SPORT 5 aprilie 2019

Interes record pentru Cupa Sepsi la Orientare

de Covasna Media | 628 vizualizări

Conform înscrierilor la zi, la prima etapă a Cupei Sepsi, cea de sprint urban și-au anunțat intenția de participare un număr de 172 de sportivi, număr ce a depășit cu mult așteptările cele mai optimiste ale organizatorilor. Amintim că la conferința de presă de săptămâna trecută ce a avut loc la sediul Primăriei din Sfântu Gheorghe s-a vehiculat cifra estimativă de o sută douăzeci de persoane.

Parcurgând lista de start regăsim cu precădere sportivi din Transilvania, dar alături de aceștia aproape toate regiunile istorice își au proprii reprezentanți. Alături de orașele importante din județele vecine ca Brașov, Săcele, Târgu Mureș, orașul Victoria sau Miercurea Ciuc au emisari la această competiție o serie de alte centre urbane importante din România: Oradea, Baia Mare, Cluj, Alba Iulia, Hunedoara, Craiova, Târgu Jiu, Câmpina, Ploiești, Roman și București. Vor fi prezenți și campionii naționali de seniori la zi ai probei de sprint: Zincă Ionuț (Unirea Alba Iulia) și Anghel Andra Cecilia (Universitatea Craiova), alături de numeroși alți membri ai loturilor de seniori, tineret și juniori.

Competiția a stârnit și interesul celor din Sfântu Gheorghe, douăzeci și doi dintre ei decizând să se transforme în GPS uman și să guste sarea și piperul alergării cu harta în mână. Majoritatea acestora sunt membrii inimosului și numerosului grup Fitness Tribe, două persoane reprezentând Cercul Gáll Lajos. Aproape toți sunt la primul contact cu sportul denumit orientare. Însă oarecum surprinzător și acest sport își are adepții tăcuți și la Sfântu Gheorghe, pe lista de start regăsindu-se și un fost practicant al orientării din localitate în persoana lui Szabó Edvárd Tibor.

Cel mai lung traseu în concursul de sprint urban programat sâmbătă după amiaza este de 2,5 kilometri în linie aeriană, iar cel mai scurt de 1,5 kilometri. Centrul de concurs va fi în clădirea Liceului Plugor Șándor, iar zona de start va fi amplasată în curtea aceleiași unități de învățământ. Zona de concurs va fi cu precădere parcul central denumit odinioară „Potsa-park”, dar unele trasee vor atinge și străzile Váradi József, Castanelor, Rândunicilor, Porumbeilor, Grădinarilor, Victor Babeș și Gábor Áron. Deși concurenții aleargă în cea mai mare viteză posibilă cu precădere pe trotuare și traversează strada, de regulă, pe trotuare, organizatorii fac apel și pe această cale la înțelegerea și atenția sporită a conducătorilor auto care se deplasează pe străzile amintite mai înainte în ziua de sâmbătă 6 aprilie a.c. în intervalul orar 15.00–16.30. Premierea primei etape va avea loc în apropierea sosirii aflate în vecinătatea Teatrului Tamási Áron începând cu ora 16.30.

Harta de concurs a fost cartografiată și desenată la scara de 1:4000 cu diferență de nivel de doi metri de către dascălul romașcan Pătraș Florin la jumătatea lunii martie. Trasatorul etapei este Ráduly Róbert Kálmán (Miercurea Ciuc), controlorul competiției fiind Szász János (Dănești), iar cronometrorul oficial a fost desemnat Enyedi Andrei (Cluj).

În cea de a doua zi a competiției sportive întrecerile se mută pe pista de atletism a stadionului municipal unde vor avea loc două serii de 5.000 și una de 10.000 de metri. La acestea vor lua startul în total peste 120 de competitori. Ca urmare a interesului deosebit, organizatorii au fost nevoiți să divizeze proba de 5.000 de metri în două serii, la prima dintre acestea, cu începere de la ora 9:30, luând startul 46 de sportivi, iar la cea de a doua, cu startul de la ora 10:20, aliniindu-se la start conform înscrierilor 42 de sportive. Proba de 10.000 de metri ce va începe la ora 11:00 va fi întrecerea, sperăm acerbă și dârză, a 37 de oameni de sport. Cupa Sepsi la fiecare categorie de vârstă li se va decerna învingătorilor în aceeași zi de duminică, la amiază.

Evenimentul sportiv este organizat de Federația Română de Orientare și CSM VSK Csíkszereda Miercurea Ciuc în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al municipiului Sfântu Gheorghe, la inițiativa domnului Ráduly Róbert Kálmán.

 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.