SPORT Acum 2 ore, 17 minute

Incze Kriszta: „Jocurile Olimpice sunt sărbătoare pentru sport”

de Ștefania Găvăneci | 90 vizualizări

Incze Kriszta, tânăra luptătoare de wrestling în stil liber din Sfântu Gheorghe, a reprezentat România la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris. În vârstă de 28 de ani, Kriszta a câștigat de patru ori medalii la Campionatele Europene de Lupte. În 2019, a reprezentat România la Jocurile Europene de la Belarus, unde a obținut una dintre medaliile de bronz la categoria de 62 kg. De asemenea, a reprezentat România și la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo în 2020. Într-un mini-interviu, sportiva ne-a împărtășit experiența ei de la Jocurile Olimpice de anul acesta.

 

Cum ai descrie experiența ta la Jocurile Olimpice din 2024, în comparație cu prima ta participare, de la Tokyo? 

Eu consider că Jocurile Olimpice sunt o sărbătoare pentru sport. Adică e suprem, e ceva maxim și la Tokyo n-am simțit. În schimb, acum a fost diferit, chiar a fost atmosferă. Dar tot tristă sunt pentru că n-a ieșit cum a trebuit.

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în pregătirea pentru Paris 2024?

Cred că mai mult au fost psihice, să nu renunțăm. Au fost momente când chiar nu mai puteam. Pentru toată echipa s-a simțit oboseala. Fizic, spre norocul meu, în ultimele 3 luni n-am avut accidentări. Au fost minime, că se întâmplă. E un sport destul de dur și e sport de contact. Deci, la noi, accidentările și durerile minime sunt zilnice, să zic așa. Psihic a fost și frica să nu mă accidentez grav înainte de competiție.

Cum ai reușit să te menții motivată și concentrată pe parcursul antrenamentelor și competițiilor?

Dorința m-a ținut motivată. Chiar îmi doream foarte mult să mă întorc cu medalie. A fost a doua participare și, totuși, și la prima am luptat 3 meciuri și am fost aproape să mă lupt pentru medalie. Chiar am crezut că de data asta pot să mă lupt pentru medalie, dar n-a mers.

Cum vezi viitorul tău în lupte după aceste Jocuri Olimpice? 

Deocamdată, sincer, următorii 4 ani, o să fie cred că și mai grei decât restul de până acum în cariera mea. Doresc să schimb categoria, dar încă nu m-am hotărât sigur. Ca să pot participa internațional în categorie mai mare ar trebui să o înving pe o colegă de-ale mele care e campioană în categoria respectivă și aproape s-a calificat în categoria 68. E o adversară foarte bună de nivel regional și este greu să o înving. Dar aș vrea să încerc încă un ciclu. Acum nu pot să zic sigur că o să și pot să duc până la capăt. Totuși, 4 ani e mult. E foarte mult și fizic orice se poate întâmpla. Dar încă mă văd în lupte și planul e să am și a treia participare la jocuri olimpice.

Care este mesajul tău pentru tinerii sportivi care aspiră să ajungă la un nivel înalt în lupte?

Mereu sunt situații sau zile în care dorești să renunți și ai obosit și crezi că nu mai poți, dar dacă îți dorești ceva cu adevărat, atunci poți să faci orice. Reușești dacă chiar de depui efort și îți dai silința pentru visul tău.

***

Luptătoarea din Sfântu Gheorghe, Incze Kriszta Tünde, a fost eliminată în optimile Jocurilor Olimpice de la Paris. Confruntarea cu japoneza Motoki Sakura s-a terminat în doar 38 de secunde. Totuși dacă japoneza se califica în finală, sportiva noastră putea reveni în lupta pentru o medalie de bronz, lucru care s-a și întâmplat.

În recalificări, Incze a pierdut cu 0-2 meciul contra canadiancei, Ana Paula Godinez Gonzales, campioană mondială la U23, în limitele categoriei 62 kg în 2021 și medaliată cu bronz în 2022. Visul la medalia de bronz al româncei a fost spulberat de această înfrângere, în urma căreia luptătoarea a părăsit competiția.

Deși nu s-a întors cu o medalie de la Jocurile Olimpice, performanțele sportivei rămân remarcabile. Kriszta este o sursă de inspirație pentru tinerii sportivi și pentru toți cei care cred în forța și pasiunea pentru sport. Cu siguranță, viitorul îi va aduce și alte succese.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.