Primarul Antal Arpad: Politicile publice sunt catastrofale; nu mai trebuie încurajată nemunca
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, este de părere că politicile publice alte statului român în ultimii 27 de ani au fost „catastrofale“ şi că acesta nu mai trebuie să încurajeze nemunca.
Vorbind despre amplificarea fenomenului cerşetoriei în Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că statul trebuie să introducă alte pârghii pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile.
„Cerşetoria este un fenomen în creştere în România, inclusiv în Sfântu Gheorghe. Am spus de foarte multe ori, problemele fundamentale vin din faptul că politicile publice ale statului în ultimii 27 de ani au fost catastrofale în acest domeniu. Nu s-a încurajat munca, nu s-a încurajat integrarea pe piaţa muncii şi în societate a acestor grupuri vulnerabile şi, din păcate, ele generează aceste tipuri de fenomene, de la cerşetorie până la alte tipuri de infracţiuni. (...) Ar fi foarte important ca măcar în ceasul al 12-lea, dacă mai suntem cumva în ultimul ceas, să se schimbe ceva în atitudinea guvernanţilor, în sensul să nu se mai dea ajutoare sociale celor care nu doresc să muncească, să nu mai dăm alocaţii de creştere a copiilor celor care ar putea să muncească, ci, preferabil, să se dea reducere de impozit pentru cei care au copii şi ar mai fi multe măsuri. (...) Iar la nivelul societăţii nu ar mai trebui să încurajăm acest fenomen, să nu mai dăm bani cerşetorilor“, a declarat primarul Antal Arpad.
Primăria Sfântu Gheorghe a demarat în vara acestui an o amplă campanie pentru combaterea cerşetoriei pe teritoriul municipiului, printre alte măsuri, punând la dispoziţia cetăţenilor un telverde, cu apel gratuit 24 de ore din 24, unde pot semnala prezenţa cerşetorilor.
La acea vreme, autorităţile locale au anunţat că vor lua măsuri drastice împotriva celor care practică şi încurajează acest fenomen, inclusiv decăderea din drepturile părinteşti a celor care îşi trimit copiii la cerşit.
Şeful Poliţiei Locale, Hadnagy Istvan, a declarat că cerşetorii au invadat în mod deosebit zona centrală a oraşului, menţionând că pe străzile din Sfântu Gheorghe cerşesc nu doar localnici, ci şi persoane din localităţile învecinate, în special din satul Hetea, unde există o comunitate mare de romi.