat câte două meciuri între fiecare dintre echipele înscrise în competiţie.

Terenul de joc a fost marcat pentru juniori I (15 x 42 m), respectiv pentru  juniori III şi juniori II (12,50 x 37,50 m), cu diametrul cercului în care sunt poziţionaţi jucătorii echipei de „la prindere” de 1,5 m. Spre deosebire de oina pe teren în aer liber, unde echipa este formată din 11 jucători (1 fundaş, 1 fruntaş, 6 mărginaşi şi 3 mijlocaşi) şi terenul are două culoare (de ducere şi de întoarcere), în sală echipa de oină este formată din 6 jucători (1 fundaş, 1 fruntaş şi 4 mărginaşi) şi are un singur culoar care este folosit şi la ducere şi la întoarcere.

Jocul de oină se desfăşoară pe durata a două reprize nelimitate ca timp. În prima repriză, o echipă stă „la bătaie”, şi cealaltă „la prindere”, în repriza a doua echipele îşi schimbă poziţiile. Câştigătoarele competiţiei au fost desemnate în funcţie de numărul de puncte acumulate în timpul jocurilor. S-au acordat 2 puncte pentru fiecare jucător lovit cu mingea de către echipa aflată în teren „la prindere” şi respectiv 2 puncte dacă mingea bătută a depăşit în traiectorie întreaga lungime a terenului.

Echipele participante au luptat pe durata competiţiei, arătând un nivel ridicat de joc, respect faţă de adversar şi dorinţa de învingător, la fiecare categorie în parte.

În urma desfăşurarii meciurilor, clasamentul pe fiecare categorie în parte se prezintă astfel:

Juniori III

  1. C.S. Biruinţa Gherăeşti -12 puncte
  2. C.S. Dacia Mioveni 2012 - 7 puncte
  3. C.S. Progresul Dieci Arad - 5 puncte

Juniori II

  1. C.S. Biruinţa Gherăeşti - 17 puncte
  2. C.S. Spicu Horia Constanţa - 12 puncte
  3. C.S. Dacia Mioveni 2012 - 10 puncte
  4. S.C. Cronos Bârlad - 9 puncte

Juniori I

  1. C.S. Biruinţa Gherăeşti Neamţ -18 puncte
  2. C.S.M. Progresul Băileşti -12 puncte
  3. S.C. Cronos Bârlad - 9 puncte
  4. C.S. Dacia Mioveni 2012 - 9 puncte.

Echipele de juniori I, II şi III masculin de la C.S. Biruinţa Gerăieşti Neamţ au reuşit din nou să devină campioane ale României de oină în sală. Înainte de plecarea la concursul de la Întorsura Buzăului, antrenorul Ioan Chifan de la C.S. Biruinţa Gerăieşti a declarat: „Mergem cu gândul de a păstra locul pe care îl deţinem de trei ani. Este greu şi frumos să ajungi sus, dar mai greu este să te menţii acolo. Atât timp cât ştii cum ai urcat, trebuie să fii pregătit să şi cobori. Ai învins, continuă!, Ai pierdut, continuă!”.

Aşa cum arată rezultatele înregistrate la sfârşitul competiţiei, clubul C.S. Biruinţa Gerăieşti este cel mai bun din ţară la oină, în ceea ce priveşte echipele de juniori. Declaraţiile antrenorului Ioan Chifan au fost practic încununate de rezultatele excepţionale obţinute de jucători în cadrul concursului de la Întorsura Buzăului. Echipele de oină din Gerăieşti au fost practic net superioare şi mult mai bine pregătite la toate capitolele faţă de celelalte echipe participante la acest turneu.

Felicitări şi mult succes şi la competiţiile viitoare!

În urma desfăşurării acestui turneu, profesoara Mihaela Popica din cadrul Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Înt. Buzăului a format o echipă de oină – fete, care participă în perioada 11 – 17 noiembrie la un stagiu de pregătire şi iniţiere în oină, organizat de FRO la Zărneşti, jud. Braşov.

Federaţia Română de Oină mulţumeşte pe această cale tuturor celor care ne-au sprijinit pentru buna desfăşurare a competiţiei: Leca Bancilă – Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Constantin Iagăr – Preşedinte A.S. „Ciucaş”, Alin Neşa – Director Palatul Elevilor din Întorsura Buzăului, Mihaela Popica – profesor EFS în cadrul Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Înt. Buzăului,  Cristian Iagăr – ISU Înt. Buzăului şi lui Dan Buzea – reprezentat al Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe.

Această activitate s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii organizatorice, aceasta fiind remercată de către toţi participanţii la competiţie, antrenori, jucători şi spectatori.

Dan Buzea

Compartimentul Patrimoniu

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.