SOCIAL 16 decembrie 2020

Peste trei ani, copiii cu nevoi speciale din județul Covasna vor beneficia de o școală complet modernizată cu fonduri REGIO în municipiul Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 740 vizualizări

Aproape 200 de elevi ai Școlii Gimnaziale Speciale din municipiul Sfântu Gheorghe vor beneficia, în termen de maxim trei ani, de condiții mai bune de studiu, ca urmare a finanțării proiectului „Extindere, modernizare Școală Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe și demolare garaj și magazie”, a cărui valoare totală este de peste 2,8 milioane euro, din care suma nerambursabilă atrasă este de peste 1,4 milioane euro. Proiectul obține fonduri europene în cadrul Axei Prioritare 10 a Programului Operațional Regional 2014-2020, pentru îmbunătățirea condițiilor de educație, în vederea creșterii gradului de participare la nivelul învățământului obligatoriu. 

„Proiectul a fost depus de Consiliul Județean Covasna, autoritatea locală care coordonează activitatea Școlii Gimnaziale Speciale din municipiul Sfântu Gheorghe. Această unitate de învățământ funcționează în două locații, în municipiu și la 13 km, în satul Olteni. Pentru eficientizarea funcționării și pentru o mai bună deservire a copiilor cu nevoi speciale, s-a decis mutarea claselor din Olteni la Sfântu Gheorghe. Având în vedere că spațiul actual nu permite acest lucru, a fost pregătit prezentul proiect pentru crearea unor condiții de funcționare și de educație corespunzătoare. Proiectul cuprinde două componente, de extindere a clădirii principale, pe același  nivel construit P+2, precum și de construcție a unui nou corp de clădire în sistem S+P+1, interconectat cu clădirea principală extinsă. La nivel regional, pe acest domeniu al reabilitării infrastructurii educaționale, avem contractate în întreaga regiune 66 de proiecte, a căror valoare totală depășește 400 milioane lei. Acestea se adaugă celor peste 200 milioane lei care sunt folosiți pentru investițiile de creștere a eficienței energetice în unitățile de învățământ, pe Axa Prioritară 3 a Programului REGIO. Concret, mai mult de 10.000 de elevi vor beneficia de îmbunătățirea condițiilor de studiu, cu sprijinul fondurilor europene”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Finanțarea este acordată în cadrul Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții în educație și  formare, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, în conformitate cu apelul de proiecte dedicat învățământului obligatoriu. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de participare a populației școlare din învățământul obligatoriu la un sistem educațional performant, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile. Pe lângă creșterea accesului, calității și atractivității educației, care contribuie astfel la creșterea ratei de participare la diferite niveluri de educație, obiectivul specific al acestui proiect include asigurarea unei oferte educaționale adecvate copiilor care au nevoi speciale, respectiv accesibilitate și calitate, asigurând tuturor șanse și oportunități egale pentru educație. 

Resursele financiare necesare proiectului „Extindere, modernizare Școală Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe și demolare garaj și magazie” sunt alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10 - Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții: 10.1 – Investiții în educație și formare, prin Operaţiunea 10.1B, dedicată creșterii gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului. Proiectul fi definitivat până în 31 octombrie 2023, valoarea totală cererii de finanțare fiind de 13.106.392,97 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 1,42 milioane euro (6.634.436,58 lei), diferența fiind reprezentată de contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.

Consiliul Județean Covasna acordă prioritate sprijinului și consolidării rețelei sociale din regiune. În această sferă se înscriu îngrijirea persoanelor în vârstă și a celor bolnavi, precum și asistența acordată centrelor pentru copii și adulți aflați în situații speciale. „Vom realiza o reabilitare completă a Școlii Gimnazială Speciale Sfântu Gheorghe printr-o licitație UE. Vom proceda la o modernizare exterioară și interioară urmând ca apoi să avem o instituție de învățământ modernă de secolul XXI, care poate fi utilizată de copiii cu nevoi educaționale speciale”, a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna. El a mai adăugat: ”Există o mare nevoie de investiții, întrucât școala specială, care funcționează din 1984, a fost renovată ultima dată în urmă cu 15 ani. În urma consultării cu proiectanții, s-a luat hotărârea de a ridica acoperișul, astfel încât să putem construi un alt etaj și mai urmează să  construim și o sală de sport. Vom moderniza nu numai clădirea în sine, ci și dotările școlii.”  Valoarea totală a licitației este de 13,1 milioane de lei, din care deductibilă este de aproape 6,5 milioane de lei.

Proiectul de modernizare a Școlii Gimnaziale Speciale din Sfântu Gheorghe își propune execuția lucrărilor de modernizare, precum și dotarea cu 267 de echipamente specifice a încăperilor tip săli de clasă, cabinete de logopedie, cabinete de pshiodiagnoză, kinetoterapie, gimnastică medicală, bucătăria, sala de mese, atelierele, magazia și terenul de sport. Clădire principală și extinderea acesteia vor găzdui sălile de clasă, cabinetele de diagnostic și tratament, cancelaria, direcțiunea, biblioteca și o sală multifuncțională, inclusiv pentru gimnastică. În construcția extinsă se va monta un ascensor pentru persoanele cu dizabilități. Noul corp de clădire va fi construit la aliniamentul stradal, urmând să includă sala de mese si bucătăria la parter, respectiv câte un atelier în subsol și etaj. Acest nou corp de clădire va fi legat cu clădirea principala cu un pasaj acoperit. La parterul clădirii fostei centrale termice va fi amenajat un atelier adițional, iar la mansarda construcției se va găsi o încăpere pentru mentenanță generală. Desigur toate lucrările vor include refacerea integrală a instalațiilor și a tâmplăriilor interioare, consolidarea sistemului structural, eficientizarea energetică prin termoizolare și reabilitarea tuturor finisajelor.

(Sursa: Comunicat ADR Centru)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.