SOCIAL 1 martie 2023

Muzică, joc și activități creative, consiliere și sprijin pentru comunitatea cartierului Ciucului din Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 1258 vizualizări

În cartierul Ciucului din Sfântu Gheorghe a fost inaugurat marți, 28 februarie a.c., un centru comunitar modern, unde se vor desfășura activități și programe distractive cu și pentru copiii din zonă. Specialiştii Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Sfântu Gheorghe şi cei de la Caritas Alba Iulia, filiala Covasna, vor oferi, totodată, și consiliere şi sprijin pentru locuitorii cartierului.

Centrul comunitar este în administrația DAS din Sfântu Gheorghe, iar Caritas Alba Iulia, filiala Covasna, va organiza aici diverse activități și evenimente comunitare, prin intermediul programului Prospera Sepsi, finanţat din fonduri europene accesate de Asociaţia Grup de Acţiune Locală (GAL) Sepsi.

La evenimentul de inaugurare de marți au participat, printre alții, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba, Szép-Márk Linda din partea DAS şi Hubbes Kinga din partea Caritas Alba Iulia, filiala Covasna, care au susţinut o conferinţă de presă.

Potrivit unor date oficiale, în Ciucului trăiesc mai multe familii nevoiașe decât în alte cartiere, prin urmare această locație de pe Aleea Căminului, nr. 34, la parterul blocului cu zece etaje, este mai aproape şi mai accesibilă locuitorilor din cartier.

„Din punct de vedere al municipalităţii, putem spune că este parte a unui şir de investiţii care se realizează în cartierul Ciucului. Când am venit eu în oraş, mi s-a spus că acest cartier a fost unul dintre cele mai frumoase din oraş, după care, prin transformarea blocului Sing-Sing într-un cămin social, cartierul a avut de suferit din această cauză. Noi nu credem că acest cartier este o zonă defavorizată, dar putem să spunem, conform datelor oficiale, că în acest cartier trăiesc mai multe familii nevoiaşe decât în alte cartiere. Din acest motiv l-am introdus în această strategie de dezvoltare”, a spus, în cadrul conferinței de presă, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Potrivit reprezentantei DAS, Szép-Márk Linda, centrul va fi deschis în zilele lucrătoare și patru specialiști Caritas se vor ocupa de serviciile dedicate copiilor şi familiilor. Pe viitor, DAS dorește iniţierea unui serviciu de asistenţă medicală comunitară în colaborare cu alte instituţii.

„DAS va oferi două tipuri de servicii. În primul rând, un serviciu de informare, astfel că un asistent social va fi prezent în Centru două zile pe săptămână, urmând să ofere servicii de tip asistenţă socială, va informa şi va ajuta în procesul de accesare a diferitelor tipuri de servicii sociale finanţate de Primărie. De asemenea, colegii noştri vor oferi şi servicii de consiliere individuală, de tip sănătate mintală şi servicii de intervenţie de tip criză”, a adăugat Szép-Márk Linda, în cadrul conferinței.

Caritas Alba Iulia, filiala Covasna, va oferi sprijin și consiliere locuitorilor în funcție de nevoile pe care le întâmpină în comunitate. 

„Avem foarte multe servicii care pot fi oferite în acest centru, pentru toate categoriile de vârstă. Ne dorim să dezvoltăm serviciile în funcţie de nevoile pe care le vom identifica împreună în această comunitate”, a explicat și Hubbes Kinga de la Caritas Covasna.

Centrul comunitar din cartierul Ciucului este primul care se realizează din fondurile proprii ale municipalității. Renovarea spațiului s-a ridicat la suma de 513 mii de lei, iar mobilierul și aparatura necesară pentru funcționare a costat 91 mii de lei, potrivit viceprimarului. 

Acest centru face parte dintr-o serie de investiții în acest cartier. Se lucrează la renovarea grădiniței „Árvácska”, s-au asfaltat trotuare și parcări, se lucrează la modernizarea parcului, vor fi termoizolate 30 de blocuri de locuințe prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și se va construi o bază sportivă. 

Sursa foto: Kristo-Gothard Hunor

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.