SOCIAL 15 iunie 2022

SJU Covasna: este nevoie să donăm constant sânge, pentru a reuși să salvăm vieți

de Covasna Media | 578 vizualizări

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Sfântu Gheorghe au publicat un mesaj pe Facebook în care explică faptul că este important să donăm sânge, pentru ca medicii să poată mai departe să salveze vieți. Cu o singură donare putem ajuta trei pacienți aflați la nevoie. 

„Zilnic, mii de pacienți internați în spitalele din România, inclusiv în Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, au nevoie de transfuzie de sânge pentru a supraviețui, iar pentru ca toți să poată fi salvați este nevoie ca oamenii să doneze sânge în mod constant. La ora actuală sângele nu are înlocuitor, donarea fiind singura soluție pentru a asigura necesarul de sânge și componente sanguine din spitale. 

Cu o singură donare poți salva 3 vieți, însă sângele are o perioadă de valabilitate scurtă: dintr-o pungă de sânge se obțin trei produse sanguine, două dintre acestea având perioada de valabilitate de 42 zile (concentratul eritrocitar - globulele roșii), respectiv de 5 zile (concentratul trombocitar - trombocitele). Astfel, este nevoie ca zilnic un număr suficient de persoane să doneze sânge pentru a se putea asigura necesarul de produse sanguine A, B, 0, AB”, se arată în mesajul publicat pe Facebook. 

Cei care donează sânge beneficiază de un set de analize gratuit. 

„Pe lângă faptul că le oferim o șansă la viață persoanelor care depind de sânge, cu ocazia prezentării la donare beneficiem de un set de analize, astfel că se pot depista anumite boli (teste pentru anemie, glicemie, hepatita B/C, HIV/SIDA, sifilis, etc.). După donare, sângele se reface, iar imunitatea noastră crește.

Puteți dona sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe (strada Banki Donath, nr. 15), în fiecare zi lucrătoare, între orele 8°°-12°°”, au mai transmis reprezentanții SJU Covasna. 

Cei care doresc să doneze sânge trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • greutate minimă 55 kg;
  • stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele două săptămâni);
  • mic dejun şi lichide (apă, ceai, cafea, lapte) servite obligatoriu înainte de donare;
  • interzis consumul de băuturi alcoolice cu 48 de ore înainte de donare;
  • interzis fumatul două ore înainte şi după donare.

Sursa foto: SJU Covasna / Facebook

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.