SPORT 17 mai 2018

Cristian Țopescu comemorat la Sf. Gheorghe

de Observatorul de Covasna | 1288 vizualizări

Marele comentator român Cristian Țopescu a murit pe 15 mai 2018,  la vârsta de 81 de ani. Voce de aur a televiziunii românești, este cel care, generații la rând, a încântat milioane de români, fiind prezent la majoritatea succeselor românești obținute la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate și Cupe Europene. Cristian Țopescu a fost omagiat, prima dată, la meciul de fotbal dintre Sepsi OSK Sf. Gheorghe și ACS Poli Timișoara, crainicul arenei spunând câteva cuvinte la microfon, despre Cristian Țopescu. Impecabilă a fost conduita publicului local, care l-a aplaudat la scenă deschisă pe Cristian Țopescu.  

Spirit enciclopedic, personalitate marcantă a sportului românesc, Cristian Țopescu a avut un stil unic, inconfundabil de a prezenta evenimentul sportiv. Înarmat cu spontaneitate bazată pe o cultură remarcabilă, Cristian Țopescu a fost martor cu microfon la triumful absolut al Nadiei Comăneci, la Jocurile Olimpice din 1976, la primul 10 din istoria gimnasticii. A fost prelungirea echipei naționale masculine de handbal a României, cvadruplă campioană mondială în acea vreme. A însoțit, cu comentariile sale savuroase, succesele echipelor românești de handbal, volei, fotbal, precum și salba de medalii a gimnastelor. A fost alături de marile succese românești la kaiac-canoe și la alte discipline sportive, amprentând puternic școala românească de jurnalism sportiv. A fost, fără îndoială, cel mai mare comentator sportiv român din toate timpurile.

Absolvent al Școlii de Grăniceri de la Oradea, Cristian Țopescu a fost ofițer, ieșind la pensie cu gradul de general de brigadă. A absolvit și cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport, prin acest aspect desăvârșindu-și pregătirea tehnică pentru sporturile pe care le-a comentat. A fost permanent, în întreaga sa carieră, angajat al CSA Steaua București, munca la Televiziunea Română fiind posibilă grație detașării sale.

Nu a renunțat niciodată la gradul militar și la valorile Armatei Române, instituție de care s-a atașat indisolubil. La marele triumf al echipei de fotbal a Stelei, în 1986, era crainicul arenei din Ghencea, făcând parte din marea familie roș-albastră.

Cristian Țopescu a fost decorat cu Colanul Olimpic de Aur, de către CIO, fiind primul jurnalist din lume care primește cea mai înaltă distincție olimpică.

A fost distins cu: Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2003), Ordinul Olimpic „Colanul de Aur” (1998), Diploma de Onoare CIO (1994), Trofeul Comitetului Olimpic Român pentru „Promovarea Olimpismului” (1997), Ordinul Meritul Sportiv. La 25 octombrie 2007, președintele României, Traian Băsescu, a semnat decretul prin care colonelul în retragere Cristian Țopescu a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea). Regele Mihai I i-a conferit, la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Elisabeta din București, Decorația regală “Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc. De asemenea, în 2016 în urma unui decret semnat de preşedintele României în octombrie 2016, colonelul în retragere Cristian Ţopescu a fost avansat la gradul de general de brigadă iar pe 30 ianuarie, prin Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, fostul comentator a primit titlul de cetăţean de onoare al Bucureştilor.

Ultimul sa distincţie, Ordinul „Steaua României”, i-a fost  acordată de către preşedintele României, Klaus Iohannis  „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate” cu câteva zile înainte de a împlini 80 de ani.

În lunga sa carieră de comentator sportiv a avut peste 5.000 de transmisii în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene. A publicat peste 200 de articole cu subiect sportiv în presa scrisă, precum şi volumele „Steaua, performanţă şi prestigiu” (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă  şi „Fair play” (2003). În 2002 a apărut pe piaţă biografia celui mai valoros comentator sportiv, intitulată „’Cristian Ţopescu – Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV”, scrisă de Alexandru Răducanu.

A fost directorul cotidianului „Prosport” (2003-2007), vicepreşedinte al Fundaţiei ProSport, ProFamilie, ProEducaţie. Membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi al Asociaţiei Presei Sportive din România, membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. A fost reporter sportiv la Radio Europa FM, director de Relaţii Publice, Imagine şi Mass-media la „Fotbal Club Steaua”, comentator la canalul Eurosport, senior editor la Radio Sport Total şi senior editor la „Adevărul” şi a coordonat suplimentul „Adevărul Sport”, alături de Ovidiu Nahoi şi Daniel Nazare.

Cristian Ţopescu  a făcut sport de performanţă la Clubul Sportiv Steaua Bucureşti (1953-1964), unde a practicat hipismul. A cucerit titlurile de campion naţional în proba de sărituri peste obstacole, în 1960 şi 1962. După retragerea din activitatea competiţională a devenit, în 1964, reporter sportiv la Televiziunea Română, calitate în care a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi patru ale Jocurilor Olimpice de iarnă. A fost redactor-şef al Redacţiei Sport a TVR (1992-1997) şi director general adjunct al TVR (1997-1999).

De curând, cu câteva luni înainte de moartea sa, Cristian Țopescu a primit în dar o carte autobiografică semnată de către Horia Alexandrescu.

Cristian Țopescu lasă un mare gol în inimile românilor, iar galeria figurilor de televiziune este, fără îndoială, mai săracă fără Cristian Țopescu.

A plecat dintre noi un om care a „ars” la microfon, pentru România și pentru Steaua.

Dumnezeu să îl aibă în pază!

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.