SPORT 13 iulie 2018

Ce surpriză! Croația în finala Campionatului Mondial

de Covasna Media | 519 vizualizări
Sursa foto - fifa.com
Sursa foto - fifa.com

Pe Stadionul Lujniki din Moscova s-a desfăşurat cea de-a doua semifinală a Campionatului Mondial de fotbal din Rusia, oponente fiind Anglia şi Croaţia.

Britanicii au deschis scorul repede, în minutul 2, la o lovitură liberă la care lateralul dreapta Trippier a așezat mingea la vinclu. Croația a crezut în șansa ei și, treptat, a restabilit raportul de forțe din teren. 

Pe acest fond, balcanicii au egalat prin Perišić în minutul 68, iar finalul timpului regulamentar i-a găsit la cârma jocului, șarjând careul englez. În prelungiri, Mandžukić a dat lovitura de grație, astfel că naționala croată s-a impus cu 2–1 și s-a calificat, în premieră, în marea finală a Campionatului Mondial de fotbal.

Pentru echipa condusă de antrenorul Zlatko Dalić a fost al treilea meci cu prelungiri la acest turneu final, după ce anterior i-au eliminat la penalty-uri pe danezi și pe ruși.

Ultimul act al competiției va avea loc tot pe Lujniki, duminică, 15 iulie, cu începere de la ora 18:00, când Franța și Croația vor reedita semifinala Campionatului Mondial din urmă cu 20 de ani. Partida va fi transmisă în direct la Moldova 1, www.trm.md și Radio Moldova Actualități, și va fi precedată de o avancronică în studio.

Până atunci, însă, o echipă emblematică din Croația, Osijek, ne vizitează țara pentru a juca în Europa League cu Petrocub Hîncești, joi, 12 iulie, de la ora 20:00. 

Croația este o țară de dimensiuni mici, cu numai 56.594 de kilometri pătrați, respectiv cu 4.154.200 de locuitori conform recensământului din 2017. Sportul este văzut ca strategie națională în Croația, în afara fotbalului existând rezultate excelente la polo pe apă, baschet, handbal, volei, atletism etc. 

Croația are președinte o femeie, Kolinda Grabar-Kitarović, care și-a încurajat și felicitat conaționalii la sfertul de finală câștigat în fața Rusiei, la Sochi. 

În cealaltă semifinală, vecinele Franța și Belgia au prestat un joc frumos, interesant, dar în care latura pragmatică a inhibat-o clar pe cea spectaculară. Experiența superioară a francezilor le-a adus acestora avantajul la limită, 1–0, după un gol marcat cu capul, în urma unui corner, de fundașul legitimat la FC Barcelona, Samuel Umtiti.

Pe 14 iulie, pe Stadionul Krestovsky din St. Petersburg, va avea loc meciul pentru medaliile de bronz, între Belgia și Anglia, marile perdante din semifinale.

Cristian Frisk

 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.