SOCIAL 19 mai 2020

Speranța unui nou început, la 79 de ani

de Covasna Media | 1999 vizualizări

Familia și apropiații unei femei din Întorsura Buzăului vor să îi redea acesteia casa distrusă într-un incendiu, dar au nevoie de ajutor  

După două accidente vasculare și o viață încercată, văduva Elena Emilia Șerban, în vârstă de 79 de ani din Întorsura Buzăului, a primit încă o lovitură grea de la viață: în 10 aprilie și-a văzut casa mistuită de flăcări. Cu o pensie de urmaș, femeia nu își permite să își reconstruiască micul cămin, pe care l-a părăsit temporar pentru a locui cu fiica sa la Brașov, așa că familia și apropiații au cerut ajutorul oamenilor de bine în încercarea de a transforma ruina locuinței distrusă de flăcări din nou într-un „acasă”. 

Dragi prieteni, vă solicităm sprijinul într-o cauză extrem de importantă: în luna aprilie 2020 un incendiu devastator a adus prejudicii grave la locuința văduvei Șerban Elena din Întorsura Buzăului, acest incendiu a distrus în totalitate acoperișul și în mare parte tavanele”, se arată într-un mesaj publicat duminică  pe un grup de Facebook din Întorsura Buzăului de o apropiată a familiei, cu scopul de a iniția o campanie de strângere de fonduri adresată celor care vor și pot să dea o mână de ajutor. 

Acum, la mai bine de o lună de la tristul eveniment, Elena Emilia Șerban locuiește temporar cu fiica sa, la Brașov, însă gândul ei este tot la căminul ei de pe strada Gheorghe Doja din Întorsura Buzăului. 

„Asta le e căsuța unde stau și s-a ales praful”

Rudele femeii își amintesc de faptul că focul a pornit de la o scânteie. 

„În vinerea Floriilor mama era în casă. Am un frate care locuiește cu mama mea, separat. El a venit de la serviciu, a curățat pomii și o vie care era în fața casei la el și a dat foc, să zic așa, la crăcuțele alea mici. A stins, și între timp a fost sunat de un vecin ca să meargă până la el. Bătând vântul, doar o fracțiune de secundă a trebuit (…) Maică-mea a auzit că parcă trăsnește ceva și era totul în flăcări, partea, anexele cu grajdul, cu șura și apoi s-a extins în continuitate cu casa. Vecinii au dat telefon și a venit echipajul de pompieri și cam asta s-a întâmplat”, ne-a rezumat Elena Filofteia Bițoiu, fiica femeii în vârstă de 79 de ani. 

Elena Filofteia Bițoiu spune că din cauza faptului că acoperișul nu a putut fi reparat cât mai rapid, ploile au reușit să distrugă și ceea ce focul nu reușise, iar acum până și pereții sunt într-o stare deplorabilă.

„Deci a fost un accident, nu a fost nimic voit, ferească Dumnezeu. Asta le e căsuța unde stau și s-a ales praful. Cum s-a extins atât de tare focul a necesitat foarte multă apă ca să se stingă, vedeți că apa, umiditatea și cu tot ce s-a distrus a pătruns și au picat tavanele și pereții laterali sunt…Am încercat noi cu oamenii, cu vecinii, de am dat jos arsurile, să punem prelate, cât am putut, dar alea nu-s ermetice și atunci a afectat mult mai mult pereții și tavanele. A plouat ca și în curte și totul s-a distrus, și partea electrică și tot”, a adăugat, pentru Observatorul de Covasna, fiica văduvei.

Primul pas: reconstruirea acoperișului

Primii pași înspre reconstruirea locuinței au fost făcuți. Și în acest sens au pus umărul și autoritățile locale. 

„La toate aceste incidente, să le spunem, nefericite, având în vedere că avem pădure, Primăria vine cu cantitatea de lemn aferentă refacerii acoperișului. La situațiile mai dificile ne-am dus și cu țiglă. Eu o consider ca fiind o responsabilitate de factură comunitară să întindem o mână, că sunt și oameni care ne-au refuzat. Noi avem undeva între cinci și șase incendii pe an, oferim, prin hotărâre de Consiliu, să fie limpede, fiecărui nefericit sprijinul. Oferim lemnul, adică ce se înțelege: căpriori, grinzi, scândură etc. Se evaluează, se face o expertiză de către ISU și ne spune: atâtea sunt pierderile”, ne-a explicat, într-o convorbire telefonică, edilul orașului covăsnean, Leca Băncilă. 

Cu ajutorul oferit din partea Primăriei și cu banii pe care îi mai au strânși, familia și apropiații sunt hotărâți să înceapă reconstrucția acoperișului.

„Tot cu ajutorul oamenilor cu suflet bun, care ne-au dat un sprijin, să zic așa, încercăm să ridicăm acoperișul, care este cel mai prioritar și principal. Primăria ne-a ajutat cu lemnul, ne-a dat 10 metri cubi de lemn. Am vorbit tot cu o cunoștință și un om înțelept care ne-a acceptat ca lemnul să-l debiteze, dar transportul și debitatul materialului trebuie să îl achităm. De astăzi am vorbit cu cineva care începe să facă acoperișul, dar costă enorm de mulți bani”, ne-a mai spus Elena Filofteia Bițoiu, care însă nu s-a putut pronunța asupra sumei totale de care ar avea nevoie pentru a finaliza reconstruirea locuinței. 

Prietenii sunt cei care întețesc flacăra speranței pentru Elena Emilia Șerban și familia ei. Adriana Bodeanu, cea care a și făcut publică situația de față în mediile de socializare, prietenă apropiată a familiei, spune că ea crede că vor reuși să reconstruiască casa, dar pentru asta e nevoie de oameni.

„Nu are posibilitate, are 80 de ani, e văduvă, are o pensie foarte mică și i s-a distrus cam toată casa”, a spus, foarte scurt, aceasta.

Cei care doresc și pot să ajute la reconstruirea casei, o pot face donând în contul deschis pe numele femeii în vârstă de 79 de ani: Șerban Elena Emilia IBAN RO50RNCB0126167162060001, cont în RON. 

David Leonard Bularca

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.