Opt cazuri de gripă confirmate în județul Covasna
Situația nu este periculoasă încă, spun specialiștii
Opt cazuri de gripă au fost înregistrate, până în prezent, în județul Covasna, iar șase dintre ele au fost confirmate la Institutul Național de Cercetare Cantacuzino din București, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna. În ceea ce privește virozele, numărul acestora este mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.
„În fiecare an circulă una, două sau trei tulpini de gripă. Până acum ce am văzut noi, toate erau H1, tip A. Sunt opt cazuri confirmate, din care șase la Cantacuzino. E normal, suntem abia la început. A sărit un pic și numărul virozelor din cauza îmbolnăvirilor de la Liceul «Mihai Viteazul» de săptămâna trecută. Acum două săptămâni am avut o creștere de 300 față de 2.000 cât este în fiecare săptămână numărul infecțiilor respiratorii anunțate de la dispensare. Săptămâna trecută numai cu 100 de cazuri au fost mai multe. Viroza este prezentă și în continuare o să fie mai mulți bolnavi că suntem departe de a ajunge la un vârf. Nu se extinde foarte rapid, dar este prezent virusul”, ne-a spus epidemiologului de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Sánta Ferenc, adăugând totodată că numărul virozelor e mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
În plus, numărul elevilor care au lipsit de la cursuri în ultimele zile este în scădere, spune specialistul.
„Între timp a apărut un protocol semnat de Ministerul Sănătății și Ministerul Învățământului. Se încearcă întreruperea lanțului de infecții între copiii din școli și grădinițe. Până acum nu este nicio colectivitate unde să depășească absenteismul un anumit prag”, a mai punctat Sánta Ferenc.
Totodată, DSP Covasna a trimis materiale informative privind coronavirusul către toate spitalele și cabinetele medicilor de familie din județ.
„Prin rețeaua noastră s-au dat niște indicații de pregătire pentru un eventual caz sau pentru mai multe cazuri. Sunt specificate câteva centre unde se pot trimite pacienții și în ce condiții și unde se pot face examinările. Atât știm. Urmărim și noi ca spectatori deocamdată. Nu cred că este pericol să devină o epidemie mondială, totuși trebuie să fim atenți. Urmărim copiii, colectivitățile, urmărim rapoartele medicilor de familie”, a explicat specialistul.
Conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, numărul deceselor cauzate de gripă din acest sezon a ajuns la 10. Primul caz a fost înregistrat pe 18 decembrie, iar cel mai recent pe 30 ianuarie, fiind vorba de un copil de 12 ani din municipiul București.