SPORT 21 mai 2018

Covăsneanul Bartha Eduard a câştigat prima etapă a Campionatului Naţional de Atelaje cu doi cai

de Agerpres | 1725 vizualizări

Covăsneanul Bartha Eduard a câştigat prima etapă a Campionatului Naţional de Atelaje cu doi cai care s-a desfăşurat la sfârşitul acestei săptămâni în localitatea Olteni (comuna Bodoc), obţinând în clasamentul general cel mai bun rezultat după desfăşurarea celor trei probe: dresaj/prezentare, maraton şi obstacole.

La concurs au participat 14 echipaje, iar potrivit organizatorilor, proba de dresaj a fost câştigată de bistriţeanul Paul Pop, cea de maraton de bihoreanul Rakoczi Gergo, iar cea de obstacole a fost adjudecată de Bartha Eduard, care se află în fruntea clasamentului general cu 168,98 de puncte.

"În 1986 am făcut primul concurs oficial în România şi atunci chiar nu eram pe harta Europei sau harta lumii cu sportul de atelaje. Încet, încet am făcut şi noi nişte paşi şi acum trei ani, la Campionatele Mondiale de la Fabiansebestyen din Ungaria, unde România, din 37 de naţiuni participante, a venit pe locul cinci. Deci, este un o dezvoltare substanţială. E un sport dificil şi din punct de vedere tehnic, fiindcă trebuie să faci echipă, în acest sport, practic, doi oameni şi doi cai fac echipă sau doi oameni şi patru cai. Este deosebit de dificil (...), pe lângă îndemânare trebuie să ştii şi un pic de psihologie ecvestră, ca să fii la unison cu caii tăi şi acest lucru se poate atinge cu muncă zilnică, de trei-patru ani. (...) Eu sunt din '86 în acest sport şi am fost campion naţional trei ani consecutiv cu 4 cai şi sunt arbitru internaţional. (...) În Olanda, de exemplu, sunt opt mii de concurenţi legitimaţi, iar noi avem cam vreo 25 (...) şi totuşi şapte-opt dintre ei au atins nivelul internaţional. (...) Sunt foarte mândru de aceşti băieţi", a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei Ecvestre Române, Kelemen Atilla, unul dintre membrii juriului.

Bistriţeanul Paul Pop, care practică de aproape 11 ani acest sport şi a participat până acum la două campionate mondiale, a declarat că atelajul este unul dintre cele mai frumoase, dar şi cele mai scumpe ramuri sportive.

"La nivelul la care lucrăm noi acum din punct de vedere profesional este foarte greu să găseşti un cal, adică să găseşti pereche celuilalt. (...) E foarte greu, pentru că nu sunt maşini, nu sunt mere să se asemene, nici pantofi. (...) Trebuie să fie la fel din punct de vedere temperamental, dar şi la culoare trebuie să fie la fel ca să poată arăta bine împreună. (...) Noi concurăm doar cu cai negri. (...) E un sport foarte scump, după Formula 1 şi yachting, trebuie cai buni, hamuri bune, trăsură bună", a declarat Paul Pop.

Competiţia s-a desfăşurat în perioada 17-20 mai, pe un teren competiţional de aproape şapte hectare, inaugurat anul trecut. Primarul comunei Bodoc, Fodor István, a declarat că pregătirile pentru concurs au necesitat mult timp şi energie, deoarece pista a fost afectat de inundaţiile din luna martie.

Potrivit acestuia, în perioada 6-8 iulie, tot pe acest teren, va avea loc un concurs internaţional de atelaje la care vor participa circa 25 de echipaje.

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.