Liber la recoltarea de urși și lupi
Ordinul ministrului Mediului prevede uciderea a maxim 140 de urși și 97 de lupi care se dovedesc periculoși și care produc pagube însemnate
Ordinul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor de recoltare a urșilor care produc pagube, mult-așteptat de către autoritățile covăsnene, a fost emis zilele trecute. De acum, sarcina cade în responsabilitatea gestionarilor fondurilor de vânătoare, care au datoria să identifice exemplarele cu probleme, să le raporteze, urmând să primească avizul de recoltare.
„Acest ordin vine în interesul sănătății și securității publice și pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra culturilor agricole și animale. La nivelul ordinului au fost aprobați spre a fi împușcați 140 de exemplare de urs și 97 de lupi la nivel național. Eu spun că ordinul este binevenit, având în vedere numărul mare de pagube care de la începutul anului au fost în județul nostru, mai ales la specia urs”, ne-a declarat directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu.
De la începutul anului și până la sfârșitul lunii august s-au înregistrat 165 de cazuri în care urșii au produs pagube. Printre acestea se numără 25 de bovine, trei cazuri caprine cu 15 animale omorâte, cinci cazuri de porcine, cu 10 animale, două cabaline, 53 de cazuri cu ovine, respectiv 203 animale omorâte, dar și 10 cazuri la stupi – 94 de familii de albine distruse.
La culturile agricole, s-au înregistrat ca pagube 26,32 de hectare de porumb în 49 de cazuri, 1,3 hectare de grâu în cinci cazuri semnalate, 1,6 hectare de sfeclă într-un singur caz, 2,4 hectare de ovăz în patru cazuri.
Lupii au produs pagube în cinci cazuri semnalate către autorități, care reprezintă 18 ovine omorâte.
Potrivit lui Gheorghe Neagu, deja s-a depășit numărul de pagube produse față de anul trecut. „Vom depăși cu mult cifra anului 2016. Să sperăm că gestionarii fondurilor de vânătoare vor solicita către Ministerul Mediului intervenția asupra unor exemplare de urs. Documentația este aproximativ aceeași ca și în ordinele celelalte. Solicitarea se face de către gestionarii fondurilor de vânătoare. Ei sunt cei care pot să ceară extragerea exemplarelor cu probleme”, ne-a mai spus directorul APM Covasna.
Acesta a subliniat că și varianta relocării în zone departe de așezările umane este expusă în ordinul prezentat și poate fi luată în considerare.