SOCIAL 14 martie 2022

„Revoluția“ tinerilor maghiari din Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 14530 vizualizări

Sute de elevi au luat parte la un eveniment inedit

„Nu vrem a III-a Eroare Mondială!“ Acesta este sloganul cu care sute de elevi au defilat vineri, 11 martie a.c., pe străzile orașului și până în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, amintindu-și, într-un mod inedit, de evenimentele anului revoluționar 1848. Totodată, a fost un avertisment asupra importanței și fragilității libertății și păcii, din cauza războiului din Ucraina.

Dacă timp de o săptămână, un cod misterios, #PS, a fost răspândit printre tinerii din Sfântu Gheorghe, vineri aceștia au aflat că este vorba despre inițialele poetului maghiar Petőfi Sándor - erou al Revoluției de la 1848 din Ungaria și Transilvania și, de asemenea, simbolul unei mișcări de amploare pusă la cale de elevii liceelor Mikes Kelemen, Székely Mikó, Liceul de Artă Plugor Sándor, precum și cei de la Colegiul Reformat.

Pe modelul Revoluției din 1848, unde revendicările națiunii maghiare au fost expuse în 12 puncte, tot așa și tinerii din Sfântu Gheorghe și-au exprimat propriile doleanțe. Doar că acestea au fost completate de un al 13-lea punct, din pricina războiului din Ucraina: „Nu vrem a III-a Eroare Mondială!”.

Tinerii vor „dreptate, evadare din lumea virtuală, simț al umorului pentru vecini și cheia cuștii lor. Ei vor să spargă prejudecata că generația lor este pierdută și trăiesc doar într-o lume virtuală“, a transmis prin intermediul Facebook primarul  Antal Árpád.

După ce și-au explicat revendicările, cu mâinile în semn de pace, elevii au ținut un moment de reculegere pentru pacea în lume. 

Amintind de evenimentele din martie de acum 174 de ani, cântecul național scris de Petőfi Sándor a fost cântat într-o variantă specială, adică exclusiv cu vocale. A urmat „imnul” mișcării elevilor, piesa „#PS“, care a cuprins, de fapt, cele 12 puncte reinterpretate și rimate.

Totodată, celor prezenți le-a fost distribuită ediția „revoluționară” a unui ziar de tineret, editată de elevii școlilor maghiare din Sfântu Gheorghe.

„A fost o plăcere să văd cum toată lumea a fost Petőfi Sándor pentru o zi, în centrul orașului. Sunt mândru de tinerii sfântgheorgheni“, a mai transmis primarul.

La finalul evenimentului, tinerii și-au pictat fețele și mâinile cu vopsea colorată, lăsând amprentele palmelor lor pe literele #SEPSI din piață.

Evenimentul s-a realizat cu sprijinul primăriei și al conducerii școlilor. Traficul în zona centrală a orașului a fost vineri, timp de 30 de minute, între 12:00 și 12:30 restricționat. Pentru a nu exista incidente, la fața locului au fost și polițiști și jandarmi.

În februarie, primarul Antal Árpád a anunțat că în Sfântu Gheorghe va fi creat un nou parc, în spațiul neamenajat dintre străzile 1 Decembrie 1918 și Zefirului (din centru spre Gară), care va purta numele poetului Petőfi Sándor. Tot în acest context s-a amintit că la nivelul Consiliului Județean s-a decis ca 2022 și 2023 să fie numiți „Anii Petőfi Sándor”.

Sursa Foto: Facebook/Antal Árpád

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.