SPORT 3 octombrie 2023

Clubul Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe a împlinit 50 de ani de activitate

de Covasna Media | 1169 vizualizări

Scurt istoric

Pe 1 octombrie 1973, la Sfântu Gheorghe lua fiinţă Clubul Sportiv Oltul, instituţia sportivă ce de-a lungul anilor a reprezentat coloana vertebrală a sportului din județul Covasna. Clubul a cunoscut mai multe denumiri, începând cu CS Oltul, apoi Clubul Sportiv Muncitoresc şi în, cele din urmă, Clubul Sportiv Municipal, denumire păstrată până în prezent. Clubul a avut iniţial trei secţii de activitate: handbal feminin, fotbal şi lupte. Din 1981, odată cu trecerea la titulatura de CSM, secţiilor iniţiale li s-au adăugat cele de atletism, handbal masculin şi tenis. Nu ar fi deloc uşor să trecem în revistă numele tuturor celor care s-au implicat în activitatea clubului şi ale sportivilor care au activat de-a lungul anilor, dar am dori să relevăm cele mai bune performanţe obţinute de fiecare disciplină.

 

Lupte libere – Mátéfi Árpád și fabrica lui de campioni

Secţia care de la începuturile activităţi şi până astăzi a avut poate cea mai bună continuitate a performanţei a fost cea de lupte libere. De-a lungul timpului, rezultate deosebite au obţinut Sándor Lajos, Elekes Endre, Cserei György, Fancsali Lajos, Bálint György, Hatos Péter şi Mátéfi Árpád. Acesta din urmă, dând dovadă de un devotament deosebit faţă de club, pregăteşte de ani buni de zile grupele de lupte ale clubului, menţinând CSM-ul în elita luptelor libere. Luptele Libere se remarcă drept disciplina de vârf a ultimilor ani, cu extraordinarele rezultate ale grupei de lupte libere fete, condusă de Mátéfi Árpád. Estera Dobre este sportiva cu cele mai importante performențe. De trei ori vicecampioană europeană, Estera a fost prezentă la fel ca și Ana Maria Pavăl la Jocurile Olimpice de la Beijing - 2008. Tot la capitolul lupte o amintim și pe Incze Kriszta, o tânără luptătoare care promite mult.

 

Atletismul – sute de medalii

În anii ’80, atletismul a reuşit să devină o secţie etalon, reprezentând, de asemenea, unul dintre centrele de bază ale ţării. Trei sportivi ai CSM – Florin Ionescu, Ovidiu Olteanu şi Stela Olteanu – au participat la Jocurile Olimpice de Vară de la Atlanta (1996), Ionescu repetând performanţa şi la Sydney 2000. Claudia Bobocea a participat la Jocurile Olimpice de Vară de la Rio de Janeiro - 2016.  Florin Ionescu rămâne sportivul cu cele mai mari performanţe din istoria clubului, cu patru finale de campionat mondial, cel mai bun loc ocupat fiind 5 la Göteborg, două participări la Olimpiadă şi două recorduri naţionale. CSM Sf. Gheorghe are doi sportivi în componența loturilor naționale - Cristina Vasile Rut, componentă a lotului național și olimpic la tineret și seniori, Damian Didier Mititelu, component al lotului național de tineret și seniori.

 

Handbalul – de la extaz la agonie

Echipa de handbal feminin s-a bucurat de două generaţii deosebite în anii 1982 şi 1987, ani în care echipa a promovat şi activat în prima divizie. De-a lungul timpului, la Sfântu Gheorghe au activat componente ale naţionalei de junioare a României, Kozma Tünde, Ferenczi Piroska, Adina Ion şi Anca Gombocz, dar şi sportive care au evoluat în prima reprezentativă, binecunoscutele Doina Kopacz, Rita Florea sau Mária Török. Echipa masculină de handbal nu a avut viaţă lungă, însă în anii de activitate s-au remarcat sportivi precum Frenko Ştefan, Alexandru Ceangău, Ion Vlădescu, Csatlos Lajos, Ruzsa Ștefan sau Pásztor György. Momentan CSM are doar echipe de handbal de juniori III, masculin.

 

Arte marțiale - Judo

O secție relativ nouă a CSM este cea de arte marțiale. Faptul că e nouă nu înseamnă însă că este și slabă, întrucât sportivii antrenați de Petru Oltean și Cristina Oltean ies învingători de pe tatami la categoriile lor de greutate și vârstă. Cristina Oltean este multiplă campioană națională la ju-jitsu, la fel și Szőke Attila, care a ratat „la mustață” titlul balcanic. Vlad Codreanu, Alin Panciu, Daniel Bulai sau Anita Găban sunt doar câteva nume crescute sub îndrumarea senseiului Petru Oltean, care promit și mai departe să aducă rezultate notabile. Veronica Elena Oltean este sportivă de performanță, multiplă campioană națională, campioană europeană și campioană mondială – aceste rezultate au promovat-o în componența Lotului Național de Cadete de la Cluj-Napoca.

Gimnastica – secție nouă

Secția de gimnastică s-a identificat în ultimii ani cu performanțele lui Adrian Bucur, prezent și el la Jocurile Olimpice de la Beijing și la mai multe ediții de Campionate Europene și Mondiale. Emanuel Bădilă, triplu campion național la individual compus, sol și cal cu mânere, la categoria juniori I, component al echipei naționale de gimnastică, participant la Campionatele Europene la Montpellier - 2012, Sofia - 2014. Antrenorul Liviu Botoș lucrează la identificarea și formarea altor gimnaști pentru ca, spune el, gimnastica din județul Covasna să își recapete faima de odinioară.

 

Nu ar fi deloc uşor să trecem în revistă numele tuturor celor care s-au implicat în activitatea clubului şi al sportivilor care au activat de-a lungul anilor, dar am dori să relevăm cele mai bune performanțe obţinute de fiecare disciplină.

CSM Sfântu Gheorghe oferă copiilor şi adulților ocazia de a-şi dezvolta corpul fizic practicând sportul. Cursurile organizate se adresează atât copiilor, cât și adulților, pe diverse nivele de complexitate și sunt ținute de antrenori renumiți.

CSM Sfântu Gheorghe mulţumeşte colectivului şi angajaţilor pentru efortul depus în obţinerea acestor rezultate, mulţumeşte tuturor care au ajutat şi sprijinit clubul: Instituţia Prefectului Covasna, domnului subprefect Cosmin Boricean, Primăriei Sf. Gheorghe, domnului primar Antal Árpád, preşedintelui PNL Covasna, domnului Olimpiu Floroian, consilierului local Liviu Comăneci.

Director CSM Sfântu Gheorghe

George Carcadia

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.