SOCIAL 9 octombrie 2012

Sindicatele, criticate pentru lipsa de dialog

de Covasna Media | 542 vizualizări

Prefectul Codrin Munteanu s-a arătat nemulțumit de faptul că anumite sindicate au anunțat în presă faptul că intenționează să organzeze mitinguri, fără a avea în prealabil un dialog cu Prefectura și sărind astfel peste pașii dialogării.

Codrin Munteanu susține că o serie de acte normative ale guvernelor trecute atrag acum consecințe pentru salariații țării, astfel încât nu doar că nu există posibilitatea unor noi locuri de muncă, ba mai mult situația celor angajați deja tinde să devină tot mai grea. În consecință, Munteanu a arătat că este dispus la dialog cu reprezentanții filialelor județene ale sindicatelor, tocmai pentru a găsi soluții, atât cât se poate.

Vasile Neagovici susţine nevoia de reformă în sindicate

Prezent alături de prefect la conferinţa de presă de luni, liderul filialei Covasna a CNSLR Frăția, Vasile Neagovici, a explicat că a existat un program realizat la nivel național pentru manifestările din teritoriu, însă după izbucnirea scandalului legat de privatizarea Oltchim – unde și-au făcut apariția mai multe sindicate, s-a renunțat la acesta. Neagovici a arătat că este necesară o reformă a sindicatelor, profesionalizarea acestora și chiar reducerea numărului lor la cel mult două.

„La nivel naţional ar trebui să existe cel mult două confederaţii sindicale. Şi trebuie schimbaţi toţi, cred că şi aici ar trebui să vină o schimbare pentru că după atâția ani la preşedinţia confederaţiei probabil că nu mai e atâta energie. Trebuie să ne profesionalizăm, să avem jurişti, economişti (...). Deși s-a mai vorbit și încercat unificarea sindicatelor, nu s-a reușit pentru că nu pot sta doi pe un scaun... doar dacă unul îl ţine pe celălalt în braţe”, a declarat Vasile Neagovici, care a solicitat Prefecturii să convoace Comisia de Dialog Social, astfel încât sindicatele să-şi poată expune nemulţumirile legate de Legea Dialogului Social şi Codul Muncii.

Potrivit lui Neagovici, CNSLR Frăţia va urma căile dialogului și doar dacă nu va obține rezultatele dorite va recurge la acțiuni de protest în stradă. Vasile Neagovici a subliniat că cel mai urgent aspect care trebuie discutat și soluționat îl reprezintă Codul Dialogului Social; problemele ridicate aici se referă la reducerea salariilor din sectorul privat (în condițiile în care în 2010 salariul minim ajunsese la peste 800 de lei) și imposibilitatea negocierii Contractului Colectiv de Muncă.

„Codul Muncii nu mai oferă protecție salariaților, în contextul în care – am mai spus-o și îmi mențin ideea – mulți patroni nu știu să aibă o relație normală cu angajații lor. Pentru ianuarie 2013 vrem un salariu minim de 850 de lei, iar pentru locuri noi de muncă este necesară modificarea fiscalității”, a arătat Neagovici.

ITM primește sprijin în depistarea ilegalităţilor patronilor

Revenind la situația salariaților care sunt tot mai vulnerabili în fața abuzurilor angajatorilor, Neagovici a anunțat că de luna viitoare în județul nostru va funcționa pe lângă Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) o Comisie de Dialog care va oferi inspectorilor în muncă o informare completă cu privire la ilegalitățile patronilor, tocmai pentru a veni în ajutorul salariaților.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.