SOCIAL 1 noiembrie 2018

Peste 7 milioane de euro vor fi investiți în zonele marginalizate din Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 845 vizualizări

Grupul de Acţiune Locală „Sepsi“ (Sepsi GAL) și-a prezentat miercuri, 31 octombrie, Strategia de Dezvoltare Locală a orașului, document ce definește planul de dezvoltare a zonelor urbane marginalizate din Municipiul Sfântu Gheorghe. Zonele vizate sunt cartierul Őrkő, cartierul Ciucului și zona Câmpu Frumos.  Cele mai mari sume vor fi investite în creșterea accesului la servicii, în îmbunătățirea condițiilor de locuit, dar și în educația populației din comunitățile marginalizate.

Strategia de Dezvoltare Locală a fost elaborată în noiembrie 2017, iar în luna decembrie a aceluiași an proiectul a fost declarat câștigător. Ministerul a aprobat finanțarea Strategiei de Dezvoltare Locală cu un buget de 7 milioane de euro.  

„Am câștigat foarte frumos, pentru că noi eram primii din țară, adică din 100 de puncte am obținut 99,5 puncte la acest proiect. (...) Asociația GAL este responsabilă ca aceste 7 mil. de euro să ajungă într-un fel la organizațiile și instituțiile din Sfântu Gheorghe, asta înseamnă că noi o să lucrăm ca un fel de instituție intermediară între organizațiile din Sfântu Gheorghe și autoritățile de management din București. Vom face un „pod” între cele 2 părți pentru că noi trebuie să elaborăm procedura de selecție a proiectelor, noi trebuie să lansăm apeluri de proiecte pentru programele din strategie pentru infrastructură și dezvoltare umană, noi trebuie să înregistrăm aceste proiecte și să facem evaluarea lor aici în oraș”, a spus miercuri, în cadrul conferinței de presă, managerul proiectului, Veres Nagy Tímea.

Cei mai mulți bani vor fi alocați pentru creșterea accesului la servicii – peste 2 mil. de euro, precum și pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit – peste 1,6 mil. de euro, în dezvoltarea resurselor umane și creșterea ocupării – 1 mil. de euro, dar și în îmbunătățirea nivelului de educație a populației din comunitățile marginalizate – peste 540 mii de euro.

Obiectivul general al Strategiei de Dezvoltare Locală (SDL) este reducerea până în anul 2023 a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în cele 3 zone urbane marginalizate –  cartierul Őrkő, cartierul Ciucului și zona Câmpu Frumos, alături de îmbunătățirea calității vieții, creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viață și creșterea economică a teritoriului SDL.

Atingerea obiectivului general al Strategiei va fi realizată prin obiectivele specifice organizate pe următoarele sectoare: infrastructură, spații publice urbane, locuințe, ocupare, educație, acces la servicii, comunitate și imagine publică.

Finanțarea implementării Strategiei de Dezvoltare Locală provine din trei surse. Pe de o parte este vorba despre fonduri europene și contribuția statului român, accesibil prin cele două programe operaționale, Program Operațional Capital Uman (POCU) și Program Operațional Regional (POR). Pe de altă parte, aceste 2 surse se completează cu sursele proprii ale Asociației Grup de Acțiune Locală Sepsi.

Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba este președintele Asociației Grup de Acțiune Locală Sepsi, care a fost înființată în luna octombrie 2017. Asociația a avut ca scop primar depunerea unei cereri de finanțare la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fonduri Europene cu privire la reabilitarea zonelor urbane marginalizate din Sfântu Gheorghe.

Asociația are 9 membri: Municipiul Sfântu Gheorghe, Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România - Filiala Sfântu Gheorghe, Asociația de Promovare a Sănătății Mentale „Esély”, Asociația rromilor „Amenkha”, Asociația „Caritas” și Femild Bauinvest SRL, Tega S.A. și doi reprezentanți ai zonelor defavorizate.

Daniela Luca

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.