SOCIAL 9 ianuarie 2019

UPU Sfântu Gheorghe, extinsă și reabilitată din fonduri europene

de Covasna Media | 1103 vizualizări

Consilierii județeni au votat, marți, următorul pas în proiectul de peste 8 milioane de lei 

Procedurile pentru extinderea și reabilitarea Unității de Primiri Urgențe (UPU) Sfântu Gheorghe a Spitalului Județean „Fogolyán Kristóf” au înaintat cu încă un pas marți, 8 ianuarie a.c.. Consilierii județeni au aprobat în acest sens proiectul de hotărâre care permite astfel autorității județene să încheie contractele de finanțare pentru investiții la UPU de peste 8 milioane de lei, atât în infrastructură și dotare.

Am primit înștiințarea la mijlocul lunii decembrie de la ADR și a rămas că o să semnăm contractul de finanțare în ianuarie. După aceea urmează proiectul de execuție și după aceea va urma procedura de licitație. (...) Din 2010 am preluat spitalul de la Stat și am fost gazde mai bune ale acestui spital. Cum e în alte județe nu știu și nici nu mă bag. Eu știu ce avem în cap și ce vrem. Prioritatea noastră este ce avem pe agenda cetățeanului, adică în primul și în primul rând modernizarea sistemului de sănătate. Și aici ne-am bazat pe programe europene și pe programe guvernamentale, pentru că și de la Guvern am adus bani și desigur, și din bugetul județean. În ceea ce înseamnă extinderea și dotarea UPU, înseamnă construirea unei clădiri noi și în plus modernizarea clădirii spațiului existent, după care vom avea mai mult decât dublul spațiului suprafeței actuale. A doua parte este de dotare cu aparatură și echipamente medicale în valoare de 800.000 de euro. După ce vom reabilita, vom avea două secții în cadrul Secției de Urgență: pentru adulți și pentru copii. Ceea ce cred că este modern, eficient și tot așa, cu rezultat”, a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

„Unitatea administrativ-teritorială Judeţul Covasna prin Consiliul Judeţean Covasna a depus proiectul „Extinderea unității de primire urgențe și amenajare cale de acces ambulanțe la Spitalul Județean de Urgență ’Dr. Fogolyán Kristóf’ – Sfântu Gheorghe”, proiect ce va fi finanțat prin POR 2014-2020, apelul de proiecte nr. POR/2017/8/8.1/8.2.B/1/7 Regiuni.  Prin derularea acestui proiect, se va asigura cadrul corespunzător pentru realizarea unor servicii de calitate de primire urgențe, respectiv se va fluidiza accesul ambulanțelor pe căile de acces din incinta spitalului; va fi posibilă asigurarea spațiilor funcționale obligatorii pentru derularea activității medicale specifice, conform reglementărilor legislative din Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1706/2007. Totodată, proiectul vine în completarea seriei de lucrări de reabilitare și modernizare efectuate până acum din diferite surse de finanțare, unitatea de primire urgențe va funcționa într-o clădire modernă, cu spații și echipamente care îndeplinesc cerințele și normele actuale privind efectuarea serviciului de primire urgențe”, arată proiectul adoptat marți de consilierii județeni.

Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 7.888.157,34  lei, inclusiv TVA  din care valoarea totală eligibilă este de 6.579.551,57 lei și  valoarea totală neeligibilă este de 1.308.605,77 lei.

„Contribuția proprie în proiect a Județului Covasna, în valoare de 1.440.196,79 lei, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum total de 131.591,02 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului „Extinderea unității de primire urgențe și amenajare cale de acces ambulanțe la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” – Sfântu Gheorghe”, mai arată proiectul în discuție.

La UPU Sfântu Gheorghe lucrează aproximativ 70 de persoane, care tratează anual 35.000 de cazuri.

Iulia Drăghici – Taraș

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.