SOCIAL 24 mai 2023

„Ne fură copiii”: isterie creată la Vâlcele

de Diana Pantelimon | 1717 vizualizări

În comuna Vâlcele și satele aparținătoare s-a creat o adevărată isterie în rândul părinților și copiilor, când reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna și-au manifestat intenția de a efectua simple măsurători de greutate și înălțime pentru a evalua starea de nutriție a elevilor din ciclul primar. Agitația s-a creat în contextul declarațiilor făcute de Mihai Lasca, deputat al partidului PPR în Parlamentul României, privind legea PL-x 145/2023, „Legea Firea”. Potrivit acestuia, prin această lege, copiii vor fi separați de părinți, vor fi furați de autorități din grădinițe și școli și duși în închisori.

La nivel național, o dată la trei ani, are loc evaluarea dinamicii profilului obezității la copii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, stabilită prin valorile medii ale măsurătorilor de greutate și înălțime și indicele de masă corporală. Aceasta se face la nivel european, conform metodologiei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prin participarea la proiectul „European Childhood Obesity Surveillance Initiative” (COSI).

La mijlocul săptămânii trecute, la vestea că vor veni reprezentanții DSP pentru a face aceste măsurători, s-a creat o agitație în rândul comunității. Locuitorii au dat crezare declarațiilor făcute în Parlament de Mihai Lasca și au fugit disperați prin păduri și împrejurimi, de teamă că li se vor lua copiii.

„Un fost deputat AUR, de la tribuna Parlamentului a făcut o afirmație că prin Legea Firea se construiesc închisori pentru copii, care vor fi luați din grădinițe și din școli. S-a creat o isterie în rândul părinților și copiilor, de nu au mai vrut să vină la școală. Au fugit prin pădure, speriați că vin și le iau copiii. Această afirmație a coincis cu o acțiune a DSP-ului, care măsoară copiii. Și toți au înțeles că de asta vin să îi măsoare, ca să îi ia. Acum e liniște, că e grevă și nu vin copiii la școală. Un deputat să facă asemenea afirmații mincinoase... S-a creat o situație neplăcută. Una dintre educatoare a și plâns, că nu se mai înțelegea cu părinții”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, viceprimarul Nicolaie Cucu.

DSP-ul așteaptă acum „să se liniștească apele”, pentru a continua derularea proiectului. Apelează la autorități pentru a-i convinge pe oameni că nu este niciun fel de pericol de separare a copiilor de părinți.

„Este vorba despre un proiect care se desfășoară la nivel european și pe care l-am făcut din trei în trei ani. Mai exact, este vorba despre măsurători de greutate și înălțime a copiilor și un chestionar pe baza căruia se poate stabili mediul din care vine copilul. Întrebări de genul dacă mănâncă fructe sau dacă a fost alăptat când a fost mic, câte băuturi răcoritoare consumă și altele despre alimentație, să se constate dacă acel copil se dezvoltă corespunzător, atât ca înălțime, cât și ca greutate. N-am avut niciodată probleme, dar acum s-a întâmplat că au fost acele declarații la televizor și a ieșit o isterie. Încercăm și noi, prin medicii de familie, prin primari, prin mediatorii sanitari sau asistenții comunitari sau chiar reprezentanți de seamă din comunitate, să îi convingem că nu este vorba despre așa ceva. Este un proiect care s-a mai derulat. În Întorsura Buzăului și Sfântu Gheorghe deja a avut loc. În Belin Vale, Vâlcele, Araci, colegii mei au fost, dar oamenii au dispărut, nu au avut cu cine lucra. Poate dacă se liniștesc apele... să reușim din nou. Dacă declarațiile acelea ar fi fost cu vreo două săptămâni mai târziu, atunci era bine, dar s-au suprapus”, a declarat, pentru redacția noastră, directorul DSP Covasna, Ágoston László.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul județului Covasna, Ráduly István, a dat asigurări, în mod oficial, că nu este niciun pericol.

„În mod oficial, nici vorbă de așa ceva. Este vorba despre niște fonduri europene alocate pentru a verifica starea de sănătate a copiilor. Iar domnul viceprimar Cucu cere sprijinul nostru pentru că deja e revoltă în comunitatea de acolo, o teamă că li se iau copiii. Nu este adevărat”, a spus prefectul dr. Ráduly István, redacției noastre.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, ministrul Gabriela Firea a transmis, la data de 10 mai a.c., că „nimeni nu va lua copiii românilor” și că legea respectivă previne separarea copiilor de familie, exact opusul a ceea ce a susținut deputatul Mihai Lasca.

„Nimeni nu va lua copiii românilor și nici nu-i va înscrie în baze de date pentru a-i scoate din țară. Adopțiile internaționale sunt interzise de 22 de ani în România. M-am implicat direct, ca ministru al Familiei, pentru rezolvarea unor cazuri în care copii români au fost luați de mulți ani din familii aflate în diaspora. Locul copiilor este în familia lor. Lupta continuă pentru multe asemenea cazuri, abuzurile trebuie să înceteze și copiii să se întoarcă în familii. Nu cred că își poate închipui cineva că tocmai eu, mamă a trei copii și familistă convinsă, mi-aș dori înființarea în România a unor instituții care să separe copiii de familiile lor! Cum putem fi acuzați că vrem să luăm copiii din familii, când noi ne luptăm să reunim familiile despărțite!? Este doar o manipulare care aduce haos în societatea noastră, iar românii nu pot fi mințiți și speriați așa! Legea privind prevenirea separării copilului de familie votată astăzi în Camera Deputaților trebuie citită rând cu rând. Nu există niciun cuvânt în această lege care să facă referire la luarea copiilor din familii. Am avut toată deschiderea față de parlamentarii cu adevărat interesați de soarta copiilor români. Am stat la masă cu toți politicienii și membrii societății civile pentru a face această lege mai bună. Au fost eliminate din proiectul legii articolele care făceau referire la:

  • înscrierea în evidențele unui medic de familiei,
  • vaccinarea cu schema din programul Național de Imunizări
  • existența unor membri ai familiei cu boli cronice și/sau transmisibile
  • nivelul de educație al părinților, mai exact la analfabetism
  • performanțele școlare slabe sau frecvența școlară redusă a copiilor.

Dezbaterile s-au transformat în circ, am fost amenințați, blestemați, iar colegii mei atacați fizic. Inacceptabil într-o societate democratică. Legea se referă la sprijinul acordat copiilor și familiilor, cu acceptul părinților, pentru a rămâne împreună. Adopțiile internaționale sunt interzise de 22 de ani în România. Doar cetățenii români din țară sau din diaspora pot adopta copii din țara noastră, în niciun caz cetățenii străini! În plus, cei mai mulți părinți adoptatori sunt în țară, există datele!

Repet, ca să nu existe dubii. Prin legea adoptată astăzi în Camera Deputaților:

  • nu sunt luați copiii din familiile sărace!
  • nu exportăm copii!
  • nu înscriem copii în baza de date pentru adopții internaționale!

Legea previne separarea copilului de familie – repet previne!

Scopul legii este exact invers față de cum îl prezintă propaganda extremistă și susține rămânerea copiilor în familie! Cei care manipulează în aceste zile românii uită să spună că România are cei mai mulți copii din familii sărace! Uită să spună că 8 din 10 copii români din familii vulnerabile nu au mâncare, haine sau încălțăminte. Pe acești copii vrem să-i ajutăm prin Legea prevenirii separării copilului de familie, sprijinindu-i, cu acordul părinților, cu mese calde, rechizite, haine, un loc unde să-și poată face temele”, se arată în comunicat.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.