SOCIAL 4 octombrie 2018

Liber-profesioniști: Concediile medicale, plătite doar după achitarea unei contribuții

de Covasna Media | 756 vizualizări

Aproximativ 400.000 de români care obține venituri din activități independente vor beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate doar dacă achită contribuția de 1% din venitul lunar declarat. Categoriile menționate includ avocaţii, practicieni în insolvenţă, executorii judecătorești, notari, experţi contabili, evaluatori, consultanţii, medici, farmacişti, arhitecţi, instructori auto sau sportivi, ziariştii ce nu sunt plătiți pe contracte de muncă.

În conformitate cu dispozițiile OUG 158/2005, persoanele care nu sunt angajate (deci inclusiv persoanele fizice care realizează venituri din activități independente) pot opta să beneficieze de dreptul la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, dacă achită o contribuţie pentru asigurarea pentru concedii şi indemnizaţii, diferită de contribuția de asigurări sociale de sănătate, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Cuantumul acestei contribuții este de 1% din venitul lunar înscris de contribuabil în contractul de asigurare de sănătate.

Cu alte cuvinte, această categorie de persoane asigurate nu-și poate pierde calitatea de asigurat de sănătate și nici dreptul la concedii medicale plătite (în cazul în care a optat pentru acest drept) indiferent de situația regularizărilor anuale ale contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Precizările CNAS au venit după ce presa a susținut în ultimele zile că aborgarea unui articol din Codul Fiscal (anume articolul 75 abrogat prin OUG 18 din 2018) ar putea avea drept consecință faptul că angajații nu vor mai avea concediul medical plătit.

CNAS spune că indemnizațiile și concediile de asigurări sociale de sănătate sunt reglementate distinct printr-un alt act normativ decât Codul Fiscal, mai precis prin Ordonanța de Urgență nr. 158/2005, care condiționează acordarea de concedii medicale plătite de achitarea unei alte contribuții decât contribuția de asigurări sociale de sănătate. În cazul angajaților, dreptul la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate este condiționat de plata contribuţiei asiguratorii pentru muncă, pe care o efectuează angajatorul.

Articolul 75 din Codul Fiscal (abrogat prin OUG nr. 18/2018) se referă însă la deducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate plătită de către persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, deci nu are nicio legătură cu dreptul angajaților la concediile medicale plătite.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.