SPORT 10 ianuarie 2020

Alergătorii de la Fitness Tribe, activi și pe ger

de Daniela Luca | 3676 vizualizări

Care sunt cele mai importante lucruri de știut pentru antrenamente la temperaturi scăzute

Iarna aceasta rutina de alergare a membrilor din comunitatea Fitness Tribe nu a intrat în „hibernare”, iar majoritatea dintre ei ies la alergat indiferent de vreme. Totuși, spun ei, antrenamentele în condiții de iarnă trebuie efectuate cu grijă, într-un echipament adecvat. 

Pentru alergătorii pasionați de la Fitness Tribe înlocuirea echipamentului de alergat cu patul cald nu este o opțiune. Chiar dacă pentru unii mișcarea la temperaturile negative pare un sport extrem, ei își găsesc motivația și îți pun pantofii de alergat în picioare și când afară e ger. 

Faptul că nu fac singuri, ci fac parte dintr-un grup, îi determină de cele mai multe ori să fie prezenți la una sau mai multe alergări din programul Fitness Tribe care a rămas același și pe timp de iarnă. 

„Alergatul nu se schimbă, se schimbă echipamentul cu care mergi la alergat”

Astfel, deși în număr mai mic, cei mai curajoși își dau întâlnire de luni până vineri, la Stadionul OSK, la alergările matinale, de la 6:00 dimineața. 

Marți și joi, de la 19:00, alergătorii ies în oraș și parcurg între cinci și nouă kilometri, iar duminică, de la 12:00 iubitorii alergării prin pădure optează pentru Sasa Trail, traseu care începe de la Stadionul OSK și are circa zece kilometri.

„Oamenii care au fost constanți și vara, vin constant la alergări și iarna. Văd o mică scădere la cei de dimineață, care aleargă de la 6:00. Sunt mai mulți care au abandonat pe perioada de iarnă. Dintre noi cei care alergăm marți și joi, marea majoritate a rămas. Sunt cazuri în care suntem și 15-20 de oameni chiar și pe frigul acesta. Participanții nu au scăzut mult numeric. Și duminică la Trail în pădure au fost peste 20 de oameni. În principiu au rămas aceeași alergători și iarna. Eu mereu zic că alergatul nu se schimbă, se schimbă echipamentul cu care mergi la alergat. Dacă ai echipamentul adecvat, până la -15 grade este în regulă să alergi, iar după este bine să te oprești”, ne-a spus vicepreședintele Fitness Tribe, Lászlóffy Lóránd. 

În ceea ce privește „frica” de a răci a multora dintre cei care aleg să stea în case, acesta a punctat: 

„Alerg de doi ani și înainte să încep aveam câte două terapii de antibiotice pe sezonul de iarnă. Nu zic că acum nu pot lua o răceală mică, dar nu am fost nevoit să iau medicamente de când fac mișcare”, a mai adăugat Lászlóffy Lóránd. 

Totuși, acesta nu recomandă ca cei care vor să înceapă să alerge să se apuce pe timp de iarnă, mai ales în zilele geroase.  

De unde își iau motivația

Un alt alergător de la Fitness Tribe, Szász Róbert, spune că nu a renunțat nici pe timpul iernii la antrenamente pentru că vrea să se mențină în formă tot anul. 

„Pentru mine acest sport, a însemnat o adevărată întrecere la nivel mental, care doar cu mult antrenament, încredere de sine și perseverență poate fi învinsă. Motivul pentru care am decis să alerg chiar și pe timpul iernii, în cele mai cumplite condiții, este deoarece ca alergător, trebuie să te menții mereu în formă. Mai ales acum din pricina sărbătorilor, ne mai pierdem din performanțe. Totodată, un foarte mare impact au și competițiile sportive. Alergările forestiere, mai ales pe timpul iernii reprezintă o dificultate enormă, care doar cu mult antrenament pot fi străbătute până la final. Odată ce ai început să alergi, treptat această activitate va deveni o rutină, care după puțin timp va deveni un stil de viață, așa că indiferent de vreme, situație sau stări, alergatul va fi mereu prezent să te ajute”, ne-a spus tânărul. 

Faptul că face parte din grupul de alergători Fitness Tribe, spune el, a fost un factor decisiv în ceea ce privește dobândirea abilităților sportive, dar și posibilitățile de autodepășire. 

„Mereu când merg la stadion sunt înconjurat de oameni prietenoși, iar prin prezența lor alergatul devine o activitate pe care o practic cu foarte mare drag”, a mai adăugat Szász Róbert. 

Cum te echipezi pentru alergare la temperaturi scăzute 

Totuși, cel mai important aspect rămâne echipamentul. Cu toate că este esențial să ne protejăm de frig,  hainele nu trebuie să fie prea groase, ci să țină departe umezeala. 

„E important să nu te îmbraci prea gros, adică nu e o problemă dacă la pornire îți e puțin frig. Ideal e să ai cam cu un strat mai puțin decât ai avea pe tine în mod normal. Evident, după terminarea alergării trebuie să ajungi cât mai repede în casă, mașină sau oriunde la căldură. Există și pantofii de alergat pentru iarnă, dar nu este foarte important acest aspect având în vedere că se curăță străzile din oraș destul de bine. Însă e important să te îmbraci cât mai vizibil, în special dacă alergi pe drum public pentru că mașinile se opresc destul de greu. Evident că și iarna sunt importante atât încălzirea, cât și întinderea la final. În caz de vreme extremă, adică -10, nu prea se fac antrenamente foarte tari. De obicei se optează pentru alergări mai lejere care nu necesită efort prea mare și respirația este astfel mai uniformă”, ne-a explicat președintele Fitness Tribe, Csanád Birtalan. 

Așadar, cei de la Fitness Tribe îi îndeamnă pe toți cei pasionați de mișcare să nu lase iarna să le întrerupă obiceiul de a alerga în aer liber. Suficient de motivat și cu un echipament corespunzător, oricine poate să aibă parte de o senzație de împlinire și relaxare, specifică sfârșitului de antrenament, iar alături de partenerii de alergat, activitatea poate deveni de două ori mai plăcută. 

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.