SPORT 21 decembrie 2017

„CSM Sf. Gheorghe - factor de stabilitate și performanță în sportul covăsnean”

de Covasna Media | 4135 vizualizări

Interviu cu directorul CSM Sfântu Gheorghe, George Carcadia

Înainte de tradiționala Gală a Sportului Covăsnean, l-am abordat, pentru un interviu în exclusivitate acordat publicației Observatorul de Covasna, pe directorul Clubului Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe, George Carcadia. Dialogul a curs organic, iar din rândurile de mai jos „respiră” un club bine organizat.

Cristian Frisk: Domnule director, explicați-ne care este statutul CSM Sf. Gheorghe.

George Carcadia: CSM Sf. Gheorghe este un club de tradiție, care funcționează sub auspiciile Ministerului Tineretului și Sportului, instituție care ne finanțează activitatea de performanță. Avem 6 secții de valoare, iar aici pot enumera arte marțiale, lupte, handbal, judo, atletism, acestora adăugându-li-se, de curând, secția de gimnastică pe care am reactivat-o. CSM Sf. Gheorghe este un pol de stabilitate și un permanent încurajator al performanței sportive. CSM Sf. Gheorghe s-a înființat în anul 1973 și este clubul cu cea mai mare constanță și longevitate din județul Covasna.

C.F.: Ce performanțe deosebite puteți raporta în anul 2017?

G.C.: Anul pe care îl încheiem a fost unul deosebit pentru noi. Palmaresul este bogat și conține un număr de 24 de titluri naționale obținute de către sportivii noștri. Pe lângă aceste titluri, la Campionatele Naționale s-au mai obținut 8 medalii de argint și 15 medalii de bronz, tot aici incluzându-se și 4 Cupe ale României câștigate de CSM Sf. Gheorghe. Pe plan extern avem două titluri balcanice, două medalii de argint și trei de bronz la Campionatele Balcanice. La Jocurile Francofoniei am cucerit o medalie de aur și una de bronz, iar la Campionatele Europene avem, în 2017, o medalie de argint la seniori și una de bronz la tineret. La Campionatele Mondiale, la nivel de juniori, avem două medalii de argint cucerite. Ați observat, probabil, că nu am nominalizat, intenționat, nici un sportiv care a obținut rezultatele de care am vorbit. Nu aș vrea să omit, fără intenție, pe cineva, dar, mai important, la noi vedeta este echipa. Orice sportiv, indiferent de secție, este sărbătorit de toți cei care se află în club, atunci când se obține un rezultat valoros. Astfel, prefer să vorbim despre personajul colectiv CSM Sf. Gheorghe, în detrimentul individualităților.

C.F.: În acest context ne dăm seama că CSM Sf. Gheorghe este un furnizor de sportivi și pentru loturile naționale.

G.C.: Desigur! Avem un număr de 14 sportivi selecționați în mod constant la loturile naționale. De asemenea, doi tehnicieni sunt încadrați și la loturile naționale, iar pentru noi contribuția la rezultatele obținute de România, în competițiile internaționale, reprezintă o mare mândrie.

C.F.: Bugetul alocat este suficient pentru performanțele obținute și vizate?

G.C.: Nu aș dori să discutăm despre partea materială. Niciodată nu este suficient, iar bugetele, la toate instituțiile, știți bine că nu ajung. Încercăm să suplimentăm alocația bugetară prin capitolul venituri proprii și astfel să ne putem descurca la nivel onorabil.

C.F.: Relația cu autoritățile locale cum o puteți descrie?

G.C.: Foarte bună. Altfel nici nu ne-am putea derula activitatea la astfel de parametri. Avem o cooperare excelentă cu Consiliul Județean Covasna, cu Primăria și Consiliul Local Sf. Gheorghe, cu alte autorități publice județene care ne sprijină în mod direct la organizarea activităților și competițiilor sportive. Aș dori să mai fac o precizare aici, pe care chiar doresc să o subliniez. Nu accept ingerințele politicului în sport. Lumea care mă cunoaște a înțeles acest lucru și și-a dat seama că doar în aceste condiții putem colabora reciproc eficient. Singura politică pe care personal o fac și o accept este politica sportului.

C.F.: Câți sportivi aveți legitimați la CSM Sf. Gheorghe?

G.C.: În momentul de față avem în jur de 200 de sportivi legitimați la toate secțiile, însă numărul lor mai poate varia, în funcție de diverse schimbări. Suntem în permanentă căutare de sportivi talentați, pe care să îi transformăm în performeri.

C.F.: Credeți că este Covasna un județ cu deschidere către sport?

G.C.: Răspunsul la această întrebare poate îmbrăca o dublă ipostază.  În primul rând uman, eu consider că am fost adoptat de covăsneni și faptul că am venit de la Constanța și m-am stabilit la Sf. Gheorghe înseamnă că aici este un teritoriu propice pentru sport. Eu iubesc sportul și, poate, din acest motiv, Covasna este a doua mea casă. Ca să răspund punctual la întrebare, da, covăsnenii iubesc și respectă sportul, dovadă că avem o mulțime de performanțe, atât la sporturile individuale, cât și la sporturile de echipă.

C.F.: Cum va decurge Gala?

G.C.: Gala Sportului Covăsnean va fi o surpriză. Ceea ce vă pot dezvălui este că vom premia cei mai buni 10 sportivi ai județului, în colaborare cu Direcția Județeană de Sport și Tineret Covasna, cu care cooperăm foarte bine. apoi vom premia cei mai buni trei sportivi legitimați la CSM Sf. Gheorghe, dar ne gândim și la un sistem integrat al sportului covăsnean. Astfel, avem premii pentru cei de la Școala ”Ciprian”, care se preocupă de înot, precum și pentru Palatul Național al Copiilor, instituție cu care colaborăm la atletism. În plus, nu putem omite cele două echipe emblematice care fac cinste județului. Echipa feminină de baschet Sepsi Sic Sf. Gheorghe, care ne reprezintă cu brio în cupele europene, va fi pe podium. Annemarie Gödri-Părău este cea mai bună jucătoare, Rusz István cel mai bun manager, iar Zoran Mikes cel mai bun antrenor. Nu i-am uitat nici pe cei de la fotbal. Sepsi OSK Sf. Gheorghe are un premiu special din partea noastră, la fel ca și antrenorii cu care s-a promovat, Valentin Suciu și Kulcsár László, căpitanul echipei Hadnagy Attila și patronul Diószegi László. Apoi, pentru că sportul este pentru spectatori, premiem cele două galerii. De la baschet și de la fotbal, pentru atașamentul lor, dar și pentru comportamentul lor care încurajează sportul și fairplay-ul,  am crezut că este bine să subliniem acest lucru, prin premiile simbolice acordate.

C.F: Obiective stabilite pentru anul 2018?

G.C.: Singurele noastre ținte sunt performanță, performanță și iar performanță. Ne dorim să trimitem cât mai mulți sportivi la loturile naționale și să obținem, pe plan intern, cât mai multe medalii la campionatele naționale. Un alt țel ar fi să aducem cât mai mulți copii să practice sportul, deoarece avem modele, avem infrastructură și este păcat să nu o folosim așa cum se cuvine.

C.F.: Ați amintit de infrastructură. Ce ne puteți spune despre stadion?

G.C.: Un mic secret. Deja au fost îndeplinite toate condițiile stipulate în regulamentele Ligii Profesioniste de Fotbal, pentru ca Sepsi OSK să joace acasă meciurile rămase din Liga I. în aceste zile am demarat și procedura de acreditare la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. După ce vom obține acel aviz foarte important, lucrurile vor merge mai ușor. Deci, din primăvară, Sepsi OSK va juca la Sf. Gheorghe.

C.F.: Forțăm nota afirmând că Sf. Gheorghe și județul Covasna pot deveni plăci turnante ale sportului românesc?

G.C.: Absolut deloc! Suntem poziționați foarte bine geografic, iar cultura sportivă s-a dezvoltat și s-a consolidat foarte mult. De aici încolo trebuie să creștem necontenit și să realizăm rezultate deosebite.

C.F.: Un cuvânt de final?

G.C.: Suntem în perioada sărbătorilor de iarnă și vreau să urez tuturor multă sănătate, fericire, putere de muncă și atenție sporită pentru sport.

C.F.: Vă mulțumim și vă urăm succes!

G.C.: Și eu vă mulțumesc!

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.