SOCIAL 29 ianuarie 2014

Sondaj: 66,7% dintre români consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită

de Covasna Media | 493 vizualizări

Mai mult de jumătate dintre români consideră că România se îndreaptă într-o direcție greșită, potrivit unui sondaj realizat în ianuarie 2014 de INSCOP Research și remis miercuri Agerpres.

Astfel, rugați să își exprime punctul de vedere cu privire la direcția către care se îndreaptă țara, 23,6% dintre respondenți cred că România se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 66,7% apreciază că direcția este una greșită, iar 9,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Potrivit INSCOP Research, o analiză comparativă cu măsurătoarea efectuată în februarie 2013 arată că ponderea celor care cred că țara se îndreaptă într-o direcție bună a scăzut ușor cu două procente, de la 25,6% la 23,6%. Ponderea celor care cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită este relativ similară, în condițiile în care, în februarie 2013, 65,9% indicau direcția greșită, pentru ca în ianuarie 2014, 66,7% să opteze pentru această variantă de răspuns.

Același document relevă faptul că bărbații sunt ușor mai optimiști decât femeile, în timp ce categoria 35-49 de ani indică în proporție mai mare 'o direcție bună' decât categoriile de vârstă aflate la cele două extreme — tinerii și bătrânii — care sunt ceva mai pesimiști. Persoanele active și cele cu venituri mari sunt mai optimiste, în timp ce din punctul de vedere al mediului de rezidență nu se remarcă diferențe de opinie între populația din mediul rural, respectiv din mediul urban.

În ceea ce privește dinamica economică, 21,6% dintre români cred că economia României va avea o evoluție pozitivă în acest an, 29,1% declară că economia va stagna, în timp ce 44,6% cred că economia României va avea o evoluție negativă, iar 4,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Comparativ cu februarie 2013, crește atât ponderea celor care cred că economia va avea o evoluție pozitivă (de la 19,3% în februarie, la 21,6%), cât și a celor care cred că economia va avea o evoluție negativă (de la 41,2%, la 44,6%). În schimb, scade ponderea celor care cred că economia va stagna de la 31,2% la 29,1%, precum și a celor care nu au o opinie formulată de la 8,3% anul trecut, la 4,7% în ianuarie 2014.

Chestionați asupra propriului nivel de trai în 2014, comparativ cu 2013, 17,2% dintre respondenți opinează că acesta va fi mai bun, 40% consideră că va fi la fel, iar 36,6% sunt de părere că nivelul lor de trai se va deteriora raportat la anul anterior iar 6,2% dintre români nu au știut sau nu au răspuns la această întrebare.

"Comparativ cu evaluarea generală a nivelului de trai și a economiei în cazul căreia tinerii par mai pesimiști decât media, tinerii sunt mai optimiști decât celelalte categorii de populație în ceea cea privește evaluarea nivelului propriu de trai în 2014 față de 2013. Deși nu cred foarte mult în evoluția elementelor exterioare, asociate sferei publice (direcția țării, economia), tinerii sunt probabil mai încrezători în strategiile personale de succes care le-ar putea îmbunătăți viața. În schimb, persoanele de 50-64 de ani sunt mult mai pesimiste decât celelalte categorii de populație, declarând că vor avea un nivel de trai mai prost în 2014. Sunt oamenii care se apropie sau se află în pragul vârstei de pensionare, mult mai puțin mobili decât tinerii și care se simt mai vulnerabili comparativ cu restul populației în ceea ce privește nivelul propriu de trai prognozat pentru acest an", susține Remus Ștefureac, director INSCOP.

Sondajul citat a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevărul", în perioada 16 — 21 ianuarie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1.054 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.