Munca de vară pentru tineri, un plus pentru viitoarele opțiuni
Ce condiții trebuie să îndeplinească angajații sezonieri, dar și angajatorii acestora
În timpul vacanței de vară, atunci când elevii și studenții scapă de grija învățatului, unii dintre ei aleg să se distreze și să uite de probleme, iar alții folosesc aceste trei luni pentru a câștiga bani și experiență la un loc de muncă. Atât cei care deja s-au angajat pe timpul verii sau cei care intenționează, cât și angajatorii sunt de părere că o astfel de activitate vine cu o serie de avantaje.
În ceea ce privește studenții, aceștia pot avea posibilitatea de a lucra chiar în domeniul în care studiază. Ei pot apela la internship pentru a putea acumula experiență și chiar pentru a obține apoi un loc de muncă permanent. Studentul angajat poate acumula astfel și cunoștințe practice, pe lângă cele teoretice. Dar, cu siguranță, aceasta nu este singura oportunitate. Există o mulțime de variante pentru cei care vor să petreacă vacanța cu folos.
O elevă din Sfântu Gheorghe ne-a spus că există o serie de lucruri pozitive care ți se pot întâmpla atunci când ai un loc de muncă și că a luat în calcul opțiunea de a se angaja vara aceasta. Una dintre piedicile întâlnite însă a fost faptul că nu vorbește limba maghiară.
„Datorită faptului că în Sfântu Gheorghe un procent semnificativ al populației este de origine maghiară, pentru a obține un post, în general, se cer ambele limbi. Totuși, e important ca tinerii să înceapă să își câștige singuri banii de buzunar deoarece prin efortul depus aceștia se temperează. De exemplu un tânăr care își câștigă singur banii de buzunar va avea mai multă grijă la modul în care îi cheltuie și de asemenea va economisi mai mult”, ne-a spus tânăra.
Aceasta a mai adăugat că adolescentul care alege să se angajeze vara, va dobândi experiență în domeniu, iar aceasta îi va fi de folos, mai devreme sau mai târziu. De asemenea, ea consideră că dacă se va angaja, o asemenea experiență o va autoeduca din punct de vedere financiar și poate chiar va avea ocazia de a obține apoi un job permanent.
Printre avantajele văzute de elevi: beneficii financiare, experiența, deprinderea noilor abilități
O altă elevă ne-a spus că și ea și-ar dori să se angajeze, iar opțiunea de a munci vara și de a câștiga astfel o sumă de bani este perfectă pentru cei care vor să înceapă să devină mai independenți.
„Da, mi-aș dori să mă angajez această vară și sincer nici nu contează domeniul atâta timp cât fac parțial ceea ce îmi place. În această perioadă a adolescenței toți își doresc tot felul de lucruri pe care unii părinți nu și le pot permite. Dacă tinerii își fac singuri banii de buzunar, se pregătesc pentru viitor și acumulează cunoștințe noi sau pot să strângă bani pentru universitate. În opinia mea, avantajele unui job de vară ar fi salariul, care pentru un tânăr este destul de mare, câștigul experienței, programul flexibil, dar și deprinderea noilor abilități și multe altele”, ne-a spus Oana, o elevă din Sfântu Gheorghe.
De părere că un job pe timpul verii te poate responsabiliza destul de mult este și Bogdan, un absolvent de liceu din reședința de județ. El s-a gândit să lucreze independent în mediul online.
„Vreau să activez ca freelancer pe design. Mă gândeam la un job în fotografie, dar nu e momentul. M-am gândit și la un job undeva la o cafenea, dar cred că mai bine investesc timpul acela în ceva care poate să mă ajute pe viitor în ceea ce vreau să fac. Cred că un job poate să te responsabilizeze destul de mult și poate să te pregătească de viața de după liceu. Pe lângă asta îți oferă și un beneficiu financiar. Chiar și pe partea socială un job poate fi un beneficiu mare pentru că te face sa interacționezi cu lumea, poate chiar să dai un interviu sau să scrii un CV, ceea ce poate fi foarte util pentru un tânăr”, ne-a împărtăși Bogdan.
Ce spun angajatorii despre tinerii angajați
Managerul unui local din Sfântu Gheorghe ne-a spus că există avantaje și dezavantaje atunci când vine vorba despre un angajat elev sau student. Cu toate acestea, angajatorul spune că interesul din partea lor a scăzut în ultima perioadă.
„La noi nu e interesul chiar așa mare, cel puțin nu în anul ăsta. Comparativ să zic cu 2017 a scăzut mult interesul. Pentru un elev sau student fiind un job de vara orice venit în plus e binevenit, iar angajatorul o să îi ofere un salariu minim cel mai probabil. Poți să îi instruiești, să îi faci sa lucreze după normele tale. Asta ca și avantaje”, ne-a declarat managerul.
În ceea ce privește dezavantajele, acesta a subliniat că unii dintre cei care se angajează pe timpul verii nu se implică pe cât ar trebui pentru că știu că nu e un job de lungă durată, iar lipsa experienței se resimte în serile în care sunt mulți clienți.
Pe de altă parte, un alt angajator din sfera serviciilor ne-a declarat că interesul din partea tinerilor este destul de mare și în acest an și că a angajat deja câțiva elevi de care este foarte mulțumit. Aceștia își dau interesul și sunt implicați, ne-a mărturisit patronul unui local din reședința de județ.
Care sunt condițiile și ce amenzi riscă cei care încalcă legea
Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna precizează că legea permite ca și persoanele care n-au împlinit încă 18 ani pot fi angajate. Astfel, conform legislației în vigoare, aceștia lucrează doar șase ore și numai în orele zilei, nu și noaptea.
„În primul rând sunt mai multe posibilități ca un angajator să primească un elev sau un student în timpul verii. Una din variante este cu contract clasic de muncă, pe o perioadă determinată sau dacă îndeplinesc condițiile, pot să îi primească și ca zilieri. A treia variantă este cu un contract cu AJOFM-ul, atunci angajatorii primesc și un ajutor. Trebuie văzut dacă are peste sau sub 18 ani acel tânăr. Dacă nu are 18 ani, nu are voie să muncească mai mult de șase ore, nu are voie să muncească noaptea și trebuie plătit pentru șase ore cât pentru opt. În rest, sunt aceleași condiții ca pentru orice angajare”, ne-a declarat inspectorul șef din cadrul ITM Covasna, Ördög Lajos, care a adăugat totodată că există controale riguroase în acest sens, atât pe timpul verii, cât și în celelalte perioade ale anului.
Angajatorii care încalcă legea și nu încheie contractul de muncă riscă amenzi usturătoare. Pentru muncă „la negru”, aceștia pot fi pedepsiți cu amenzi care încep de la 20.000 de lei.
De asemenea, munca nedeclarată atrage sancțiuni și în cazul angajaților. Deși amenda nu este la fel de mare ca în cazul angajatorilor, între 400 și 600 de lei, totuși cei care nu au semnat un contract de muncă riscă să fie sancționați.
„Anul acesta cred că au mai multe posibilități tinerii, toată lumea caută forță de muncă și cred că au toate șansele cei care doresc să se angajeze undeva. E vorba de sectorul de servicii, dar nu numai, domeniile sunt vaste, de la construcții până la reclame”, a mai precizat inspectorul șef.
Firmele care angajează elevi și studenți în perioada vacanței sunt răsplătiți
Conform datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, firmele care angajează elevi și studenți în perioada vacanței pot primi stimulente de 250 de lei pe lună.
Acest ajutor se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev și student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferența dintre stimulentul lunar acordat și salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.
„Firmele primesc o sumă infimă, în momentul de față de 250 de lei, dar în spatele acesteia noi considerăm că de fapt nu suma este aspetcul care trebuie a fi subliniat, ci de subliniat este importanța relațiilor care se nasc între un angajator și un elev sau student. Într-o astfel de relație se știe că trebuie să te scoli de dimineață, trebuie să ai abilitatea de a asculta pe cineva, de a te implica, de a coordona, de a face cât mai mult din ceea ce ți se cere ca să contribui la realizarea unei investiții sau unei prestări sociale sau chiar a unei producții la care angajatorul respectiv te lasă se te implici. Importanța este că se creează o relație de partener de muncă, iar pe viitor când în CV-ul tău trebuie să faci dovada că ai o anumită experiență, poți să scrii că ai lucrat și că poți să ai chiar o recomandare de la acest angajator, recomandare care o să fie utilă când angajatul va găsit o altă ofertă”, ne-a declarat directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.
Astfel, pentru a beneficia de mediere și de informații referitoare la posturile vacante, tânărul trebuie să se înregistreze la AJOFM ca persoană în căutarea unui loc de muncă.
În funcție de preferințele și abilitățile fiecăruia, orice tânăr își poate găsi un loc de muncă potrivit dacă depune suficient efort pentru a ieși din zona de confort și a face lucruri noi. Cu siguranță, unul dintre principalele avantaje ale unui job sezonier este faptul că mulți dintre tineri pot continua la același angajator și după finalizarea vacanței. Un job timpuriu poate aduce astfel avantaje materiale pe termen lung, iar experiența acumulată poate duce la obținerea unui salariu mai consistent și chiar la o lansare într-o carieră de succes.