SPORT 4 august 2020

Cele mai bune handbaliste junioare, așteptate la Centrul de Excelență din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 2580 vizualizări

Bugetul alocat pentru primul an de funcționare a acestuia este de peste 3 milioane de lei

Cei mai talentate junioare din mai multe județe ale țării vor veni la Sfântu Gheorghe pentru a se pregăti de marea performanță în handbal. În acest sens, luni, 3 august, a fost semnat un protocol între Primăria din reședința de județ, Federația Română de Handbal (FRH) și Asociația Club Sportiv Sepsi SIC. Acesta prevede înființarea unui Centru Național de Excelență la Sfântu Gheorghe care va funcționa, cel mai probabil, din toamnă. 

„Am avut o întâlnire în urmă cu o săptămână cu domnul președinte și am fost extrem de operativi. Este dovada faptului că astăzi deja semnăm acest contract de colaborare. Sunt extrem de fericit că vă pot anunța că în municipiul Sfântu Gheorghe va funcționa un Centru de Excelență din cele patru care sunt la nivel național. Pentru mine este o bucurie. Mulți dintre dumneavoastră probabil știți că în tinerețe am jucat și handbal, deci aveam o datorie morală față de acest oraș ca să sprijinim și acest sport, după baschet, după fotbal, după tot ce avem în acest oraș. Trebuie să punem municipiul Sfântu Gheorghe pe harta țării în ceea ce privește handbalul. Începem să construim de jos și sunt convins că peste cinci sau poate peste zece ani, noi avem timp, nu ne grăbim, dar sper și sunt convins că vom avea o echipă în primul eșalon al handbalului feminin din România”, a spus luni, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Sepsi Arena, primarul Antal Árpád. 

Prezent la conferința de presă, președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu a subliniat că acest Centru va da un alt orizont handbalului din Sfântu Gheorghe și că este convins că pe viitor sportivele care vor veni să se antreneze la Sfântu Gheorghe vor alcătui o echipă competitivă. 

„Se vede că sunteți o comunitate care face sport și căreia îi place să facă sport și sunt puține orașe care au ceea ce aveți dumneavoastră. (...) Începând cu sezonul viitor, adică 2020-2021, trei grupe pe trei categorii de vârstă diferite de fete din toată această zonă, selecționate, se vor pregăti pentru marea performanță la dumneavoastră în oraș. Acest Centru face parte din cele patru răspândite în întreaga țară”, a precizat Alexandru Dedu. 

Cine va antrena viitoarele campioane? 

Vicepreședinta FRH feminin și antrenorul federal junioare, Steluța Luca ne-a spus că la Centru se vor pregăti sportivele născute între anii 2001 și 2007, împărțite în trei grupe. Antrenamentele, dar și cazarea se vor face în incinta Complexului Stadion din reședința de județ. 

„Ca și județe pentru acest Centru, este vorba de Mureș, Brașov, Covasna, Harghita, Prahova, Buzău, Ialomița, Dâmbovița, Constanța, Giurgiu. Toate sportivele vor fi cazate la Hotel Stadion și baza de pregătire va fi în incinta Complexului Stadion – sala de antrenament, sala de forță. La grupa întâi, la sportivele născute în 2001-2003, va fi ca și antrenor Gabriela Artene care vine de la ART Galați. La grupa a doua va fi Carmen Cartaș, care este antrenor și în cadrul clubului Sepsi, iar la grupa a treia va fi Gabriela Radu, de la CSS Tulcea. Antrenor cu portarii va fi Liliana Ștefan care și ea este în cadrul clubului Sepsi”, ne-a spus Steluța Luca. 

Centrul ar trebui să își deschidă porțile pe 1 septembrie, spune aceasta, însă momentul începerii pregătirii depinde de evoluția pandemiei. 

Junioarele vor fi repartizate la două dintre unitățile de învățământ din Sfântu Gheorghe 

Coordonatorul secției de handbal din cadrul Sepsi SIC, Sorin Iordan Popica spune cu certitudine că junioarele care se vor pregăti la Sfântu Gheorghe vor face parte din echipa națională peste câțiva ani. 

Conform acestuia, tinerele vor învăța fie la Colegiul Național „Mihai Viteazu”, fie la Liceul Teoretic „Constantin Brâncuși”.  

„Inițial, anul trecut, s-a reafiliat secția de handbal feminin din cadrul clubului Sepsi SIC. Tot ceea ce am creionat, am creionat spre sportul de performanță și înaltă performanță. (...) În primă fază, am creat două grupe de vârstă, juniori I și juniori II, în ideea că multe fete din zona noastră erau cooptate prin teste de performanță sportivă către Centrele de Excelență. Și atunci în prima discuție avută cu edilii locali, întrebarea a fost: pierdem aceste talente județene, le lăsăm să meargă spre alte cluburi sportive din țară sau să încercăm să le ținem la noi, având o arie de selecție destul de mare să creăm Centrul de Excelență. (...) Avem niște fete foarte talentate. O parte dintre ele din Sfântu Gheorghe, celelalte toate le putem considera junioarele noastre pentru că le-am adus în Sfântu Gheorghe și unitățile de învățământ de aici”, ne-a explicat Sorin Iordan Popica. 

Autoritățile locale informează că bugetul estimativ al Centrului de Excelență în primul an de funcționare este de 3.171.500 de lei, din care municipiul Sfântu Gheorghe, prin clubul Sepsi SIC, va aloca 970.000 de lei, Clubul Sportiv Școlar, prin Ministerul Educației – 735.000 de lei, iar Federația Română de Handbal, prin Ministerul Tineretului și Sportului va sprijini centrul în primul an cu 1.466.600 de lei.

Celelalte trei Centre de Excelență funcționează la Baia Mare, Iași și Vâlcea. 

Foto: Vargyasi Levente

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.