SOCIAL 29 iunie 2021

Precizări privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 01.09.2023

de Covasna Media | 1572 vizualizări

Casa Județeană de Pensii Covasna derulează în continuare procedura de evaluare a dosarelor de pensie prevăzute de Ordinul MMPS nr. 108/2021.

Procedura de evaluare a pensiilor constă, în afară de identificarea stagiilor de cotizare contributive , a celor asimilate și a celor necontributive, și în crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare brute sau nete, după caz realizate anterior datei de 01.04.2001 și care, conform dispozițiilor legale în vigoare nu au fost valorificate / nu se valorifică la calculul pensiei cuvenite, sau aflate în plată.

În vederea realizării bazei de date pensionarii pot prezenta adeverințe eliberate de către unitatea angajatoare sau de către deținătorul legal al arhivei pentru perioada anterioară datei de 01.04.2001.

Astfel, adeverințele emise începând cu 18.06.2021, în vederea utilizării acestora pentru crearea bazei de date, trebuie să respecte modelul adeverinței din Ordinul MMPS nr. 487/2021.

În cazul adeverințelor emise anterior datei de 18.06.2021, acestea se utilizează doar dacă se menționează faptul că asupra acestora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat.

Menționăm că trebuie făcută distincția între tipurile de cereri referitoare la valorificarea adeverințelor privind veniturile lunare brute sau nete, după caz, pentru perioadele anterioare de 01.04.2001, respectiv între cererile depuse pentru emiterea unei decizii de pensie și cererile depuse pentru crearea bazei de date în vederea evaluării.

În vederea creării bazei de date, pensionarii sistemului public de pensii pot depune Cerere, însoțită de adeverință de venituri, care este diferită de cererea de recalculare reglementată de Legea 263/2010.

Modelul cererii ce face obiectul Ordinului MMPS nr. 487/2021 se poate accesa de pe site-ului Casei Județene de Pensii Covasna la secțiunea – Formulare utilizate –sau de la sediul instituției.

Compartiment comunicare

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.