Unităţi şcolare în „uniforme noi“ cu fonduri Regio
Încă trei proiecte cu finanţare europeană la Târgu Secuiesc
Clădirile grădiniţelor „Frumoasa Adormită“ sau Csipkerózsika şi cea de pe Strada Benedek Elek din municipiul Târgu Secuiesc, precum şi clădirea Şcolii „Turoczi Mόzes“, intră în lucrări de reabilitare termică şi modernizare, necesare îmbunătăţirii condiţiilor de studiu şi reducerii costurilor ridicate de întreţinere şi încălzire. Acestea sunt principalele obiective ce se vor realiza prin contractele de finanţare semnate marţi, 21.08.2018, la sediul ADR Centru din Alba Iulia prin care se alocă fonduri nerambursabile în procent de 98% din cele peste 5,4 milioane de lei, valoare estimată de Primăria Municipiului Târgu Secuiesc ca fiind necesară pentru realizarea investiţiilor. Fondurile necesare sunt alocate din Programul Operaţional Regional 2014-2020, prin Axa Prioritară 3 a Programului, Prioritatea de investiţii 3.1B.
Proiectul cu titlul „Creşterea eficienţei energetice a clădirilor aparţinătoare Municipiului Tg. Secuiesc - Grădiniţa CSIPKERÓZSIKA“, are o valoare totală de 1.090.094,86 lei, din care 1.013.944,54 lei (aproximativ 224.463,06 euro) sunt reprezentaţi de fondurile nerambursabile, alocate de UE şi Guvernul României, pentru realizarea activităţilor. Primăria municipiului Târgu Secuiesc, în calitate de beneficiar al proiectului va asigura o cofinanţare de 20.692,75 lei, pentru realizarea lucrărilor de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, respectiv izolarea pereţilor exteriori, izolarea termică a plăcii de peste etaj, a plăcii de sol, a planşeului de peste subsolul tehnic şi a plăcilor în consolă. Se vor instala sisteme alternative de producere a energiei prin panouri fotovoltaice şi se va moderniza sistemul de ventilare mecanică prin montarea unei unităţi cu capacitate de recuperare a temperaturii interioare de până la 70%, introducând aer preîncălzit fără consum de energie. De asemenea, se va moderniza şi instalaţia de iluminat integrat a clădirii, prin schimbarea corpurilor de iluminat existente la unele cu o performanţă superioară din punct de vedere lumino-tehnic, şi cu un consum de energie mai scăzut.
Prin proiectul cu titlul „Creşterea eficienţei energetice a clădirilor aparţinătoare municipiului Târgu Secuiesc – Grădiniţa din str. Benedek Elek“, cu o valoare totală de 1.956.400,08 lei, se alocă un buget de 1.816.931,06 lei (aproximativ 402.225,06 euro) fonduri nerambursabile pentru modernizarea clădirii. Din fondurile alocate, la care primăria municipiului contribuie cu 37.080 lei, se vor realiza lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii (izolarea pereţilor exteriori, izolarea termică a plăcii de peste etaj, izolarea termică a plăcii de sol). Se vor instala 40 de panouri fotovoltaice pentru producerea alternativă de energie şi se va moderniza sistemului de ventilare mecanică pentru recuperarea temperaturii interioare de până la 89%, introducând aer preîncălzit fără consum de energie. De asemenea, se va moderniza instalaţia de iluminat integrat a clădirii şi se vor schimba utilajele din centrală termică existenţa.
Proiectul cu titlul „Creşterea eficienţei energetice a cădirilor aparţinătoare Municipiului Tg. Secuiesc –Scoala cu clasele I-VIII Turoczi Mόzes“ are o valoare totală de 2.520.059,43 lei, din care 2.333.578,44 lei (aproximativ 516.598,43 euro), reprezintă fondurile europene nerambursabile alocate. Primăria municipiului Târgu Secuiesc, în calitate de beneficiar al proiectului va asigura o cofinanţare de 47.624,05 lei, pentru realizarea activităţilor prevăzute în proiect. Bugetul alocat pentru acest proiect va fi investit în anveloparea clădirii prin izolarea pereţilor exteriori, a plăcii peste ultimul etaj, izolarea termică a plăcii de sol, şi a plăcilor în consolă. Se vor instala 78 de panouri fotovoltaice şi se va moderniza şi aici sistemul de ventilare mecanică prin montarea unei unităţi cu capacitate de recuperare a temperaturii interioare de până la 70%.
Dintre cele trei proiecte, la Grădiniţa Csipkerózsika lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul lunii decembrie 2019, şi respectiv la sfârşitul lunii ianuarie 2020 pentru Grădiniţa de pe Strada Benedek Elek şi Şcoala „Turoczi Mόzes“. Aceste investiţii vor reduce consumul anual de energie primară a clădirilor, precum şi emisia de gaze cu efect de seră.
Vorbind despre aceste contracte, domnul Simion Creţu, director general ADR Centru, a spus „Aceste trei proiecte semnate azi se alătură celuilalt proiect semnat de municipiul Târgu Secuiesc, cu finanţare Regio. Mai avem trimis pentru semnare la minister, încă un proiect depus tot pe eficienţă energetică, de către Primăria municipiului pentru reabilitarea unei alte şcoli. Primul proiect de finanţare ce a vizat creşterea eficienţei energetice a secţiei de Chirurgie din cadrul Spitalului din Târgu Secuiesc, a fost semnat în luna martie a acestui an, fiind printre primele contracte finanţate pe această axă. A investi fonduri publice, mai ales europene, în aceste clădiri care sunt mari consumatori de energie pentru a reduce cheltuielile bugetare, reprezintă fapte ce caracterizează o bună administraţie publică locală. Proiectele de azi asigură pe termen lung, condiţii mai bune atât pentru copiii din grădiniţe şi şcoală, cât şi pentru cele peste 650 de familii care vor ştii că ei învaţă şi se joacă în condiţii sigure. Atât aceşti copii, cât şi cei ce în prezent au sub 3 ani vor beneficia de aceste investiţii, cu săli încălzite şi bine luminate. Municipalitatea, proprietar al clădirilor care asigură cheltuielile de funcţionare, este un alt beneficiar al finanţării acestor proiecte, care va reduce astfel aceste cheltuieli, sumele economisite putând fi direcţionate către alte investiţii. Părinţii şi populaţia din municipiu vor beneficia şi ei de rezultatele acestor investiţii, prin siguranţa mediului educaţional, dar şi printr-un aer mai curat“.
Serviciul Relaţii Publice ADR Centru