SPORT 23 octombrie 2008

Clubul Sportiv Municipal aniversează 35 de ani

de Covasna Media | 964 vizualizări

Cea mai importantă unitate sportivă din judeţul Covasna, Clubul Sportiv Municipal din Sfântu Gheorghe, aniversează duminică 35 de ani de existenţă, 35 de ani de mari performanţe la nivel naţional şi mondial. Cei mai buni sportivi din istoria clubului vor fi premiaţi, iar Sala Sporturilor din Sfântu-Gheorghe va prelua numele celei mai mari sportive din istoria judeţului, Ecaterina Szabo, care va veni din Franţa, special pentru acest eveniment. Ceremonia, programată duminică de la ora 19, va fi urmată de un super spectacol al trupei Romanian Golden Team. La eveniment sunt aşteptate personalităţi de seamă ale sportului românesc: Octavian Belu – preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Mariana Bitang – consilier al preşedintelui pe probleme de sport, Dan Grecu – coordonatorul lotului naţional masculin de gimnastică, Laura Badea – preşedintele ...

Cea mai importantă unitate sportivă din judeţul Covasna, Clubul Sportiv Municipal din Sfântu Gheorghe, aniversează duminică 35 de ani de existenţă, 35 de ani de mari performanţe la nivel naţional şi mondial. Cei mai buni sportivi din istoria clubului vor fi premiaţi, iar Sala Sporturilor din Sfântu-Gheorghe va prelua numele celei mai mari sportive din istoria judeţului, Ecaterina Szabo, care va veni din Franţa, special pentru acest eveniment. Ceremonia, programată duminică de la ora 19, va fi urmată de un super spectacol al trupei Romanian Golden Team. La eveniment sunt aşteptate personalităţi de seamă ale sportului românesc: Octavian Belu – preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, Mariana Bitang – consilier al preşedintelui pe probleme de sport, Dan Grecu – coordonatorul lotului naţional masculin de gimnastică, Laura Badea – preşedintele Academiei Olimpice din România, foşti mari sportivi români precum Iolanda Balaş-Soter, Marius Urzică, Maria Olaru etc. „Este un eveniment absolut special şi suntem extrem de entuziasmaţi de ceea ce se va întâmpla duminică. Sper ca oamenii din oraş să vină în număr cât mai mare pentru a-şi arăta consideraţia faţă de acest sportiv uriaş care este Ecaterina Szabó. De asemenea, cred că spectacolul pe care l-am pregătit va fi impresionant. E o onoare să găzduim la Sfântu-Gheorghe atâtea personalităţi venite la sărbătoarea clubului” a declarat Carol Şanta, directorul Clubului Sportiv Municipal.

Ecaterina Szabo – sau de patru ori aur la Los Angeles 1984!

Ecaterina Szabó s-a născut la Zagon pe 22 ianuarie 1966 şi a câştigat de-a lungul timpului numeroase medalii la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale de gimnastică. Kati, aşa cum era alintată de colege, i-a avut ca primi antrenori pe Marta şi Béla Károlyi, iar mai apoi a fost antrenată de Adrian Goreac, Adrian Stan şi Maria Cosma, la Centrul Naţional de la Deva. Deşi pentru presa mondială cea mai notabilă este medalia de argint cucerită la Jocurile Olimpice de vară din 1984 (Los Angeles, SUA), după un duel memorabil cu Mary Lou Retton din SUA, Kati a câştigat medaliile de aur în toate finalele în care s-a calificat, sărituri, sol şi bârnă, la egalitate cu colega sa de echipă Simona Păucă, precum şi în competiţia pe echipe. Practic, patru medalii de aur la o singură ediţie de Jocuri Olimpice – un rezultat fabulos! În ciuda dezamăgirii personale produsă de pierderea titlului olimpic la individual compus, Kati revine acasă ca o eroină şi este aleasă sportiva anului 1987. În acelaşi an, Kati a condus echipa României la cucerirea celui de al 2-lea titlu mondial pe echipe la Campionatele Mondiale de Gimnastică din Rotterdam, Olanda, învingând reprezentativa Uniunii Sovietice pentru a doua oară în istoria acestei competiţii. După participarea la Campionatele Mondiale din 1987, Kati se retrage din activitatea competiţională şi se înscrie la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. După terminarea studiilor lucrează ca antrenor la Deva contribuind la pregătirea unor viitoare gimnaste de succes: Nadia Haţegan, Andreea Cacovean şi campioana mondială la individual compus din 1999, Maria Olaru. În iunie 1991, Kati se căsătoreşte cu Cristian Tamaş, fost membru al echipei de kaiac a României, şi împreună au doi băieţi: Lorenzo şi Zeno. În 1992 părăsesc România şi se stabilesc în Chamalieres (Franţa) unde Kati este antrenoare la un mic club din localitate. În anul 2000 este inclusă în International Gymnastics Hall of Fame.

Cine este Romanian Golden Team?

În martie 2006, Marius Urzică a invitat mai mulţi campioni din gimnastica românească să i se alature într-un proiect la care visa de mult timp: un spectacol care să aducă gimnasticii o nouă viziune. Marius descoperise că sportul său era o arta. O artă a mişcării, a forţei, a îndemânării, o combinaţie de dans, muzică, lumină şi frumuseţe a corpului. La trei decenii de la momentul în care Nadia a arătat întregii planete ce înseamnă perfecţiunea şi la 24 de ani de când Ecaterina Szabo era vedeta Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, vedete ale sportului prin care românii au dominat lumea ne introduc într-o altă dimensiune, cea a gimnasticii spectacol. Spectacolul pe care l-au realizat s-ar putea intitula Amintiri despre viitor. Campionii olimpici şi mondiali au devenit din vrăjitori ai aparatelor, magicieni ai emoţiilor, ai scenei. Romanian Golden Team străbate de ceva vreme toată lumea şi cine poate pleda mai convingător în favoarea gimnasticii-spectacol, decât cei care au fost recompensaţi cu medalii de aur pentru talentul şi performanţele lor. Romanian Golden Team e duminică de la ora 19 la Sala Sporturilor din Sfântu Gheorghe. Intra rea este liberă în măsura locurilor disponibile. Până la ora 18:45, accesul se va face doar pe bază de invitaţii.

Andra Munteanu

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Sabau Ioana, 2 martie 2009
Mult succes in continuare!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.