SOCIAL 15 iunie 2021

„Salvatorii din pasiune“ se pregătesc alături de pompierii militari

de Covasna Media | 1030 vizualizări

La sfârșitul săptămânii trecute,  nouă voluntari înscriși în programul „Salvator din pasiune“ au urmat cele 5 module de pregătire: „Utilizare aparate de respirat“, „Tehnica folosirii stingătoarelor“, „Amenajarea surselor de apă și alimentarea autospecialelor“, „Tehnica deschiderii ușilor și ferestrelor (deblocare)“ și „Tehnici de utilizare a țevii de refulare a apei“, în vederea dobândirii competențelor necesare încadrării autospecialelor de lucru cu apă și spumă.

A fost o serie de voluntari mixtă din punctul de vedere al vârstei, dar toți, fără excepție, au fost curioși ca niște copii. Cu caietul de notițe lângă ei, au pus întrebări peste întrebări și au ascultat și însușit cu mare atenție răspunsurile.

Au învățat ce înseamnă să porți un costum de protecție la o temperatură ambientală de peste 20 de grade Celsius și disconfortul pe care îl crează, dar cu toate acestea, și necesitatea de a te mișca în el ca „peștele în apă“.

Au învățat modul corect de echipare cu un aparat de respirat, ce presupune ca o mască de protecție să fie etanșă şi au învățat că stingerea unui incendiu nu înseamnă doar stropirea cu apă a unui focar, ci înseamnă multe noțiuni de chimie, fizică și matematică aplicate laolaltă într-un timp foarte scurt. Înseamnă răbdare, observare și concentrare, dar mai presus de toate înseamnă încrederea în colegul tău, lângă cel cu care înfrunți flăcările și pericolul, cu care ajungi să te înțelegi dintr-o singură privire sau dintr-un singur semn.

La finalul zilei, plini de noroi, sudoare și mirosind a fum, voluntarii noștri zâmbeau și erau fericiți. Noi îi pregătim ca salvatori, dar pasiunea e a lor!

Iar a doua zi dimineață, când nici nu ne-am trezit bine, am găsit astfel de mesaje în telefon: „Aș vrea să mulțumesc pentru tot ce am primit și învățat la aceste cursuri, a fost o experiență frumoasă. Sper să ne întâlnim cât mai repede“, „Mulțumesc și eu pentru tot“!

Aceasta este satisfacția muncii noastre!

Compartimentul  Informare şi Relaţii Publice al ISU Covasna

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.